MarkCro objavljeno: 26. ožujak 2016. objavljeno: 26. ožujak 2016. Poštovani zanima me jedan imovinski pravni savjet u vezi sljedeće situacije. Kakvoga prava ili dal uopće ikakvoga prava ima osoba u suživotu, u ovome slučaju s mojoj majkom, na kuću koja je u vlasništvu moje majke, a u testamentu piše da nakon njene smrti prelazi na vlasništvo sinovima? Dal dotična osoba ima pravo zatražiti ikakva prava na dio kuće, s obzirom da je suživot unutar toga objekta bez braka? U slučaju da ima pravo zatražiti dio kuće, zanima me kako to spriječiti pravno? Dal je dovoljno prepisati unutar testamenta sve na sinove, ili je potrebno kod javnoga bilježnika ovjeriti izjavu gdje se osoba odriče bilo kakvih prava na imovinu? Unaprijed hvala. Citiraj
G-man odgovoreno: 26. ožujak 2016. odgovoreno: 26. ožujak 2016. Da razjasnimo jednu stvar - jel ta osoba koja živi s vašom majkom njen izvanbračni drug? Citiraj
MarkCro odgovoreno: 26. ožujak 2016. Autor odgovoreno: 26. ožujak 2016. Tako je. Osoba koja živi s majkom je vanbračni drug. Citiraj
G-man odgovoreno: 26. ožujak 2016. odgovoreno: 26. ožujak 2016. Tada navedena osoba ulazi u krug zakonskih nasljednika, te teoretski govoreći ima pravo zatražiti nužni dio, ukoliko bi isti bio povrijeđen. U tom slučaju bi imala pravo na polovicu zakonskog dijela (ako se radi o dvoje sinova, nužni dio iznosio bi 1/6). Rješenje vam se nalazi u naplatnom pravnom poslu, tipa ugovoru o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju sa majkom, jer jedino to isključuje nasljedno pravo u cijelosti, uključujući i nužni dio. Citiraj
MarkCro odgovoreno: 26. ožujak 2016. Autor odgovoreno: 26. ožujak 2016. Aha jasno mi je. Šta ako dotična osoba potpiše izjavu (ako takvo nešto postoji), gdje izjavljuje da se odriče bilo kakvih imovinskih prava unutar te obitelji, te se ta njegova izjava ovjeri pravnim putem kod bilježnika ili odvjetnika uz potpis i prisustvo dvaju sinova, majke i te osobe? Dal postoji i takva solucija u pravnome smislu? Citiraj
G-man odgovoreno: 26. ožujak 2016. odgovoreno: 26. ožujak 2016. Onda vam je bolje, po mom mišljenju, napraviti ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života. Vidite si odredbe čl. 105-115. Zakona o nasljeđivanju. Citiraj
MarkCro odgovoreno: 26. ožujak 2016. Autor odgovoreno: 26. ožujak 2016. Razumijem. Puno vam hvala na ovim vašim savjetima, puno ste mi pomogli i sada su mi jasni sljedeći koraci. Zelim vam ugodne Uskršnje blagdane, vama i vašim ukučanima. Citiraj
G-man odgovoreno: 26. ožujak 2016. odgovoreno: 26. ožujak 2016. Hvala na lijepim željama, vama i vašoj obitelji također sretan Uskrs i sve najbolje za blagdane, ali zdravlja iznad svega. Lp Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.