Jump to content

Žalba protiv rješenja o odbijanju upisa


vladivostok

Preporučene objave

Tip A je s tipom B sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnine. U ugovoru prodavatelj daje klauzulu intabulandi po kojoj se slaze da se kupac upiše u zemljišnik kao vlasnik te nekretnine ali pod uvjetom da uz ugovor podnese kao prilog prijedloga za upis I dokaz o uplati kupovne cijene.

 

Tip je podnio prijedlog za upis prava vlasnistva na nekretnini I prilozio je samo ugovor o kupoprodaji kao temelj upisa bez dokaza uplate.

 

Općinski sud donosi rjesenje temeljem kojega odbija prijedlog za uknjižbu prava vlasnistva I temeljem kojega određuje zabilježbu odbijanja upisa. I određuje rok za zalbu na rjesenje od 15 dana.

 

U medjuvremenu kupac uplati kupovnu cijenu

 

Zanima me sto bi vi u toj zalbi napisali. Može li kupac toj zalbi priloziti dokaz o uplati I traziti provedbu uknjizbe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor je ispunjavao opće pretpostavke za upis,no ne i posebne,glede čega se mogla upisati predbilježba prava vlasništva koja bi naknadno bila opravdana potvrdom o isplati kupoprodajne cijene.

Vi bi se žalili na odluku z.k.ureda kao prvostupanjskog organa,no nevidim u čemu je bila greška pri donošenju rješenja o odbijanju prijedloga za upis,budući da je tabularna isprava bila uvjetovana a pri podnošenju prijedloga nije priložena potvrda koja nesumnjivo dokazuje ispunjenje uvjeta,slijedom čega rješenje po žalbi može biti samo potvrđeno.

Vi možete u žalbi priložiti dokaz o isplati,no imajte na umu da takav dokaz nije postojao pri donošenju rješenja u prvom stupnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nekako mi se čini da bi najjednostavnije rješenje bilo podnijeti novi prijedlog za uknjižbu (sada sa svim potrebnim ispravama).

slažem se,no vrijedi pokušati žalbom u smislu da je prijedlog za upis predstavljao prijedlog za predbilježbu prava vlasništva,pa ako upali dobro je,u suprotnom ići sa citiranim mišljenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija