Jump to content

Ovrha HRT-a prema nasljednicima iza ovršenika


Merovingi

Preporučene objave

Evo zanimljivog slučaja ovrhe HRT-a prema nasljednicima iza ovršenika.

Slijed egzistiranja postupka ovrhe tekao je na sljedeći način:

 

- Ovršenik je prebivao na adresi u Osijeku do 30.05.2012. g.

- Tijekom mjeseca svibnja – te godine, ovršenik je dostavio obavijest HRT-u o promjeni adrese

(nažalost bez povratnice, tako da nema dokaza).

- Od tog datuma promijenio je adresu stanovanja (promjena prebivališta – nova osobna).

- Dana 18.06.2012 g. Javni bilježnik iz Zagreba donio je rješenje o ovrsi naslovljeno na ovršenika za period pristojbe iz 2011 g. i dostavio ga 03.07.2012 g. na ''staru'' adresu ovršenika.

- Tada podstanari iz tog stana dostavili su 10.07.2012 g. obavijest Javnom bilježniku (preporučeno s

povratnicom), da je ovršenik od mjeseca lipnja promijenio adresu prebivališta i boravišta te da

podatke o tome ima nadležna policijska uprava.

- Dana 09.10.2012 g. Javni bilježnik pozvao je odvjetničko društvo-punomoćnika HRT-a, da mu u skladu s čl. 252.d. ZPP-a u roku od 15. dana dostavi novu ili ispravljenu adresu ovršenika na koju se dostava rješenja može izvršiti ili će ovrhu obustaviti.

- Dana 24.10.2012 (unutar roka), ovrhovoditelj je predložio JB-u produljenje roka – radi pribavljanja uvjerenja o prebivalištu ovršenika.

- Javni bilježnik se nije očitovao na prijedlog ovrhovoditelja.

- Dana 31.12.2012. ovršenik je preminuo.

- Dana 14.06.2013 g. ovrhovoditelj je dostavio JB-u, uvjerenje o prebivalištu ovršenika od PU, iz 2011 g. na kojem nije zabilježena ''nova adresa'' ovršenika.

- Dana 19.06.2012 g. Javni bilježnik obavijestio je ovrhovoditelja da je u posjedu obavijesti podstanara iz srpnja 2012 – da ovršenik više ne živi na ''staroj adresi'', te je ponovno pozvao ovrhovoditelja da mu dostavi uvjerenje o prebivalištu ovršenika ne starije od 15. dana, - ovaj put je izostavio obavijest o obustavi ovrhe.

- …Slijedi 21. mjesec ''mirovanja'', dana 18.03.2015 g. ovrhovoditelj predlaže JB-u dostavu rješenja ovršeniku na adresu prema ''novim'' podacima iz MUP-a, no prema podacima o OIB-u iz evidencije porezne uprave stoji podatak da je ovršenik preminuo.

- Dana 27.03.2015 g. Javni bilježnik dostavlja kompletan spis predmeta Općinskom sudu u skladu s čl.9.OZ-a i čl.212.ZPP-a na daljnje postupanje.

- Dana 24.04.2015 g. Općinski sud donosi rješenje i dostavlja ga ovrhovoditelju, da je riješio prekid postupka čl.212.st.1. ZPP-a i da će se isti nastavit nakon ispunjenja uvjeta iz čl.215.st.1. ZPP-a.

- Dana 31.07.2015 g. ovrhovoditelj dostavlja naslovnom sudu rješenje o nasljeđivanju iza preminulog ovršenika i predlaže pozvati nasljednike da preuzmu predmetni postupak.

- Dana 10.09.2015 g. Općinski sud donosi rješenje i dostavlja ga nasljednici (udovici ovršenika),u kojem ju poziva da preuzme predmetni ovršni postupak.

- Dana 24.09.2015 g pozvana nasljednica uložila je žalbu na rješenje suda u kojoj je prigovorila zastaru, propuštanje zakonskih rokova za obustavu postupka, koje je dopustio Javni bilježnik, te je izjavila da je postupak trebao biti obustavljen temeljem čl.215.b.st.1. ZPP-a – dug osobne svojnosti, te da generalno u predmetnoj stvari ne egzistira dug već iskazano potraživanje – što pravno nije izjednačeno.

- Dana 14.01.2016 g. Županijski sud je odbio nasljednicu sa žalbom kao neosnovanu ističući da nije bilo mjesta obustavi jer je ovrhovoditelj dostavio tražene podatke JB-u,(što je netočno jer JB to nije odobrio nakon dopisa od 24.10.2012 g.), a pokrenuta ovrha radi neplaćene pristojbe HRT-a, nije postupak o pravu koje ne prelazi na nasljednike - čl.215.b. ZPP-a.

- Šlag na kraju !!!

- Dana 25.03.2016 g. Općinski sud je donio rješenje o ovrsi na prijedlog ovrhovoditelja koji je na prijedlogu za ovrhu (koji sada glasi na nasljednicu iza pokojnog ovršenika), naveo da je nepodmirena tražbina sa naslova pravomoćnog i izvršnog rješenja JB-a od 18.06.2012. ??? – ono nedostavljeno rješenje s početka teksta.

- Dana 30.03.2016. ovrhovoditelj je dostavio predmetno rješenje FINA-i, koja je banci u kojoj nasljednica ima račun, naložila zapljenu sredstava i prijenos na račun ovrhovoditelja – zbog nedostatka sredstava račun nasljednice je Blokiran.

- I to nije sve…

- Dana 31.03.2016 g. nasljednica (sada već ovršena), zaprimila je prijedlog za ovrhu ovrhovoditelja (isti onaj koji je ovrhovoditelj predao FINA-i), sa uputom o pravnom lijeku kroz žalbu u roku od 8.dana.

 

…Molim Vas za odgovor na sljedeće; kada je iz ovog slijeda rješenje o ovrsi iz 2012. dobilo snagu pravomoćnosti i ovršnosti ?...i u kojem statusu uopće se sada nalazi postupak ? …Generalno što uopće napraviti i očekivati nakon ulaganja žalbe - obzirom na provedenu ovrhu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija