Jump to content

Valjanost ugovora o doživotnom uzdržavanju


sententia

Preporučene objave

Molim da mi netko pomogne pravnim savjetom,kako riješiti nastalu situaciju?!

 

Naime,moj otac je preminuo,pa je zakazana ostavinska rasprava kod j.bilježnika.

Kako je došlo do konflikta između majke i mene,nakon očeve smrti,a postojala je opruka(na koju sam ja nagovorila roditelje da je sačine) u kojoj supružnik koji prvi premine ostavlja svu imovinu drugom supružniku ,a nakon smrti drugog supružnika, imovina se dijeli na polovinu nekretnine između mene i brata,a pokretnine su trebale pripasti meni.

 

Nakon očeve smrti,zbog konflikta u porodici, gore spomenutog , majka je htjela sklopiti ugovor o doživotnom izdržavanju sa bratom,kako bi me lišila nasljedsta.Po savjetu odvjetnika,zatražila sam na ostavini svoj zakonski dio,znajući da me pripada sigurno barem nužni dio koji u ovom slučaju iznosi 1/6.od ukupne imovine,iako je moj otac smatrao da moj brat nije zaslužio niti dijelić imovine zbog lošeg odnosa prema njemu i majci i pohlepe koju je uvijek ispoljavao.

 

Ostavinska rasprava je prekinuta i upućeni smo na sud.

 

Sud je donio rješenje u kome se ja upućujem da u roku od 15 dana od punov.rjšenja

pokrenem parnicu protiv majke i brata radi utvrđenja istinitosti i pravovaljanosti oporuke moga oca i majke.(Umetnut tekst,različiti font slova na oporuci,tumačenja roditelja koja se kose sa zadnjim stavom iz oporuke koji je pravno ništavan....itd),a majka se upućuje da pokrene parnični postupak protiv mene radi utvrđivanja i izdvajanja iz ostavine bračne stečevine za vrijeme trajanja braka s pokojnikom te utvrđivanja da meni ne pripada pravo na nužni dio.

 

Pet dana nakon ostavine brat vodi majku sud i ona sklapa sa njim ugovor o doživotnom izdržavanju,iako znaju da ostavina nije okončana i da se predmet upućuje sudu.

Nakon 15 dana Sud donosi gore navedeno rješenje u kome se majka i ja upućujemo na parnicu.

Ja pokrećem postupak ,a majka se oglušila o poziv za pokretanje postupka.

Dan prije glavne rasprave,nervno rastrojena majka je preminula u staračkom domu,sama i napuštena,a brat je zabranjivao osoblju da mi dozvole kontak sa majkom,kako u domu tako i u bolnici,iako sam zvala i pričala sa lječnikom.

 

Na ostavinskoj raspravi po majčinoj smrti, brat kod javnog bilježnika predočava ugovor o doživotnom izdržavanju sklopljen sa majkom usprkos činjenici da je predmet ostavine po očevoj smrti upućen na sud,a sud nije još zaprimio predmet da bi se očitovao gore navedenim rješenjem

 

Molim da mi netko pomogne pravnim savjetom:

-Da li je ugovor sklopljen u vrijeme upućivanja na parnicu od strane suda uz znanje te činjenice pravno valjan,tj kako i da li se može oboriti???

-Da li trebam nastaviti parnicu protiv brata?

-Kakv je moj status kao nasljednika,uz napomenu da se radi o značajnom nasljeđu kuća katnica sa okućnicom na izuzetnoj lokaciji u gradu,grobnica,devizni računi....

 

Unaprijed zahvaljujem mudrom i hrabrom pravniku koji se usudi uhvatiti u koštac s ovak, očito, još jednom od" ljudskom vrlinom".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postojala je opruka(na koju sam ja nagovorila roditelje da je sačine) u kojoj supružnik koji prvi premine ostavlja svu imovinu drugom supružniku ,a nakon smrti drugog supružnika, imovina se dijeli na polovinu nekretnine između mene i brata,a pokretnine su trebale pripasti meni.

prije svega ova oporuka nije valjana,budući da Zakon o nasljeđivanju nepoznaje zajedničku oporuku,niti oporučitelj može svom nasljedniku određivati nasljednike.

zatražila sam na ostavini svoj zakonski dio,znajući da me pripada sigurno barem nužni dio

da,budući da se radi o besplatnom raspolaganju ostavitelja kojim ste povrijeđeni u nužnom dijelu,no ukoliko bi se dokazala ništavost oporuke,tada vas pripada zakoniti dio nasljedstva(1/3-ina).

se ja upućujem da u roku od 15 dana od punov.rješenja pokrenem parnicu protiv majke i brata radi utvrđenja istinitosti i pravovaljanosti oporuke moga oca i majke.

Ok,no nejasno zašto bi u tom slučaju brat bio obuhvaćen tužbom.

krene parnični postupak protiv mene radi utvrđivanja i izdvajanja iz ostavine bračne stečevine za vrijeme trajanja braka s pokojnikom

u tom zahtjevu bi najvjerojatnije i uspjela,no naveli ste da takvu parnicu nije pokrenula.

te utvrđivanja da meni ne pripada pravo na nužni dio.

neosnovano,no nebitno s obzirom da parnica nije pokrenuta.

Na ostavinskoj raspravi po majčinoj smrti, brat kod javnog bilježnika predočava ugovor o doživotnom izdržavanju sklopljen sa majkom usprkos činjenici daje predmet ostavine po očevoj smrti upućen na sud,a sud nije još zaprimio predmet da bi se očitovao gore navedenim rješenjem

činjenica da je majka ugovorom o doživotnom izdržavanju raspolagala cjelokupnom ostavinom iza umrlog oca a koja nije riješena,samo po sebi nečini taj ugovor ništavim,već isti kao takav nema pravne učinke prema vlasniku,u ovom slučaju njegovim sljednicima a prvenstveno vama,niti se isti može provesti kroz zemljišne knjige.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,da li je vrijeme i spoznaja da su brat i majka znali za proces na koji smo upućeni dovoljan razlog za ništavost.Pored toga što je otac gradio na svom nasljedstvu i što je imao dugoročan kreditza rješenje stambenog pitanja,zbog čega je skinutsa liste za stan kod vojske i prije upisa u gruntovnicu morao donijeti potvrdu da je kredit otplaćen prije ustroja naše države.To dokazuje da majka nije imala jednak udio u bračnoj stečevini.

Da li trebam podnijeti tužbu,hvala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna me stvar u svemu ovome buni,naime činjenica majčinog upisa na 1/2-ini je po osnovu bračne stečevine,no Vi ste u početnoj objavi napisali da je majka u ostavinskom postupku iza umrlog supruga(vašeg oca)upućena u parnicu radi dokazivanja bračne stečevine i njenog izdvajanja iz ostavine,a što po vašem navodu ona to nije učinila,glede čega ostaje nerazjašnjena ključna karika,na koji način je onda ishodila upis na 1/2-ini,a kojim je poslije raspolagala ugovorom o doživotnom izdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da sam ja zatečena isto mnoštvom nelogičnosti koje su i s Vaše strane uočene,ali bukvalno ovako stoji:

-Oporuka je potpisana od strane majke i oca.

-Ostavina moga oca kod j.bilježnika prekinuta;

-Sud donosi rješenje i nalaže da ja tužim majku i brata(brata ???Valjda zato što on priznaje oporuku), jer je odlučio iskoristiti konflikt pa majku nagovoriti na ugovor o doživotnm izdržavanju)

Majka je uknjižena kao suvlasnik na pola kuće ,ali sud i njoj nalaže da tuži mene na njen zahtjev???? da dokaže bračnu stečevinu,...i donosi dopunu rješenja bračna stečevina na pokretninama....

-Majka ne pokreće parnicu,ali u odgovoru na moju tužbu napominje da će odovoriti protutužbom ako ostanem pri svom pravu da tražim zakonski odnosno nužni dio....

-Sklopljen je ugoro o doživotnom izdržavanju i unesena zabilježba u gruntovnici za njen suvlasnički dio

-Majka umire

-Ostavina kod javnog bilježnika se prekida jer se predočava ugovor o doživotnom izdržavanju;

-Moj odvjetnik se protivi tj.prema mom zahtjevu kaže da ćemo osporavat predmetni ugovor,zbog spoznaja o bolesti moje majke....ali kako je sklopljen između boravka u blnici i pred sutkinjom u opć.sudu bojim se da ćemo to teško oboriti.(Nalazi,zdravstveni karton,svjedoci itd)

 

Što dalje činiti????

Da li imam pravo na nužni dio od majčinog dijela imovine ili se to pravo,pretpostavljam, gubi sklopljenim ugovorom???

Što je s pokretninama?Kako se dijele?

 

Unaprijed hvala na odgovoru,lijep pozdrav!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Napokon sam dobila ugovor o doživotnom izdržavanju i vidim da je majka sve ,pokretnine ,nekretnine i dio koji nasljeđuje od oca prepisala bratu.

Moj odvjetnik tvrdi da ja više ne mogu dobiti ni nužni dio od oca ako ne oborim valjanost oporuke čiji je proces prije glavne rasprave bio prekinut majčinom smrću.

Ne mogu vjerovati da je ovo točno jer kao prvi nasljedni red bez obzira na oporuku valjda me sljeduje nužni dio od oca???

Napominjem da su majka i brat bili upućeni na pokretanje parnice protiv mene jer su mi osporavali i nužni dio i kako bi dokazali polovinu bračne stečevine o čemu sam već pisala.

-Da li je moguće obarati ugovor pošto je vidljiv potpis koji ne odgovara majčinom rukopisu,ili se vidi da je potpisala psihički nestabilana osoba koja je upućivana na lječenje kod psihijatra.-

-Brat nije brinuo o majci iako je to navedeno u ugovoru.(svjedoci)

-Majka je trebala biti kod njega,a on ju je ostavio samu,da ju rođak vozi liječniku.

Da li gubim pravo i na nužni dio???

Molim odgovor i prijedlog nekog odvjetnika kojeg bi mogla angažirati,hvala....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija