Jump to content

Cijepanje čestice i razvrgnuće suvlasništva


lana_057

Preporučene objave

Poštovani!

 

Prije 10tak godina kupljena je polovica parcele od starog vlasnika zemljista. Kako se tada ta parcela nije mogla cijepati jer je bila zelena povrsina valjda, potpisan je ugovor u kojem je tocno definirano koja polovica je čija, geodet je napravio izmjeru i skicu lik A i lik B. Ugovor je potpisan i ovjeren kod javnog biljeznika. Zatim je taj stari vlasnik prodao svoj ostali udio sadasnjem vlasniku koji je znao za taj dogovor o podjeli ali s njim nije nista potpisano. Parcela je u stvarnosti podijeljena drvenom ogradom vec 10tak godina i cijelo to vrijeme svaki posjeduje i koristi svoj dio.

Kako su u međuvremenu narušeni odnosi, drugi suvlasnik radi svakakve gluposti i izaziva probleme, mi bi htjeli cijepati tu cesticu da svaki bude vlasnik svojeg dijela, a ne da smo suvlasnici u jednoj cestici. Ne mozemo ocekivati da on da svoj pristanak na bilo sto pa me zanima kakva je procedura ne racunajuci da on išta dobrovoljno potpise.

Negdje sam citala da se cestice ne mogu cijepati ako se na njoj nista ne gradi, nadograđuje itd. To je dio zemlje uz među i tu se sigurno nece nista graditi. Ako i jest to uvjet, mozemo li npr. traziti cijepanje kako bi mogli traziti građevinsku dozvolu za gradnju zida preko 1,5m, odnosno onoliku visinu zida za koju je inace potrebna dozvola?

I jos nesto;Svoj dio zemljista koristimo za parking i mali vrt sa cvijecem. Susjed stalno prijeti da ce pokidati cvijece, jer da je to i njegova zemlja itd itd. Stalno prijeti da ce nas tuziti da maknemo drvenu ogradu koja stoji vec 10 god jer mu time onemogucavamo pristup cijeloj parceli u kojoj je suvlasnik i naravno sad negira da zna za dogovor o podjeli zemljista i o postojanju ugovora koji je potpisan sa bivsim vlasnikom. Napominjem da se do prije godinu dana nije bunio za nista, dapace odgovarala mu je ta podjela ko i nama.Da li nas to sto to posjedujemo taj dio zemljista vec 10 godina i sto je potpisan ugovor sa bivsimvlasnikom dovoljno stiti od susjeda u slucaju nekakve tuzbe s njegove strane?

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Negdje sam citala da se cestice ne mogu cijepati ako se na njoj nista ne gradi, nadograđuje itd. To je dio zemlje uz među i tu se sigurno nece nista graditi.

 

Ili ako ne postoji građevina

 

Ako i jest to uvjet, mozemo li npr. traziti cijepanje kako bi mogli traziti građevinsku dozvolu za gradnju zida preko 1,5m, odnosno onoliku visinu zida za koju je inace potrebna dozvola?

 

Ne

 

Kako su u međuvremenu narušeni odnosi, drugi suvlasnik radi svakakve gluposti i izaziva probleme, mi bi htjeli cijepati tu cesticu da svaki bude vlasnik svojeg dijela, a ne da smo suvlasnici u jednoj cestici.

 

No, prema Zakonu o prostornom uređenju, postoji mogučnost parcelacije neizgrađenog građevinskog zemljišta odlukom suda u postupku utvrđivanja prava vlasništva, što će reći da možete pokrenuti razvrgnuće suvlasničke zajednice, ako je to moguće geometrijskom podjelom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li nas to sto to posjedujemo taj dio zemljista vec 10 godina i sto je potpisan ugovor sa bivsim vlasnikom dovoljno stiti od susjeda u slucaju nekakve tuzbe s njegove strane?
itekako da štiti,

Naime,suvlasnici mogu međusobno ugovorom urediti način korištenja tog zemljišta

na način da odrede njegove dijelove koje će koristiti,pa ako se utvrdi da sporazum o korištenju nekretnine postoji (bilo pisani bilo usmeni),a što je kod vas nesporno, takav bi sporazum kao obveznopravni akt obvezivao ne samo univerzalne sljednike suvlasnika potpisnika ugovora,već i njegove singularne sukcesore , a važio bi sve dok se novom odlukom stara odluka ne izmijeni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija