Jump to content

nadstrešnica

Preporučene objave

objavljeno:

Molim da li mi možete dati savjet tj. odgovor na pitanje koje me mući. Moja situacija je ... živim na prvom katu stanbene zgrade a susjed ispod mene je napravio na svom zemljištu nadstrešnicu i naslonio ju je na zajedničku fasadu od zgrade i to cca 1m ispod mojih prozora i balkona tako da mi je sada bitno umanjena sigurnost (nijedan prozor nesmijem ostaviti otvoren) samim time i kvaliteta stanovanja jer preko nje se lako može ući (provaliti) u moj stan i to kroz prozor ili balkon koji je isto tako u neposrednoj blizini.

1.Da li on smije koristiti zajedničke dijelove zgrade (fasadu) bez

dopuštenje suvlasnika?

2.Da li postoji neki razmak koji je trebao poštivati u odnosu na moj prozor/balkon?

3. Što da radim?

Unaprijed hvala

odgovoreno:

1.Da li on smije koristiti zajedničke dijelove zgrade (fasadu) bez

dopuštenje suvlasnika?

Prema Zakonu o vlasništvu, to bi bili izvanredni poslovi pa bi trebao imati suglasnost svih suvlasnika.

Što da radim?

Prijavite građevinskoj inspekciji.

Bez obzira što je napisano "na svom zemljištu" (i nedefinirano što to znaći), ja bih rekao da se prijavi komunalnom redarstvu koje je, prema odredbama čl.2 st.3 Zakona o građevinskoj inspekciji, nadležna za nadzor u vezi s građenjem i izvođenjem radova prema posebnom propisu (čl.128 st.1 Zakona o gradnji).

odgovoreno:

Bez obzira što je napisano "na svom zemljištu" (i nedefinirano što to znaći),

To je ili zemljište koje pripada zgradi ili javni prostor.

ja bih rekao da se prijavi komunalnom redarstvu koje je, prema odredbama čl.2 st.3 Zakona o građevinskoj inspekciji, nadležna za nadzor u vezi s građenjem i izvođenjem radova prema posebnom propisu (čl.128 st.1 Zakona o gradnji).

Mislim da je to gubljenje vremena. Sada je građevinska inspekcija ionako zatrpana prijavama objekata za koje su graditelji pokrenuli legalizaciju, ali ju nisu napravili.

Ja bih osobno odnio prijavu na inspekciju, da mi potvrde primitak prijave na moj primjerak, i forsirao bi ih 'požurnicama' ako ne bi promptno reagirali. Jedino tako se to može riješiti.

odgovoreno:

hvala na odgovorima. Na koju inspekciju ste mislili?

Da li to sve što ste napisali potvrđuje da je on u prekršaju sa tom izgradnjom ?

Da li imam osnove za pokretanje bilo kakvog postupka?

ps "njegovo zemljište" pod time sam mislila uski dio zemljišta cca 3m x 6m koji se proteže uz fasadu zgrade koje je pripadajuće vlasništvo susjedovog stana (nešto kao vrt) dok je oko toga sve ostalo naše zajedničko zemljište.

odgovoreno:
Na koju inspekciju ste mislili?

Dobrodošli u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Da li to sve što ste napisali potvrđuje da je on u prekršaju sa tom izgradnjom ?

Da.

Da li imam osnove za pokretanje bilo kakvog postupka?

Mislite privatnom tužbom?

Ne vidim razlog da podižete privatnu tužbu ako je suvlasnik bespravno dogradio vaš zajednički objekt. Neka to rješava građevinska inspekcija.

ps "njegovo zemljište" pod time sam mislila uski dio zemljišta cca 3m x 6m koji se proteže uz fasadu zgrade koje je pripadajuće vlasništvo susjedovog stana (nešto kao vrt) dok je oko toga sve ostalo naše zajedničko zemljište.

Svi koji imaju stanove u toj zgradi su suvlasnici i zgrade i pripadajućeg zemljišta.

Osim što bi suvlasnik trebao imati odgovarajuću dozvolu za strehu, morao bi imati i suglasnost svih drugih suvlasnika.

odgovoreno:

Ako nije tražio suglasnost, sigurno nije postupio po Zakonu o vlasništvu.

Samom dogradnjom mijenja lokacijske uvjete a sve ostalo, o veličini i načinu još bi trebalo utvrditi nadležno tijelo.

Mislim da je to gubljenje vremena.

Nije ako Zakon tako kaže.

Sada je građevinska inspekcija ionako zatrpana prijavama objekata za koje su graditelji pokrenuli legalizaciju, ali ju nisu napravili.

Ja bih osobno odnio prijavu na inspekciju, da mi potvrde primitak prijave na moj primjerak, i forsirao bi ih 'požurnicama' ako ne bi promptno reagirali. Jedino tako se to može riješiti.

Još veći razlog da ju brzinski "otkantaju" i pozovu se na Zakon o građevinskoj inspekciji.

odgovoreno:

Nije ako Zakon tako kaže.

...Još veći razlog da ju brzinski "otkantaju" i pozovu se na Zakon o građevinskoj inspekciji.

Možete pojasniti?

Radi se o strehi koja je u smislu statike oslonjena na objekat (pričvršćena za pročelje građevine) pa je stoga dio objekta. Da se radi o samostojećoj strehi (makar bila uz objekat) onda bi bio nadležan komunalni redar.

Bar tako ja to vidim tumačeći Zakon.

Ako građevinska inspekcija misli da je to posao za komunalnog redara, neka mu oni to proslijede. A ne da se građanin mora s njim natezati je li to ili nije njegov posao (ako uopće lokalna uprava ima tog redara).

odgovoreno:
Možete pojasniti?

Radi se o strehi koja je u smislu statike oslonjena na objekat (pričvršćena za pročelje građevine) pa je stoga dio objekta. Da se radi o samostojećoj strehi (makar bila uz objekat) onda bi bio nadležan komunalni redar.

Bar tako ja to vidim tumačeći Zakon.

Pisalo u #3..a po posebnom propisu iz Zakona o gradnji iz čl.128 st.1 (Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima)

slobodnostojeća ili sa zgradom konstruktivno povezana nadstrešnica, tlocrtne površine do 15 m², izvan tlocrtnih gabarita postojeće zgrade.

Ako građevinska inspekcija misli da je to posao za komunalnog redara, neka mu oni to proslijede. A ne da se građanin mora s njim natezati je li to ili nije njegov posao (ako uopće lokalna uprava ima tog redara

Upravo je zakonom propisano suprotno. Ako komunalni redar smatra da nije nadležan, prosljeđuje građevinskoj inspekciji na daljnje postupanje.

odgovoreno:

hvala vam, hvala na odgovorima, brizi i podršci ... upravo sam opet razgovarala sa susjedom (razgovor bez ikakvih tenzija u kojem sam mu iznjele svoje strahove) i čini mi se da je on uvjeren da je sve po zakonu sa njegovom nadstrešnicom.

odgovoreno:

A evo i odgovora:

Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima ( NN, RH 79/14 i 41/15, čl.2.) propisano je da se :

bez građevinske dozvole i glavnog projekta može graditi pomoćna građevina na građevnoj čestici postojeće zgrade, za potrebe te zgrade i to slobodnostojeća ili sa zgradom konstruktivno povezana nadstrašnjica, tlocrtne površine do 15 m2, izvan tlocrtnih gabarita postojeće zgrade.

Vezano na ometanje posjeda, međuvlasnički odnosi nisu u nadležnosti građevinske inspekcije.

Pomoć u vezi međuvlasničkih odnosa potražite na nadležnom Općinskom sudu.

S poštovanjem,

Građevinska Inspekcija.

Ažurirano

i što mi je sada raditi ... uvlačiti se u sudski postupak?

odgovoreno:
A evo i odgovora:

Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima ( NN, RH 79/14 i 41/15, čl.2.) propisano je da se :

bez građevinske dozvole i glavnog projekta može graditi pomoćna građevina na građevnoj čestici postojeće zgrade, za potrebe te zgrade i to slobodnostojeća ili sa zgradom konstruktivno povezana nadstrašnjica, tlocrtne površine do 15 m2, izvan tlocrtnih gabarita postojeće zgrade.

Vezano na ometanje posjeda, međuvlasnički odnosi nisu u nadležnosti građevinske inspekcije.

Kao što rekoh, brzinsko&kultrno otkanatavanje...

odgovoreno:

Poslala sam mail komunalnom redarstvu ali oni se ne javljaju i nema nikakve potvrde da su primiti mail

Ako ne odete osobno, pošalje se dopis s povratnicom, s opisom problema, navedene članke po kojima su nadležni, pa neka izvole izaći na teren.

odgovoreno:

to je to što ste napisali u #3

Bez obzira što je napisano "na svom zemljištu" (i nedefinirano što to znaći), ja bih rekao da se prijavi komunalnom redarstvu koje je, prema odredbama čl.2 st.3 Zakona o građevinskoj inspekciji, nadležna za nadzor u vezi s građenjem i izvođenjem radova prema posebnom propisu (čl.128 st.1 Zakona o gradnji).

I da li ima još koja odredba po kojoj bi oni bili nadležni?

ps.oprostite što iskorištavam vaše poznavanje tematike

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija