Jump to content

skrbništvo


venera1960

Preporučene objave

Poštovani molim da mi pomognete.

Naime mojoj je majci nedavno dijagnosticiran uznapredovali Alzhajmer.Godinama nisam bila u kontaktu ni sa njom niti sa ostalim sestrama upravo zbog toga što sam primjetila da se ona ne može sama brinuti o sebi, a živjela je sama na selu uz njihove povremene dolaske, te je bila plašena s tim ako ode živjeti kod mene da ću je odvesti na psihijatriju i slične gluposti. Nakon par godina uvidjevši da se ne mogu boriti sa svim time jer je i ona postala neugodna prema meni prekinula sam kontakt.

Nedavno je majka došla u našu staru kuću, nije sa mnom komunicirala, no jedno jutro probudila me vika moje sestre na nju , tjerala ju je da se opere i nazivala je ludom. Shvativši da se nešto ozbiljno dešava obratila sam se njenom obiteljskom lječniku koji mi je i rekao za njenu dijagnozu, ali više od toliko nije znao. Potražila sam pomoć i psihijatra koji ju je i pregledao no on nije htio reći više od dijagnoze te izjave da se ne snalazi ni u prostoru ni u vremenu, pravdajući se da štiti prava pacijenta, no začudio se mom dolasku jer da ima informaciju da sve kćerke komuniciraju i sa njom i međusobno.

Otišla sam na centar za socijalnu skrb gdje mi je rečeno da za nju nije traženo skrbništva, a da ukoliko ja želim biti skrbnik da se sve sestre moraju s tim složiti,a kako znam da se one sa tim neće složiti mogu jedino pokrenuti sudski spor koji je dugotrajan.

Rečeno mi je da s obzirom da nije ukinuta radna sposobnost da ona može slobodno o svemu odlučivati i da centar neće ništa poduzeti jer da vikanje i nije zlostavljanje te da ona s njima očito samovoljno želi živjeti, jedino da ako hoću mogu službenim putem zatražiti da oni iziđu na izvid, no ukoliko zateču neke "nepravilnosti" mogu je smjestiti u neku ustanovu. Bila sam iznenađena ,te se bojim da joj na takav način još više ne otežam položaj.Moram napomenuti da imam u pozadini sa mojim sestrama imovinsko pravni spor, te se bojim da njeno stanje i sada ne iskorištavaju na njenu štetu.

 

1. Da li je psihijatar s obzirom na tu dijagnozu ipak trebao ukinuti radnu sposobnost i tražiti skrbništvo?

2.Da li ja kao kći imam pravo dobiti nalaz moje majke od psihijatra?

3. Šta ja mogu poduzeti s obzirom da sam u mirovini i mogu se o njoj brinuti?

Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

jedino sud može osobu, koja zbog svog duševnog stanja ili drugih razloga nije u stanju brinuti se o svojim osobnim i imovinskim pravima, lišiti u određenom dijelu poslovne sposobnosti (u određenom dijelu, jer po trenutnom Obiteljskom zakonu osoba ne može biti potpuno lišena poslovne sposobnosti)

-dakle nije psihijatar taj koji ukida poslovnu sposobnost.

 

Vi kao kćer možete pokrenuti postupak za lišenje poslovne sposobnosti (obzirom da ste krvni srodnik u ravnoj lozi tj.dijete) u tom slučaju pripremite se i na podmirivanje troškova takvog postupka.

 

Obiteljski zakon - članak 496.

''(1) Postupak radi lišenja poslovne sposobnosti može pokrenuti sud po službenoj dužnosti, centar za socijalnu skrb, bračni drug osobe prema kojoj se provodi postupak, njezini krvni srodnici u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi do drugog stupnja.''

 

Centar, dakle, također može po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za lišenje poslovne sposobnosti, a na temelju Vaše izjave/obavijesti, kojem je poželjno da priložite mišljenje doktora opće medicine tj.psihijatra o zdravstvenom stanju Vaše majke, u tom slučaju troškovi padaju na proračun Centra.

Neovisno o tome pokrećete li Vi taj postupak ili ga pokreće Centar, Vašoj će majci biti imenovan posebni skrbnik iz Centra za posebno skrbništvo, koji će u postupku lišenje poslovne sposobnosti pred sudom zastupati prava i interese Vaše majke.

Napominjem, kako će sud u postupku, a prije donošenja rješenja o lišenju poslovne sposobnosti, pribaviti stručno mišljenje vještaka odgovarajuće grane medicine o zdravstvenom stanju Vaše majke kao osobe za koju je pokrenut postupak lišenja poslovne sposobnosti.

 

Ukoliko bi rješenje suda išlo u smjeru lišenje poslovne sposobnosti u određenom dijelu, tada se takvo rješenje dostavlja Centru, koji u određenom roku postavlja skrbnika.

O tome tko bi bio skrbnik odlučuje Centar, a pretpostavka je da osoba koja se imenuje za skrbnika ima osobine i sposobnosti obavljati skrbničku dužnost, da pristane na obavljanje te dužnosti, i da je to u dobrobiti štićenika.

Centar može zatražiti mišljenje o osobi koju namjerava imenovati skrbnikom od posebnog skrbnika, srodnika ili drugih bliskih osoba štićeniku tj. Vašoj majci.

Ukoliko bi došlo do neslaganja između Vas i sestara, a da npr. sve ispunjavate pretpostavke za skrbnika, možda je manje bitno koja bi bila skrbnik, obzirom da skrbnik može samo uz prethodno odobrenje centra poduzimati poslove koji prelaze redovito poslovanje imovinom i pravima štićenika. Takvim odobrenjem centra određuje se i namjena sredstava koja se pribave određenim poslovanjem, kao i njihova upotreba.

Tako bi npr. za prodaju nekretnika u vlasništvu Vaše majke tkogod da je skrbnik morao imati prethodno odobrenje Centra za socijalnu skrb (to je oblik zaštite od zloupotrebe skrbnika)

 

Sam postupak lišenje poslovne sposobnosti može trajati otprilike 4-6mjeseci, ali članak 274. Obiteljskog zakona kaže ovako:

''Kad centar za socijalnu skrb pokrene postupak za stavljanje osobe pod skrbništvo, odmah poduzima potrebne mjere za zaštitu njezinih osobnih i imovinskih prava i interesa.''

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija