Jump to content

gruntovnica-očitovanje volje vlasnika nekretnine


Sfelix

Preporučene objave

Poštovani,etažirao sam u zgradi jedan stan u dva te je sada zapelo na gruntovnici,odbijen mi je prijedlog za upis vlasništva te se traži da priložim očitovanje volje upisanog zk.vlasnika tj.predlagatelja o povezivanju vlasništva na posebne dijelove sa pripadajućim suvlasničkim udjelom cijele nekretnine iz kojeg bi bio vidljiv ujedno i novi suvlsnički udio koji pripada novim stambenim jedinicama. Kako napisati to očitovanje?Da li ga je potrebno ovjeriti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

u biti vam traže očitovanje u kojem vlasnik izjavljuje da svoje vlasništvo dijeli na suvlasničke dijelove i s njima povezuje vlasništvo pojedinih posebnih dijelova nekretnine. Zbog točnosti upisanih podataka najbolje bi bilo da vam to sastavi odvjenik ili JB, a svakako ga morate ovjeriti kod JB.

bio sam kog JB i rekao mi da oni to ne rade te sam danas otišao do odvjetnika koji tražia sa sastav tog Ugovora 2.000,00 kn.Jel to u redu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i još jedno pitanje..odvjetnik mi dao da potpišem punomoć te napisao račun tj.Ponudu sastav Ugovora 2.000,00+pdv a koji mu trebam platiti unaprijed do kraja mjeseca s tim da na tom predmetu nije još ništa započeo raditi jer bih mu trebao poslati još neke dokumente. Da li mu mogu otkazati u ovom slučaju,te da mu platim samo savjet?ili me može ganjati za sveukupni iznos obzirom na punomoć?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ništa nije pisalo na punomoći,dakle sve prazno

 

Pa za poludit kako svi kompliciraju...

 

Samo trebate napisati dvije rečenice...

 

Očitovanje volje

 

Ja, Pero Perić, Adresa, oib, kao vlasnik posebnog djela nekretnine xyz (navesti sve točne podatke iz zemljišne knjige) izjavljujem da sam suglasan da se u z.k. uknjiži novo stanje - podjela posebnog djela na dvije zasebne cjeline u skladu sa priloženim elaboratom koji je izradio NN. (navesti podatke elaborata.)

Sastavite dopis i pitajte referenta na gruntovnici je li to to.

 

Ovjera potpisa kod JB , pedesetak kuna.-

 

E sad, nisam siguran je li vam za to dovoljna samo izjava vlasnika posebnog djela, ili izjave svih suvlasnika nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što to znači,ako i opozovem punomoć a u kojoj ne piše za što je opunomoćen,da li ima pravo tražiti troškove za navedene stavke u ponudi a koje nije odradio?
već u startu vam je rečeno da je nejasno zbog čega ste izdali punomoć,budući da punomoć nema nikakvu vezu sa poslom koji ste dogovorili(sastavljanje isprave).
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači,došao sam odvjetniku da mi objasni što je to očitovanje volje te pristao da ga on napiše na što je mi je nabrojao troškove cijele te priče a pri čemu ni sam nije bio siguran da li su potrebni potpisi ostalih stanara al ajd,nek se i njihovi potpisi ovjere za svaki slučaj pa rekao da potpišem punomoć a za to vrijeme je ispisao ponudu tj.račun na kojem stoji: 1.sastav ugovora 2000,00 i 2.sastav prijedloga za uknjižbu 1000,00kn-a što ga nisam ni tražio. I na sve to još pdv.Kasnije sam mu na mail napisao da eliminira prijedlog za uknjižbu jer to nisam niti tražio a na što nisam dobio nikakav odgovor.Pošto sam prema uputama ovdje sročio sam to očitovanje,sada bih otkazao odvjetnika ali se bojim da bi mogao tražiti naplatu svoje ponude obzirom na potpisanu punomoć.Pa molim pomoć jer to hitno moram riješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle po ovom "Postoje tri načina uspostave etažnog vlasništva:

1. na temelju odgovarajućeg suvlasničkog dijela,

2. na temelju suglasne odluke svih suvlasnika nekretnine i

3. na temelju očitovanja volje vlasnika zemljišta sa zgradom, odnosno nositelja prava građenja sa zgradom.

U prvom je slučaju potrebna odluka suda, u drugom suglasna odluka svih suvlasnika u pisanom obliku, a u trećem pisano očitovanje volje vlasnika zemljišta, odnosno nositelja prava građenja. Uspostavu etažnog vlasništva mogu zahtijevati:

1. suvlasnik nekretnine koji ima barem odgovarajući suvlasnički dio,

2. zajednički vlasnici koji imaju u svojem zajedničkom vlasništvu barem odgovarajući suvlasnički dio,

3. više suvlasnika te nekretnine na temelju suglasnog zahtjeva, ako njihovi suvlasnički dijelovi ukupno iznose barem koliko je odgovarajući suvlasnički dio,

4. vlasnik zemljišta ili nositelj prava građenja kada dijele nekretninu na suvlasničke dijelove koji su odgovarajući dijelovi za uspostavu vlasništva posebnih dijelova. "

ja sam u stvari trebao očitovanje pod br.3 tj.4. pa ne stoji odvjetnikova izjava o potrebi potpisa ostalih suvlasnika niti za nikakav Ugovor tako da proizlazi i da me krivo savjetovao te naveo na potpis punomoći.Jer,da li se Očitovanje volje može smatrati Ugovorom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija