Jump to content
panonski

Porezna zastara uz založno pravo

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam nekoliko založnih prava uknjiženih na moju nekretninu. Dvoje je porez na promet nekretninama, i jedno je porezna kazna.

 

Uz založno pravo uz naznaku ovršivosti, ukoliko je isto osnovano prije nego li je zastara nastupila, nema otpisa tj apsolutne zastare,

 

ali se koliko čitam zakone, moraju otpisati kamate, jednom kada zastara nastupi,a glavnica se može naplatiti iz opterećene stvari.

 

No, ukoliko je i takvo založno pravo u zemljišne knjige upisano nakon nastupa zastare, isto založno pravo bi se trebalo brisati.

 

Relativno dobro mi je poznato da zastara teče od dana utvrđivanja porezne obveze ( znači to bi bio onaj datum kada je kupoprodajni ugovor prijavljen poreznoj ) - ispravite me ako griješim, i ako zastara teče od nekog drugog datuma ( recimo od datuma izdavanja rješenja )

 

1) Koji se zastarni rok uzima u obzir ( relativni, ili apsolutni ) prilikom isticanja da je založno pravo osnovano nakon nastupa zastare ? Za apsolutni važi 6 godina, za relativni 3 godine. Apsolutni se ne prekida, i traje točno 6 godina, relativni se prekida svakom pravnom radnjom protiv ovršenika ( u ovo koliko znam ne spadaju opomene po dugu )

 

2) Ako je založno pravo nesumnjivo osnovano nakon nastupa apsolutne zastare, koji se datum bilježi ?

Dan upisa u zemljišne knjige, ili datum sudskog rješenja za isto? Datum pravomoćnosti rješenja ?

 

3) Ako je založno pravo osnovano nakon nastupa apsolutne zastare i na to nije istican nikakav prigovor u službenom postupku, kako se ono briše ?

Uređeno od Matrix
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
1.bitno je dali se upis proveo nakon nastupa jednog od dva vida zastare.

2.trenutak kad je z.k.ured zaprimio prijedlog za upis.

3.tužba za brisanje

 

Poštovanje,

 

Vezano uz založno pravo zasnovano na nekretnini, nakon što je protekla zastara za zasnivanje...

 

Nisam podnosio nikakav prigovor. Sud je na prijedlog porezne uprave, 2012 god usvojio njihov prijedlog osiguranja, zbog novčane kazne, određene početkom 2007, a ovršne početkom 2008...

 

Nisam ušao u predmet ( u arhivi je ) i ne znam o kakvoj je kazni riječ i za šta, ali ako pretpostavimo da je riječ o poreznom prekršaju - zastara bi počela teći najkasnije od isteka 2008. Znači 2009,2010,2011.

 

 

Predmet na temelju kojeg sud donosi Rješenje kojim dozvoljava upis zaloga ima oznaku iz 2012,pa je pretpostavka da nikako ranije nije mogao doći na sud, nego 2012.

 

Gruntovnica založno ( tražbinu sa naznakom ovršivosti) pravo knjiži nešto kasnije

 

 

----

 

Nisam siguran imam li pravo na brisanje te zabilježbe, obzirom da je možda donesena nakon isteka relativne porezne zastare, a moguće i općenito zastare za naplatu prekršaja, koja iznosi također 3 god ( ako se ne varam )

 

Nisam siguran niti na što točno da se pozovem, ako mogu zahtijevati brisanje, jer ne mogu doći do zakona

 

( ne znam gdje da tražim, a znam da sam to pročitao )

 

Došao sam do ZKK i čl 66, ali mislim da sam još negdje pročitao da se tražbina osigurana zalogom, ukoliko je zastarjela,

ne može namiriti, ukoliko je taj zalog unesen u zemljišne knjige nakon isteka zastare.

 

--

logično je da gruntovni sud usvaja prijedlog, ali šta ja sada da uradim točno ?

 

Imam li šanse oboriti taj zalog ?

 

Hvala mnogo

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
dug zbog kog je upisana hipoteka ne zastarjeva. zastarjevaju samo kamate na dug.
zastarijevaju i dug i kamate,ali je bitno što se i takav zastarjeli dug može naplatiti,osnovom čl.222 ZOO,u suprotnom kad dug osiguran zalogom nebi mogao zastarjeti,onda slijedom odredaba čl.223 ZOO nebi mogle ni sporedne tražbine,kao što su to npr.kamate.
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

hvala na brzim odgovorima,

 

nisam se na ništa žalio, u stvari velika je vjerovatnost da nikada ništa nisam ni primio, i da je dostava bila neuredna,

morao bih ući u arhivu za taj predmet.

 

Trenutno je založno pravo upisano uz oznaku daljnje ovršivosti, odnosno ukoliko bi se trebala dogoditi ovrha, onda bi se morao napisati novi Ovršni prijedlog, na koji bih mogao isticati prigovor u zakonskom roku. Da li bi u tom prigovoru bilo uvaženo da je zastara već istekla, kada je založno upisano - nemam pojma...

...

 

kamate ne idu, riječ je o nekoj novčanoj kazni, a na to ne idu kamate

 

Trenutno sam od porezne primio Rješenje, u kojem je naznačen taj dug, zajedno sa ostalima,

jer sam tražio otpis kamata po zastari svih dugovanja, i nešto sam uspio izboriti, ali naravno ono što je osigurano zalogom je ostalo - po pitanju glavnice, kamate su skinuli sa većine toga.

--

Dakle,

ako sam propustio prve rokova za žalbu po upisu, šanse su mi nikakve - ili ipak nekakve ?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Moje Pitanje
   Pozdrav, zanima me dali je za zemljište (navedeno u prilogu) moguće tražiti brisanje založnog prava radi zastare ili nekog drugog osnova?
   Prilažem dio zk-izvadka gdje se vidi da se Porezna uprava "upisala" na zemljište, a vlasnik se žalio da se stavka izbriše na osnovu zastare te je odbijena.
   Pitam jer neznam ima li uopće za takvo potraživanje/založno pravo zastare ili je bio problem u formi podneska.
   Dug prema poreznoj je nastao radi ne plaćanja doprinosa vlasnika zemljišta.
   Nisu mi dostupni ni podnesak niti to rješenje, ali vidim da se radi od 2005. godini te da se do sad nije ništa "pomaklo".
   Puno hvala unaprijed.
    

  • objavio Mineane
   Pozdrav,

   Ispis izbrisanih ovrha sa FINAe:
   - ovrha iz 2007. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2008. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2009. izbrisana 02/2019.

   Ne znam jesu li ovo samo ovrhe na novčanim sredstvima ili općenito na imovini, nemam rješenja o ovrsi.
   Pretpostavljam da nisu tražili promjenu predmeta ovrhe u zakonskom roku jer se u međuvremenu ništa nije događalo: niti pokušaji ovrhe na nekretninama ili pokretninama, niti je što došlo od suda ili FINAe.
   Je li onda ovo u zastari -- jer je prošlo preko 10 godina -- ili griješim?
  • objavio damir-zg
   Poštovani pravnici, molio bih vas za 2 iskrena savjeta.
   Prvi.
   Fina je nekoliko godina provodila 3 ovrhe nad mojim računom. Krajem 2018. "izbrisane" su 2 ovrhe i ostala je samo jedna (porezna). Početkom 2019. dobio sam poziv za osobni stečaj za porezni dug i krajem 2019. sam dobio pozitivno rješenje o osobnom stečaju za porezni dug za doprinose međutim i dalje mi dolaze uplatnice za uplatu doprinosa zajedno sa obračunatim kamatama (obrt je zatvoren 2013. godine). Molio bih savjet kome da se obratim, poreznoj, fini ili nekoj trećoj ustanovi?
   Drugi.
   Jedna ovrha je bila donesena pravomoćno krajem 2009. godine što znači da je krajem 2019. godine trebala nastupiti zastara (10 godina) ali ta ovrha se više ne provodi u fini pa me sada zanima na koji način mogu pokrenuti zastaru na tu ovrhu?
   Dobio sam odgovor od jednog gospodina da zahtjev za zastarom mogu podnijeti tek kada se ponovo pokrene zahtjev za ovrhom od strane ovrhovoditelja u roku 8 dana, da li je to istina?
    
   Hvala svima unaprijed.
  • objavio Lisa55
   Pozdrav,
   jučer mi je stiglo rješenje o ovrsi duga za komunalnu naknadu, no ovrha je za račune iz 2017. godine. Spada li komunalna naknada i naknada za uređenje voda pod račune koji zastarijevaju nakon godine dana i ako da mogu li se zbog toga žaliti na rješenje o ovrsi?  Računi su bili iz razdoblja kad sam imala ugostiteljski obrt koji je u međuvremenu zatvoren.
  • objavio bonobo
   Na zemljištu (vlasništvo fizičke osobe 1/1) uknjižila se Republika Hrvatska.
   Tekst sa Izvadka iz zemljišne knjige glasi:
   "Na temelju ovosudnog pravomoćnog rješenja od ... broj: ... uknjižuje se založno pravo radi osiguranja novčane tražbine predlagatelja osiguranja koja na dan ... iznosi ... kuna glavnice, kamata na taj iznos od ... obračunatih od dospjelosti glavnog potraživanja pa do ..., zakonskih zateznih kamata na iznos glavnice od ... tekućih od dana ... pa do isplate, te troškova ovog postupka osiguranja u iznosu od ..., na nekretninama u A za korist: REPUBLIKA HRVATSKA, OIB: ...   1.2    zabilježuje se ovršivost tražbine na C 1.1. "
   Pitanja:
   1. Može li RH bez posebnog upozorenja doći na to zemljište (na kojem je i izgrađena kuća) i preuzeti kompletan posjed, prodati ga ili nešto treće? Ako da, događa li se to često i što se po tom pitanju može učiniti?
   2. Može li se dug (koji je prilično velik) otplatiti po nekom reprogramu, na rate ili slično?
   Hvala svima na odgovorima!
    
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...