Jump to content

Zastara poreznog duga


Selvedina

Preporučene objave

Poštovani,

najprije se ispričavam na jeziku pisanja, ali sam iz Slovenije, pa mi ne ide dobro hrvatski jezik.

Samo na kratko:

U 9. mjesecu 2013 moj otac je umro, u 4. mjesecu 2014 godine smo imali ostavinsku. U ostavinskom rješenju nije bilo govora o kakvom poreznom dugu, nego smo to saznali, kad smo išli na poreznu upravu, da sam oproštena platiti porez na avto jer sam prvi rod. Tamo su nam isprintali list na kojem je dugovanje za cca. 82000kn.Piše ovako: (tata je imao tvrtku)

1201 PDV 33.338,68KN

1619 DOH.GO.PRIJAVE 5.650,61 KN

1732 POR.NA TVRTKU 593,26KN

5236 DOP.PAUŠAL HOK 3.815,87KN

8214 MO-RJEŠENJE PU 20.059,96KN

8478 ZO-RJEŠ. PU 15.259,45KN

8591 ZO-ZAŠ.-RJ.PU 941,56KN

 

Molim nekoga ko zna kako je sa tim, da nam objasni, kako je sa zastarom duga? Isto smo gledali na stranici poreznih dužnica i tamo ga nema (i nikad nije bio). Jel može to u zastaru? I kako je sa tim, jer mi živimo u Sloveniji, i imamo svu imovinu u Sloveniji?

Ja se nadam da sam napisala razumljivo i da če nam moči neko pomoči.

Hvala unaprijed svima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molio bih vas pomoć. Mama je bila vlasnica obrta, koji smo zatvorili 2012. Medjutim napravio se dug od 270 000 kn. Tu su uglavnom mamini doprinosi za m.o i z.o. nesto sitno poreza i poreza na potrosnju. Obaveze za radnike su sve izmirene.Kada je mamin otac umro ona je naslijedila po 1/6 na tri parcele poljoprivrednog zemljista. A 5/6 mamin brat(ujak). Oni su planirali danas/sutra otici to prepisati na ujaka jer mama nema potrebe za tim zemljistem. Ali u medjuvremenu je Porezna sjela na tih 1/6 kao instrument oaiguranja naplate duga. Mama je 2014 usla u proces reprograma duga tada su odredili dug od 170 000 kn i placali smo koliko mozemo. Ali vise ne ide jer otac ne radi vise, a ja sam na minimalcu. Molio bih vas za bilo kakav savjet sto da napravimo samo da tu zemlju oslobodimo kako bi ujak mogao njome raspolagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete je osloboditi, sada više ne, tako dugo dok se ne plati dug (ili napravi razvrgnuće suvlasničke zajednice, pa neka stric na javnoj dražbi plati vrijednost te 1/6 ukoliko mu je to prihvatljivo).

 

I inače, informacije radi, i da ste uspjeli prenijeti tu 1/6 na strica, PU bi još uvijek stigla reagirati i "srušiti" takav pravni posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

kod nasa u Hrvatskoj je sada po novom zakonu zastara 10 godina,ukoliko je proslo toliko vremena,a vi niste u meduvremenu nista potpisivali,ili isli u banku,kako bi ste dogovorili s njima neku vrstu reprograma tj.vracanja duga,onda je to otislo u zastaru,ako ste ista potpisivali,ili dogovarali s bankom o otplati na rate ili slicno,onda ste po Hrvatskim zakonima primorani platiti sve dugove koje je vas otac imao,i jos nastale kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija