Farrar objavljeno: 25. ožujak 2016. objavljeno: 25. ožujak 2016. Pozdrav Na sajmu (Hreliću) sam prije kojih godinu dana kupio jednu umjetninu, točnije sliku u jednoj posebnoj tehnici. Čovjek koji mi ju je prodao nije znao ništa o njenoj umjetničkoj vrijednosti, tvrdio je da ju je pronašao među otpadom te ju prodaje zbog, citiram: „lijepog izgleda te daske”. Priča o pronalasku na otpadu drži vodu što se tiče stanja umjetnine, zapuštena je i oštećena. Zanima me mogu li ja zakonski zaštititi svoje vlasništvo nad njom zbog njene vrijednosti? Da se ne dovedem u situaciju da jednog dana netko kaže da je on vlasnik te da traži djelo natrag. Pod time mislim npr. na onog tko ju je bacio neznajući o čemu se radi, na osobu koja mi ju je prodala, na potomka umjetnika ili možda neku kulturnu ustanovu. Problem je što nemam nikakav pismeni dokaz da sam ju kupio. Zahvaljujem unaprijed Citiraj
felixx odgovoreno: 26. ožujak 2016. odgovoreno: 26. ožujak 2016. Na sajmu (Hreliću) sam prije kojih godinu dana kupio jednu umjetninu, točnije sliku u jednoj posebnoj tehnici. Čovjek koji mi ju je prodao nije znao ništa o njenoj umjetničkoj vrijednosti, tvrdio je da ju je pronašao među otpadom te ju prodaje zbog, citiram: „lijepog izgleda te daske”. Priča o pronalasku na otpadu drži vodu što se tiče stanja umjetnine, zapuštena je i oštećena. Možete li pouzdano utvrditi autora? Ljudi misle da su stare slike automatizmom velika vrijednost, ali nije baš tako. Većina takvih starih slika kod nas je kraj 19. i početak 20. stoljeća. Uvidom u motiv i tehniku slikanja stručnjak će ustanoviti kojoj slikarskoj školi pripada, ali često se ne može ustanoviti ni pripada li slika 'majstoru' ili nekom od njegovih 'učenika/sljedbenika'. Ako je pritom slika i jako oštećena, vrijednost slike se svodi na razliku između skupe restauracije i tržne vrijednosti nakon toga. A to je u pravilu gotovo nikakva razlika, osim ako se uistinu radi o nekom poznatijem majstoru. Zanima me mogu li ja zakonski zaštititi svoje vlasništvo nad njom zbog njene vrijednosti? Da se ne dovedem u situaciju da jednog dana netko kaže da je on vlasnik te da traži djelo natrag. Pod time mislim npr. na onog tko ju je bacio neznajući o čemu se radi, na osobu koja mi ju je prodala, na potomka umjetnika ili možda neku kulturnu ustanovu. Problem je što nemam nikakav pismeni dokaz da sam ju kupio. Tu nema sigurnog odgovora. Uvijek vam netko može doći i tvrditi da je takva slika njegova. Zato vam je najbolje o tome i ne govoriti, nego reći da ste to vi našli kod babe na tavanu. Jer ni taj koji bi tvrdio da je slika njegova nema dokaz za takvu tvrdnju. Jedini stvarni problem bio bi da se radi o nekom izuzetnom umjetničkom djelu nekog 'velemajstora' koje je ukradeno ili je u vihoru ratova nestalo iz muzeja. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.