Jump to content

istekla osobna iskaznica- kazna


supernatural1

Preporučene objave

Poštovani, moja osobna iskaznica istekla je prije godinu i čeitiri mjeseci. Unutar tog perioda dva puta sam pokušala podnijeti zahtjev za novom osobnom iskaznicom, no oba dva puta odbili su me jer slika nije bila pravilnih proporcija, ne mojom krivicom, već krivicom fotografa. Poslije toga više nisam išla. Tijekom cijelog tog perioda nisam se koristila osobnom, identificirala sam se preko indeksa ili iksice i slično, zdravstveno i dopunsko automatski mi se produljilo, nisam išla u banku... sve do danas, kada mi je napisana kazna zeta od strane kontrolorke, koja je inzistirala na osobnoj. Dala sam joj je jer je izvadila mobitel i rekla da će mi momentalno pozvati policiju. Zanima me kad bih sad ponovno podnosila zahtjev za novom osbnom iskaznicom, bih li morala platiti kaznu? Može li policija utvrditi i vidjeti kojim sam se dokumentom identificirala kontolorki? Bi li imalo ikakvog smisla da platim kaznu zeta prije nego što podnesem zahtjev za izdavanjem osobne?

 

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako policija nije dolazila, nećeš dobiti nikakvu prijavu za istek osobne iskaznice, nemaš brige.

 

Kazna ZET-a nema nikakve veze s izdavanjem osobne iskaznice, tako da je na tebi hoćeš li ju platiti ili ne prije podnošenja zahtjeva za izdavanjem nove.

 

Kod podnošenja zahtjeva nema kazne ako je osobna već istekla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako policija nije dolazila, nećeš dobiti nikakvu prijavu za istek osobne iskaznice, nemaš brige.

 

Kazna ZET-a nema nikakve veze s izdavanjem osobne iskaznice, tako da je na tebi hoćeš li ju platiti ili ne prije podnošenja zahtjeva za izdavanjem nove.

 

Kod podnošenja zahtjeva nema kazne ako je osobna već istekla.

 

Nije policija dolazila jer sam joj odlučila dati upravo iz tog razloga jer mi je i osobna nevažeća.

Znači, ako sam dobro shvatila... da dođem sutra u MUP i podnesem zahtjev za novu osobnu iskaznicu i priložim ovu svoju iskaznicu isteklu prije skoro godinu i pol kako bi je prerezali, ne bih trebala plaćati kaznu od 3000- 4500 kn iako sam je produžila nakon 16 mjeseci njena isteka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da dođem sutra u MUP i podnesem zahtjev za novu osobnu iskaznicu i priložim ovu svoju iskaznicu isteklu prije skoro godinu i pol kako bi je prerezali, ne bih trebala plaćati kaznu od 3000- 4500 kn iako sam je produžila nakon 16 mjeseci njena isteka?
Prije dobivanja osobne moraš ponovo prijavit prebivalište.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,a šta ako je policija dolazila? Ja se trenutno nalazim u Njemačkoj, pokušala sam na mup-u objasniti situaciju, al mi je gospođa rekla da nemogu napraviti mami punomoć i da moram donijeti,sljedeći put kad budem dolazila doma, prijavu u Njemačkoj i dokaz o zaposlenju! Ali je u međuvremenu bila policija kod mene doma! I šta sada? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš pravo,samosam se nadovezala bez objašnjenja! Uglavnom, istekla mi je osobna dok sam bila u Njmečkoj! Kad samišla kući napar dana, pokušala sam se raspitat u Mup-u! Šta trebam napraviti. Ideja je bila ispuniti zahtjev za novu osobnu i opunomoćiti mamu da mi je podigne,pošto sam samo na par dana doma i nemam mogućnost za duži boravak. I gospođa na šalteru je rekla da mama nemože podignuti uz punomoć moju osobnu, i da ćemo to riješiti sljedeći put kad dođem, uz potvrdu boravka u Njemačkoj i uz potvrdu zaposlenja! Ali je u međuvremenu bila policija kod mene doma, provjeriti šta se događa. I sad me zanima,šta mi je činiti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po napisanom, ti si privremeno u inozemstvu? Jesi li prijavila privremeni odlazak iz RH?

 

Ako nisi, moguće je da je policija bila na provjeri adrese, ali to ne rade rutinski, nego je uvijek dio nekog postupka. Kad se vratiš trebala bi provjeriti da ti nije možda poništeno prebivalište i da nisi brisana iz registra. To bi je teta na šalteru trebala reći, jer je čudno da te bez razloga traži neke potvrde.

 

Ako jesi (ovo zadnje), onda ćeš ponovno trebati prijaviti prebivalište, a nakon toga odmah i privremeni odlazak u inozemstvu. Onda ćeš moći ispuniti zahtjev za novom osobnom iskaznicom i ostaviti majci punomoć da ju podigne. Iako ovo zvuči kao neki proces, sve se odjednom može obaviti, nije problem.

 

Sve ovo mi prvo pada na pamet kad kažeš da si vani i da te tražila policija, ali to ne mora biti točno ako je u pitanju neki drugi postupak. Možeš nazvati svoju postaju, pa ti tete u urudžbenom mogu provjeriti o kakvom postupku se radi i zašto su te točno tražili, pa ćemo onda svi moći točno znati što i kako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

Osobna iskaznica mi je istekla u 1. mjesecu, nisam obracala paznju na istek, nisam ju ni produljila ni podnijela zahtjev jer mi nije ni trebala posto sam studentica 5.godine Poljoprivrednog fakulteta, koristila sam se indeksom i iksicom. Policija je dosla kod mene doma da mi napisu kaznu od 500 kn, to je bilo u 5.mjesecu i odmah sam ju platila, pa me zanima posto ne mogu odmah napraviti novu, da li postoji neki određeni rok kad se mora napraviti nakon sto je kazna placena? I da li cu morati ponovo platiti kaznu ako ne napravim novu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slicno pitanje: otisao sam (trajno) u inozemstvo, i uopce nisam razmisljao o odjavi prebivalista. Desilo se da sam mijenjao vozacku, te je policija dobila ponistenu vozacku od transportne agencije iz Svedske i na temelju toga otisla provjeriti da li se nalazim na adresi, pitali su susjede kada su me zadnji puta vidjeli (barem tako pise u rjesenju, meni je malo smijesno da idu okolo zvoniti susjedima zbog neodjave prebivalista :) ). Uglavnom, odjavljeno mi je prebivaliste po sluzbenoj duznosti (roditelji su podigli obavijest), te mi je nalozeno da vratim osobnu (rok za je istekao u 4. mjesecu).

 

Sto mi je ciniti, kome da vratim osobnu, ne planiram do zime u Hrvatsku, ocekujem da ce me zadrzati na granici kada udjem, vjerojatno cu dobiti neku kaznu (ok, takav je zakon a ja nisam pazio).

 

Mogu li vratiti osobnu u ambasadi, tako da izbjegnem neugodnosti na granici (samo da napomenem da mi je najbliza ambasada 650 km, tako da ne bi bas bezveze isao), i moram li jos nesto od dokumentacije rjesavati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče odjave prebivališta, uvijek se ide kod susjeda da se izbjegnu laže prijave i krive odjave, tako da je to normalni postupak.

 

Što se tiče osobne iskaznice, može se vratiti i u diplomatskom predstavništvu. Slobodno ih prvo nazoveš i provjeriš da ne naletiš tamo na nekoga tko bi se pravio blesav.

 

Na granici te neće zadržati, jer se tu radi o upravnoj stvari, a i dalje si državljanin, imaš pravo na putovnicu i na sve ostalo što s tim ide. Jedino ti mogu uručiti kaznu od 500 kuna, a ne znam kakva im je tu praksa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Imam par pitanja vezana za osobnu iskaznicu, posto mi nitko ne moze dat normalan odgovor nego me se stalno odbija.

Kako funkcionira, i sto se treba napravit te koja je cijena svega ako je osobna istekla prije 8,9 godina, te takoder ista je adresa i nista se nije promijenilo, nego je samo istekla i zbog nemara se nije produzila? Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo se moraš prijaviti na nekoj adresi, što ne košta ništa, a onda zatražiti novu osobnu iskaznicu koja košta 80 kuna. Sve se to obavlja na istom mjestu (u Zagrebu u Petrinjskoj, a inače u područnoj postaji koja ima upravne poslove).

 

Što se tiče eventualne prekršajne prijave za isteklu osobnu iskaznicu, to ćeš vidjeti jesu li ti pisali. Ako nisu, neće niti sada, a ako jesu, uručit će ti uplatnicu na 500 kuna kazne i 100 kuna troškova postupka, na što se onda možeš i žaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

sukladno članku 14. stavak 3. Zakona o osobnoj iskaznici (NN br: 62/15) osoba sama aktivira elektronički dio osobne iskaznice korištenjem podataka za aktivaciju koje dobiva prilikom preuzimanja izdane osobne iskaznice.

Dakle, osoba sama odlučuje hoće li i kada tijekom roka važenja osobne iskaznice aktivirati elektronički dio osobne iskaznice. Elektronički dio osobne iskaznice mora se aktivirati samo ako osoba svoju osobnu iskaznicu namjerava koristiti za pristupanje elektroničkim servisima, kao što je primjerice sustav e-Građani ili za izradu naprednog elektroničkog potpisa. Važno je naglasiti da osoba koja osobnu iskaznicu koristi samo kao identifikacijsku karticu za potvrdu svojeg identiteta prilikom obraćanja raznim tijelima ili ustanovama ili pak za prelazak državne granice, ne mora aktivirati elektronički dio osobne iskaznice. (MUP RH)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U dipu su rekli da mi je osobna nevazeca, a vrijedi do 2020.
Mislio sam da te nisu možda odjavili ako ne stanuješ, ali onda ništa. Morat ćeš otići i provjeriti.

 

Vjerovatno je zaboravila napraviti ovo,

(2) Prilikom prvog izdavanja osobne iskaznice koja sadržava certifikate osoba je dužna registrirati se na Portal elektroničke osobne iskaznice korištenjem podataka za registraciju koje dobiva prilikom preuzimanja izdane osobne iskaznice te se informirati o načinu korištenja osobne iskaznice.,

što nema veze s aktivacijom elektroničkog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Evo pitanje.. Osobna mi je istekla prije misec dana. Ocu li morat placat kaznu jer nisan podnila zahtjev u tom roku od 15 dana? Osobnom se nisam bas ni sluzila jer za identifikaciju se koristim vozackom vecinom (zato san i zaboravila na osobnu i zato je istekla).
nećeš ali ćeš prvo morat ponovo prijavit prebivalište pa onda zahtjev za novu osobnu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija