Jump to content

Konverzija i sudužnik

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav.

Banka je ponudila konverziju, ali problem je taj što je sudužnik pokojni. Ja sam nasljednik sudužnika i Banka sada traži od mene da budem sudužnik u Kreditu.

Prema zakonu o nasljeđivanju, ja ne mogu nasljediti dugovanje koje je veće od ostavine (a u ovom slučaju dug je puno veći nego ostavina), ali Banka odbija takvo tumačenje i dalje inzistira da nasljednik postane sudužnik inače neće provesti konverziju.

Postupa li Banka ovdje potpuno legalno?

odgovoreno:

Lijepo poručite banci da si nađu drugu "ovcu za šišanje" te da vas, ukoliko su već toliko uvjereni u svoj uspjeh - tuže. Neće im valjda biti problem dobiti taj spor, zar ne? Obzirom su toliko "velikodušni".

Plus još jedna stvar - klonite se daljnje komunikacije s njima, jer bi vas mogli "preveslati" na način da priznate dug.

odgovoreno:
Lijepo poručite banci da si nađu drugu "ovcu za šišanje" te da vas, ukoliko su već toliko uvjereni u svoj uspjeh - tuže. Neće im valjda biti problem dobiti taj spor, zar ne? Obzirom su toliko "velikodušni".

Plus još jedna stvar - klonite se daljnje komunikacije s njima, jer bi vas mogli "preveslati" na način da priznate dug.

Problem je u tome što Banka u tom slučaju neće provesti konverziju, a ta opcija nam ne odgovara jer je vlasnik kredita bliski član obitelji. Ako ne postanem sudužnik, ostaje kredit u CHF što opet nije rješenje.

Ima li kakav način da Banka odradi konverziju bez mene, a da ne uplićem Sud i odvjetnike?

odgovoreno:

Prema izmjenama ZPK banke ne mogu uvjetovati konverziju novim sredstvima osiguranja, a da nije došlo do obveze konverzije banka ne bi ni došla u tu priliku budući da je smrt ili prestanak postojanja nekog sudionika u kreditu njihov poslovni rizik! Banke su čak prema zakonu i u obvezi konvertiranja raskinutih i cediranih kredita pa ne vidim razloga za dodatne zahtjeve prema korisniku kredita! Vjerojatno se radi o pokušaju dodatnog osiguranja kredita i pritiska na dužnika koji nema uporište u zakonu!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija