Jump to content

Udruga branitelja-tiskanje knjiga o Domovinskom ratu-porez na dobit?


NickCave

Preporučene objave

Glavni cilj udruge je promicanje i informiranje o Domovinskom ratu, a također se u udruzi tiskaju i knjige koje bi se prodavale. Je li udruga obavezna plaćati porez na dobit na dio prihoda (tj. dobiti) ostvarenih prodajom knjiga? To bi bila samostalna i trajna djelatnost, ali dobit od prodaje ne bi prelazila nekih 10.000 kn godišnje..

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

udruga može osim djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi određeni njezinim statutom obavljati i gospodarsku djelatnost kojom se stječe prihod, ali ne radi stjecanja dobiti za njezine članove ili treće osobe nego sukladno statutu udruge, isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti udruge.

 

Pri tome je bitno da je gospodarska djelatnost prijavljena pri registru udruga i da je dio Rješenja o upisu. Definiranje gospodarskih djelatnosti vrši se prema Klasifikaciji djelatnosti udruga (Prilog 2 Pravilnika NN 4/2015).

 

Rješenje o upisu udruge sa gospodarskom djelatnošću, nadležni ured dužan je odmah po upisu dostaviti Ministarstvu financija, nadležnoj Ispostavi Porezne uprave.

Zakonom o porezu na dobit propisano je da su udruge koje obavljaju određenu gospodarsku djelatnost čije bi neoporezivanje dovelo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu, dužne u roku od 8 dana od dana početka obavljanja te djelatnosti upisati se u registar poreznih obveznika koji vodi Porezna uprava radi utvrđivanja obveza poreza na dobit po osnovi obavljanja određene gospodarske djelatnosti.

 

 

Zakon i Pravilnik o porezu na dobit ne razmatra na koji način udruga koristi višak prihoda nad rashodima, već se uzima u obzir činjenica da bi neoporezivanje udruge stavilo ju u povoljniji položaj na tržištu od poduzetnika koji je obveznik poreza na dobit i obavlja istu gospodarsku djelatnost. Također, Zakon i Pravilnik o porezu na dobit ne propisuje visinu prihoda do koje udruga ne bi imala obvezu prijavljivanja gospodarske djelatnosti, tj. nije propisan limit. To znači da bi udruga mogla biti obveznik plaćanja poreza na dobit iako od gospodarske djelatnost ne ostvaruje značajne prihode, ali to namjerava obavljati trajno (ne povremeno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija