Jump to content

Ovrha zbog već plaćene alimentacije


P1908

Preporučene objave

Poštovani,

imam jedno pitanje u vezi plaćanja alimentacije. Naime bivša supruga mi je blokirala račun na FINA-i zbog neplaćanja alimentacije. Ja sam njoj dužan plaćati alimentaciju od 6. mjeseca prošle godine i plaćao sam je redovito nekih 3 mjeseca i onda sam ostao bez posla pa sam joj uplaćivao koliko sam imao i mogao. Sad sam se ponovno zaposlio u 3. mjesecu ove godine i rekao sam joj da ću joj sve vratit jer nisam od onih koji će izbjegavat svoje obaveze. Međutim bivša supruga je otišla u FINA-u i blokirala mi račun na cijelokupni iznos alimentacije, od 6. mjeseca prošle godine do sad, kao da joj ja nisam kune uplatio. Šta mi je za radit sada? Išao sam u FINA-u međutim oni kažu da nemaju veze s time. Kome da se obratim? Bivša mi se uopće ne javlja niti želi komunicirati samnom. Molim Vas za pomoć....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, imam zaštićeni račun. Dobio sam prvu plaću nedavno i sjelo mi je pola plaće, a pola je FINA uzela. Ali mene zabrinjava kako i kome da ja dokažem da sam ja gotovo pa podmirio svoja dugovanja? Jer ovako će mi ko zna dokada biti blokiran račun i oni će uredno pola plaće skidati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nikad nisam na ruke plaćao nego isključivo na njezin račun sa naznakom "alimentacija". Nije mi jasno kako netko može otići u FINA-u sa rješenjem od alimentacije i blokirat nečiji račun bez da oni u FINA-i provjere dali je ta osoba išta uplatila već dosad?!

 

Nažalost, sve su češći takvi slučajevi.

 

Problem je u tome što nitko ovakve teške zlouporabe zapravo uopće ne kažnjava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, drugim riječima, ja ovdje ništa nemogu? Jedino pokrenut privatnu tužbu što je skupi i dugotrajan proces i ne isplati se!?

 

Moj savjet bi bio da pisanim putem upozorite bivšu da obustavi ovrhu čim se dug podmiri, u protivnom ćete biti prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu.

 

Zasad dug postoji, pa iako nije fer s njene strane što nije pristala na dogovor ova naplata je naplata stvarnog duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve bi to bilo ok da je moja bivša normalna i razumna žena. Ali... kao prvo uopće mi ne odgovara na poruke i pozive, tako da je s njom nemoguće komunicirat, a kao drugo ona se preselila sa dijetetom u drugi grad tako da više ni neznam gdje živi, jer mi ne želi reći adresu.

 

imaš pravomoćnu sudsku odluku. i ti podnesi ovrhu zbog viđanja djeteta.

koristi usluge odvjetnika.

 

sa bivšom ne razgovaraš telefonom ili mailom. pismeno (preporučeno sa povratnicom) obavjesti bivšu da je alimentacija uplaćena i da povuče zahtjev za izravnu naplatu.

tužbom od korisnika alimentacije možeš tražit povrat preplaćene obveze (stjecanje bez osnova)

od fine pismeno (preporučeno i sa povratnicom) traži prijedlog za izravnu naplatu.

 

Ažurirano

 

a kao drugo ona se preselila sa dijetetom u drugi grad tako da više ni neznam gdje živi, jer mi ne želi reći adresu.

 

u zahtjevu za izravnu naplatu (podnešen fini) postoji upisna adresa boravka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužbom od korisnika alimentacije možeš tražit povrat preplaćene obveze (stjecanje bez osnova)

od fine pismeno (preporučeno i sa povratnicom) traži prijedlog za izravnu naplatu.

 

Da li tužba mora biti pisana od strane odvjetnika ili to sve mogu rješiti u FINA-i sa prijedlogom za izravnu naplatu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužbom od korisnika alimentacije možeš tražit povrat preplaćene obveze (stjecanje bez osnova)

 

Ne znam da li si dobro shvatio, moraš tužiti dijete ( ono je korisnik alimentacije)...a kako se naplatiti od djeteta ??? Zanima me ima li netko iskustva gdje je uspio ovakav slučaj istjerati do kraja i na koji način !?

Ono za što postoji mogućnost je kaznena prijava ali ne znam za slučaj gdje je podignuta optužnica¨!? Velika rupa u zakonu gdje zakonski zastupnici dijece manipuliraju sustavom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel nije dosta što u 90% slučajeva dijete nakon razvoda pripadne majci?! Sve je njima podređeno, a one manipuliraju sa nama kako žele... imaju rupa u zakonu i mogu šta hoću! Pa se ti bori protiv toga! Niti mogu komunicirat s njom, niti se dogovorit oko viđanja dijeteta... bio sam u Centru neznam koliko puta i oni samo kažu pokušajte se dogovorit sa majkom!

Naravno da ne dolazi u obzir da tužim vlastito dijete tako da će ovo opet biti njezina pobjeda!

Hvala vam svima na pomoći ali očito se protiv ovakvih stvari nema načina, a ni smisla boriti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužbom od korisnika alimentacije možeš tražit povrat preplaćene obveze (stjecanje bez osnova)

 

Može i sud će donijeti rješenje da se prtplačeni iznos vrati uplatitelju i plati stroškove postupka.

E sad pitanje je dali tužena ima odakle to nadoknaditi, ako je majka nezaposlena, nema imovine i misliš da če tako i ostati isplati ju i mirno spavaj umjesto uzaludnog trošenja novaca, vremena i živaca ali ako bivša radi i ako imaš dokaze o uplatama slobodno idi u spor jer češ ga svakako dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno vodim spor već pet godina radi nepoštene ovrhe koja je provedena radi neplačanja alimentacije ? U biti za izmišljenih 200 kn. Plačao sam uredno 1200 kn. čak djetetu i predplatio 600 kn, moje dijete pa mi nije žao. Unatoč tome iskvarena majka i odvjetnik izmisle dug od dvjesto kn. Pošaljem njenom odvjetniku uplatnicu o istom i on ju zanemari i nakon toga provede ovrhu, za odvjetničke troškove mi naplati 1800 kn, 600 kn sudskih troškova iako sam oslobođen istih i navodnog duga 200 kn. Svom odvjetniku platim za prigovor, žalbu itd. Sve badava. Ovrhu provedu, nekoliko mjeseci živio od 26 kn plače koliko mi je ostajalo nakon ovrhe? Moja odvjetnica mi kaže županijski je odbio vašu žalbu. Nije mi to nikako sjelo i odem kod drugog odvjetnika i isti mi kaže nije vam žalba odbijena već je vraćena ovršnom sudu i pošalje im požurnicu. Evo nakon pet godina dobijem presudu u svoju korist . ovrha se ukida bez obzira na žalbu. Do današnjeg dana ovrha još nije ukinuta niti sam dobio preplačeni iznos. Podnio kaznenu prijavu protiv na općinsko drž. odvjetništvo. Njihov odgovor to je problematika o kojoj se već raspravljalo, nije kazneno djelo. Radi povrede odvjetničkog kodeksa tužim odvjetnika i ništa.

Nema pravde, kod nas moraš bit mafijaš da te sud štiti ,a naivčine kao ja i drugi nastradaju, oderu nam kožu.

Tješi me samo to što sam sa tužiteljicom imao dogovor (usmeni) da joj plačam alimentaciju 1500 kn. ja joj plačao 2000 kn na ruke. Tužila me da joj nisam plačao i za one mjesece za koje nisam imao uplatnice morao sam ponovo platit. (moja greška, a i moje djete pa sam to opet platio bez pogovora) to joj nije bilo dosta pa u tužbi tražila 5000 kn.

Sutkinja joj rekla "pa gospođo imam i ja djecu i znam koliko me koštaju" i smanjila mi alimentaciju na 1200 kn. U konačnici je sama sebe zeznula.

Muškarci kod nas nisu uopće ravnopravni u odnosu na žene i to če tako dugo ostati, kad završite na sudu uvijek će vam suditi sutkinja, ne poznajem nikog da mu je sudio sudac .

Eto vam toliko o mom slučaju i sudovima , pa odlučite isplati li vam se godina suditi ,a da je ishod neizvjestan bez obzira imate li dokaz o uplatama, a tu vam je i sudski vještak kojeg bi vi najvjerojatnije morali platit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Poštovanje svima....

imam isti problem s bivšom.

Ima li itko preporuku za specijaliziranog odvjetnika?

Odgovor molim može i na privatnu poruku.

Hvala

 

Reci mi jesi ptobao već nešto? Jesi bio na sudu ili kod odvjetnika? Ja kad sam išao u FINU sa uplatnicama rekli su mi da odem s tim uplatnicama na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Evo i mene opet...

Dakle, situacija je iduća... nakon konzultiranja sa odvjetnikom i mjesečnih odlazaka u FINU ja nisam uspio ništa riješiti. Ja i dalje imam ovrhu na plaću zbog alimentacije i FINA mi uredno svaki mjesec uzima alimentaciju. E sad, mene zapravo najviše od svega smeta što FINA mjesečno uzima 180 kn naknade za svoje troškove. S tim da se nekad dogodi da uzmu pola alimentacije ujutro, pola popodne, i u tom slučaju oni sebi uzmu 360 kn. Bivša žena ne želi "skinuti" ovrhu koliko god je ja molio, tako da mene srce boli od pomisli koliko ću ja ostaviti novaca FINI u idućih 15 godina koliko sam još dužan plaćat alimentaciju. Dali postoji neko rješenje za tu FINU? Može li se kako rješiti ta ovrha, a da to nije putem tužbe? Rekao sam bivšoj da ću rađe još tih 180 kn dati za alimentaciju, nego što dajem FINI, ali nju boli briga!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još samo nešto... znači prilikom razvoda mi je bilo rečeno od strane suda da se alimentacija nemora plaćati samo izravnom uplatom novaca na račun majke, već da u alimentaciju spadaju i troškovi koje ja odlučim platiti za dijete, kao što su npr. knjige za školu, obuća, odjeća itd. Znači sud priznaje bilo kakav način plaćanja alimentacije, a FINA ne? Jer FINA gleda samo da je alimentacija uplaćena preko njih, i samo to ih zanima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Bio sam duzan,nisam imao mogucnosti,iskreno ali nema veze,podignuta je ovrha za naplatu zaostataka I kamate, digao sam kredit I sve rijesio, proslo je 2 godine I uredno podmirujem obaveze, nisam nista duzan, sa njom se neda pricati I nece skidati ovrhu,placam fini 180 kn svaki mjesec ,blokiran budem po 15 dana od place do place, ne mogu raspolagati svojim novcem I dozvoljenim minusom,to narusava egzistenciju nojoj drugoj obitelji I zanima me sta da ja radim, postoji li neki odvjetnik tu koji bi se toga prihvatio jer ovo je teska nepravda da mi fina uzima pare,da sam blokiran a, uredan ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija