Jump to content

Lokacijska dozvola-tužba za put

Preporučene objave

objavljeno:

Poštovani!

U Puli (Peroj) imamo jednu vikendicu i susjed nam je zagrozio, da će nas tužiti ako ne prihvatimo prodaju dio svoje parcele, koja je potrebna za put, da on može dobiti građevinsku.

Radi se o putu, jer mora biti širok 7m, a pošto niko nema interesa u toj slepoj ulici (ćak ni opština) sve je dogovor izmedju nas. Ali opštini je za poćetak dovoljno, samo ako je omugućeno 3,50m puta. Mi svi vlastnici dajemo put ali, da bi bilo fer dajemo pola od 7m mi, a ostalu pola susjedi koji graniće iznad nas. Pošto je izmedju naše parcele kamen (1m širok), taj ko nas bi tužio napravio je plan ovako, da se broji 3,5m od kamena i tako svi mi gubimo još pola metra parcele. Lokacijska dozvola je bila napravljena več 2013 godine i tad se niko od nas nije žalio, jer se sa plana nije odma videlo da mi gubimo toliko na prvi pogled.

Zanima me, kako bi mogao neko da nas tužio ako nije ni njegova zemlja. Ovde jedino bi nas mogla sama država tužiti, ako bi njoj bilo u interesu za tu cestu. I nije problem da mi nedamo, samo ne prihvatamo lokacijsku koju je on napravio, da nas umesto 3,5m od granice uzme skoro 4,5m.

Hvala unapred na odgovoru!

Pozdrav!

odgovoreno:

Zanima me, kako bi mogao neko da nas tužio ako nije ni njegova zemlja. Ovde jedino bi nas mogla sama država tužiti, ako bi njoj bilo u interesu za tu cestu. I nije problem da mi nedamo, samo ne prihvatamo lokacijsku koju je on napravio, da nas umesto 3,5m od granice uzme skoro 4,5m.

Jeste li vi potpisali kakvu suglasnost da ćete dati taj svoj dio za put?

Pazite - ne eventualnu suglasnost susjedu za gradnju, nego za proširenje ceste.

U lokacijskoj dozvoli susjed je dobio uvjete za gradnju, koji uključuju i uvjet da prilazna cesta bude široka min. 7 metara. Ali to ne znači da je njemu dozvoljeno da prisili druge da daju zemljište za cestu.

Može vas tužiti, ali neće dobiti spor.

odgovoreno:

Hvala felixx na odgovoru!

Nismo mi ništa podpisali. Jer opština Vodnjan nema ni malo interesa za tu ulicu, je taj čovjek sam platio geodeta i sve napravio. Ali cestu je umestio pola metra niže, znaći mi damo 4m a on samo 3m. I mi se ne slažemo. Ta lokacijska dozvola je napravljena čak i prije 3godine, što ja mislim da se to i ne važi više. Niko od nas nije protiv puta, ali samo da je na pravićan način napravljena. Znaći pola mi, pola susjedi pored nas.

A da on dobije uvjete za gradnju, potrebna je zajedanput samo cesta 3,50m, koje mora vlastnik biti opština.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija