Jump to content

Porezna zastara uz založno pravo


panonski

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam nekoliko založnih prava uknjiženih na moju nekretninu. Dvoje je porez na promet nekretninama, i jedno je porezna kazna.

 

Uz založno pravo uz naznaku ovršivosti, ukoliko je isto osnovano prije nego li je zastara nastupila, nema otpisa tj apsolutne zastare,

 

ali se koliko čitam zakone, moraju otpisati kamate, jednom kada zastara nastupi,a glavnica se može naplatiti iz opterećene stvari.

 

No, ukoliko je i takvo založno pravo u zemljišne knjige upisano nakon nastupa zastare, isto založno pravo bi se trebalo brisati.

 

Relativno dobro mi je poznato da zastara teče od dana utvrđivanja porezne obveze ( znači to bi bio onaj datum kada je kupoprodajni ugovor prijavljen poreznoj ) - ispravite me ako griješim, i ako zastara teče od nekog drugog datuma ( recimo od datuma izdavanja rješenja )

 

1) Koji se zastarni rok uzima u obzir ( relativni, ili apsolutni ) prilikom isticanja da je založno pravo osnovano nakon nastupa zastare ? Za apsolutni važi 6 godina, za relativni 3 godine. Apsolutni se ne prekida, i traje točno 6 godina, relativni se prekida svakom pravnom radnjom protiv ovršenika ( u ovo koliko znam ne spadaju opomene po dugu )

 

2) Ako je založno pravo nesumnjivo osnovano nakon nastupa apsolutne zastare, koji se datum bilježi ?

Dan upisa u zemljišne knjige, ili datum sudskog rješenja za isto? Datum pravomoćnosti rješenja ?

 

3) Ako je založno pravo osnovano nakon nastupa apsolutne zastare i na to nije istican nikakav prigovor u službenom postupku, kako se ono briše ?

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
1.bitno je dali se upis proveo nakon nastupa jednog od dva vida zastare.

2.trenutak kad je z.k.ured zaprimio prijedlog za upis.

3.tužba za brisanje

 

Poštovanje,

 

Vezano uz založno pravo zasnovano na nekretnini, nakon što je protekla zastara za zasnivanje...

 

Nisam podnosio nikakav prigovor. Sud je na prijedlog porezne uprave, 2012 god usvojio njihov prijedlog osiguranja, zbog novčane kazne, određene početkom 2007, a ovršne početkom 2008...

 

Nisam ušao u predmet ( u arhivi je ) i ne znam o kakvoj je kazni riječ i za šta, ali ako pretpostavimo da je riječ o poreznom prekršaju - zastara bi počela teći najkasnije od isteka 2008. Znači 2009,2010,2011.

 

 

Predmet na temelju kojeg sud donosi Rješenje kojim dozvoljava upis zaloga ima oznaku iz 2012,pa je pretpostavka da nikako ranije nije mogao doći na sud, nego 2012.

 

Gruntovnica založno ( tražbinu sa naznakom ovršivosti) pravo knjiži nešto kasnije

 

 

----

 

Nisam siguran imam li pravo na brisanje te zabilježbe, obzirom da je možda donesena nakon isteka relativne porezne zastare, a moguće i općenito zastare za naplatu prekršaja, koja iznosi također 3 god ( ako se ne varam )

 

Nisam siguran niti na što točno da se pozovem, ako mogu zahtijevati brisanje, jer ne mogu doći do zakona

 

( ne znam gdje da tražim, a znam da sam to pročitao )

 

Došao sam do ZKK i čl 66, ali mislim da sam još negdje pročitao da se tražbina osigurana zalogom, ukoliko je zastarjela,

ne može namiriti, ukoliko je taj zalog unesen u zemljišne knjige nakon isteka zastare.

 

--

logično je da gruntovni sud usvaja prijedlog, ali šta ja sada da uradim točno ?

 

Imam li šanse oboriti taj zalog ?

 

Hvala mnogo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug zbog kog je upisana hipoteka ne zastarjeva. zastarjevaju samo kamate na dug.
zastarijevaju i dug i kamate,ali je bitno što se i takav zastarjeli dug može naplatiti,osnovom čl.222 ZOO,u suprotnom kad dug osiguran zalogom nebi mogao zastarjeti,onda slijedom odredaba čl.223 ZOO nebi mogle ni sporedne tražbine,kao što su to npr.kamate.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na brzim odgovorima,

 

nisam se na ništa žalio, u stvari velika je vjerovatnost da nikada ništa nisam ni primio, i da je dostava bila neuredna,

morao bih ući u arhivu za taj predmet.

 

Trenutno je založno pravo upisano uz oznaku daljnje ovršivosti, odnosno ukoliko bi se trebala dogoditi ovrha, onda bi se morao napisati novi Ovršni prijedlog, na koji bih mogao isticati prigovor u zakonskom roku. Da li bi u tom prigovoru bilo uvaženo da je zastara već istekla, kada je založno upisano - nemam pojma...

...

 

kamate ne idu, riječ je o nekoj novčanoj kazni, a na to ne idu kamate

 

Trenutno sam od porezne primio Rješenje, u kojem je naznačen taj dug, zajedno sa ostalima,

jer sam tražio otpis kamata po zastari svih dugovanja, i nešto sam uspio izboriti, ali naravno ono što je osigurano zalogom je ostalo - po pitanju glavnice, kamate su skinuli sa većine toga.

--

Dakle,

ako sam propustio prve rokova za žalbu po upisu, šanse su mi nikakve - ili ipak nekakve ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Pitanje: rok za apsolutnu zastaru na porez na promet nekretnina mi je započeo 01.01.2023. no porezna je podnijela prijedlog za upis založnog prava prije nekoliko mjeseci (mislim u rujnu 2022.) ali plomba još do dan danas nije riješena. Jeli jest nastupila zastara ili ne? Još uvijek ipak nije upisan zalog. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija