Jump to content

duševna bolest i kapara


ivana74

Preporučene objave

Molim vas za odgovor. Osoba koja boluje od teške duševne bolesti i nekoliko je puta bila hospitlizirana na psihijtriji od po nekoliko mjeseci, sklopila je predugovor o prodaji kuće i primila kaparu da riješi uknjižbu kuće. Kaparu je potrošila, a sad je kupac tuži za povrat duple kapare. Ona je inače socijalni slučaj i prima zajamčenu minimlnu naknadu. da li se može ista braniti putem svoje (nakdnadno postavljene skrbnice) da nije bila sposobna za rasuđivanje pri potpisu, ili nešto slično, obzirom da se radi o paranoidnoj shizoreniji? Kapara je bila 10 tisuća kuna, a kupac koji više nije zainteresiran za kuću traži 20.

 

puno vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o tome što je osoba koja je to potpisala potrošila novce i nije angažirala geodeta s tim novcima za elaborate već je završila na psihijatriji dva tjedna nakon sklapanja predugovora..... To je bila samo Potvrda od odvjetnika u kojoj stoji kako ona prima iznos i da će se taj iznos uračunati u iznos kuće kad se sve ishodi..I sad je stigla tužba i ne znamo točno je li zbog stjecanja bez osnove ili povrata kapare? Samo je tako javio kupac od odvjetnika....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite jednu stvar,predugovorom je regulirano što to treba učiniti prodavac da bi se pristupilo sklapanju glavnog ugovora,i zašto je od druge strane primio novčani iznos u vidu kapare,a što nije učinio i glede čega se ima smatrati odustajanjem od kupoprodaje.

Nevraćanje kapare pod izgovorom neubrojivosti neće ići.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam na odgovoru. Da li se tu može primijeniti čl. 1050 ZOO da osoba zbog duševne bolesti ili sl. ne odgovara za štetu koju drugom prouzroči? Naravno ako bi se vještačenjem dokazalo da u to vrijeme nije bila sposobna za rasuđivanje....

 

Također sam ovo našla pa ne znam da li se može također primijeniti:

 

Prema sudskoj praksi Vrhovnog suda RH, utvrđena ječinjenica da ugovaratelj koji zbog poremećaja zdravlja nije bio sposoban zarasuđivanje u vrijeme sklapanja ugovora (bez obzira što mu u tom trenutku nije bila sudskim putem oduzeta poslovna sposobnost), nije imao potrebnuposlovnu sposobnost za zaključenje takvog ugovora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se tu može primijeniti čl. 1050 ZOO da osoba zbog duševne bolesti ili sl. ne odgovara za štetu koju drugom prouzroči?

sasvim izvjesno da tužbeni zahtjev nije usmjeren na naknadu štete.

Što se tiče stajališta Vrhovnog suda koje navodite je ok,odnosno ako je stranka bila nesposobna za sklapanje pravnog posla,onda pravni posao nepostoji,no samim tim je novčani iznos u vidu kapare neosnovano prešao u imovinu druge osobe,budući da je temelj prenosa naknadno otpao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija