Jump to content

Izbjegavanje ulaska u sustav PDV-a po sili zakona


miroma

Preporučene objave

Zakonom o PDV-u propisano je da se po sili zakona ulazi u sustav PDV-a nakon što isporuke prijeđu 230.000 kn.

 

1. Ako je firma osnovana sredinom godinom, da li je za nju i dalje prag ulaska 230.000 kn, ili se taj prag smanjuje proporcionalno broju dana/mjeseci od osnivanja firme do kraja godine?

 

2. Da li je legalno osnovati 2-3 firme kako bi se izbjegla obveza ulaska u sustav PDV-a?

 

Npr. netko može ostvarivati godišnji promet od 500.000 kn. Ako taj promet ostvari preko jedne firme obevzan je ući u sustav PDV-a.

Ako osnuje 3 firme i preko svake ostvari 160-170.000 kn prometa, niti jedna od te tri firme ne bi prešla prag ulaska u sustav PDV-a po sili zakona od 230.000 kn. Da li je takvo nešto legalno ili ne? Ima li itko iskustva sa takvim načinom poslovanja iz prve ruke?

 

Gledam opći porezni zakon pa nisam siguran da li je takvo nešto zabranjeno ili ne:

 

 

Odgovornost osoba koje vode poslove društva i povezanih osoba

 

Članak 26.a

 

(1) Članovi uprave i izvršni direktori društva kapitala odgovaraju kao porezni jamci ako pri vođenju poslova društva zloupotrebljavaju svoje ovlasti što ima za posljedicu nemogućnost ispunjenja obveza iz porezno-dužničkog odnosa i oštećenje poreznog tijela.

 

(2) Radnjama kojima se oštećuje porezno tijelo kao vjerovnik u porezno-dužničkom odnosu osobito se smatraju: preusmjeravanje novčanih tokova na druge pravne ili fizičke osobe radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza, korištenje društva radi postizanja ciljeva koje ne bi sam mogao postići, a koji su zabranjeni, umanjenje ili otuđenje imovine društva ako je isto za posljedicu imalo nemogućnost plaćanja obveza iz porezno-dužničkog odnosa.

 

(3) Osobna odgovornost postoji i u slučaju osobe koja se koristi drugim osobama koje djeluju kao njegovi povjerenici, tako da se u društvu kao član iskazuje netko drugi, ali to čini po nalogu i uputama te osobe.

 

(4) Za podmirenje obveza društva, ali najviše do visine ostvarene koristi, supsidijarno odgovaraju i povezane osobe u čiju korist je poduzeto raspolaganje na štetu društva, što za posljedicu ima neispunjavanje obveze iz porezno-dužničkog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija