Jump to content

Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak (iliti uvjerenje o nekažnavanju)


Ivanus22

Preporučene objave

Imam jedno pitanje. Tijekom svojeg studiranja napravio sam jednu veliku glupost i potpisao sam profesora u indeksu te dopisao stvarnu ocjenu koju sam dobio. Naime, nikako nisam mogao doći do tog profesora i napravio sam to u potpuno bezazlenoj namjeri jer mi je trebao taj potpis i ocjena za upis u višu godinu studija. Na kraju se sve saznalo i fakultet me je prijavio policiji i sve je zvaršilo na DORH-u. Danas znam da sam napravio jako veliku glupost, ali u to vrijeme nisam niti bio svijestan da čin nečeg takvog je krivotvorenje. Zadnje dvije godine sam na kaznenom sudu zbog tog čina. Osuđen sam nepravomoćno na 3 mjeseca zatvora ili godinu dana uvjetne, ali sam se žalio jer nije bilo dovoljno dokaza. Ono što mene zanima, ako prihvatim kaznu hoću li moći dobiti uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak protiv mene? Nedavno sam dizao to uvjerenje zbog potrebe zaposlenja te upisa na doktorski studij, ali na oba uvjerenja mi je pisalo "b) PROTIV OSOBE KOJA TRAŽI IZDAVANJE UVJERENJA U REPUBLICI HRVATSKOJ VODI SE KAZNENI POSTUPAK ZA KAZNENA DJELA KOJA SE PROGONE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI, postoji potvrđena optužnica. Uvjet za posao, ali i doktorski studij je bila potvrda o nekažnavanju, odnosno kako sam shvatio to je zapravo obrazac uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak. Ako me osude hoće li novo uvjerenje imati opciju a) PROTIV OSOBE KOJA TRAŽI IZDAVANJE UVJERENJA U REPUBLICI HRVATSKOJ NE VODI SE KAZNENI POSTUPAK ZA KAZNENA DJELA KOJA SE PROGONE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI? Hoću i kada ga moći ponovo podići nakon presude? Moj odvjetnik ne zna odgovor na to pitanje, a i kao većina njih samo mu je do zarade i da taj proces produži na nekih par godina, a sad smo na sudu već 2 godine. Znam da sam krivotvorio, ali takvo nešto mi uništava život. Cijeli se kazneni proces vrši na sudu u Splitu, ali kad sam dizao uvjerenje na sudu u Osijeku pisalo mi je ono što sam već prije napisao. Ja sam dobio to uvjerenje, ali sad ne shvaćam jer sam čitao po foruku da mi ne bi trebalo pisati ako se postupak vrši na nekom drugom sudu, a ne na mjestu prebivališta. Kad me osude hoće li se to i kada izbrisati iz dosjea, što će biti s tim uvjerenjem? Puno hvala na pomoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam vas dobro razumio, vi ste podnijeli žalbu i to je sada na Županijskom sudu?

 

Solucija je ovdje, po mom mišljenju, relativno jednostavna (a sve ovisi o vašim željama) - ukoliko Županijski sud još nije donio svoju odluku dostavite dopis istome u kojem odustajete od već podnesene žalbe i time će (ako se i DORH nije žalio) presuda Općinskog suda postati pravomoćnom. Napominjem da će to tako biti ako je vama doista u interesu da čim prije stavite ovaj događaj iza sebe. Moguće vam je branitelj u pravu i prvostupanjska presuda neće opstati, pa razmislite.

 

Ovim postupkom će vam Potvrda da se protiv vas ne vodi kazneni postupak biti čista, međutim dobit ćete tzv. dosje odnosno Izvadak iz kaznene evidencije, u kojem će stajati osuda za kazneno djelo krivotvorenja, koja će se brisati protekom roka rehabilitacije, a koja će u vašem slučaju nastupiti protekom 3 godine, računajući od isteka roka provjeravanja od jedne godine iz uvjetne osude (koji pak počinje teći od pravomoćnosti presude).

 

Da pojasnim kroz primjer - vi odustanete od žalbe, presuda postane pravomoćnom u npr. svibnju ove godine, kreće rok provjeravanja koji ističe u svibnju iduće godine (2017.), a rehabilitacija i brisanje dosjea nastupa u svibnju 2020. Nadam se da ste me shvatili.

 

A glede samog djela, a što reći? Ja vas razumijem potpuno, sa nekim profama je zbilja teško doći na zelenu granu, iako je zakon tu jasan. To što ste učinili nije u redu, ali eto zakon je tu takav kakav je. Iako, ako ste doista samo dopisali stvarnu ocenu, dakle ništa nije "sadržajno" krivotvoreno, već se radi o čistom, da tako kažem "formalnom" falsifikatu uslijed nemogućnosti da dođete do profe, možda je ovdje i sam fakultet mogao imati više sluha, a DORH razmisliti o primjeni instituta beznačajnog djela (moje mišljenje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, da... ovih dana imam ročište. DORH se nije žalio na presudu jer koliko sam ja shvatio sve je išlo na brzo rješavanje pa sam osuđen bez održavanja suda, ali kako sam tad bio na zadnjoj godini studija mi smo se žalili na presudu koja je bila 3 mjeseca zatvora ili godinu dana uvjetne. Sve je još na općinskom sudu, zadnje dvije godine. Cijeli taj proces mi je postao tlaka jer u jednom dijelu oni su izgubili taj indeks pa čak postoji mogućnost da odbace sve, ali to ću znati tek ovih dana. Taj izvadak iz kaznene evidencije nema nikakve veze s spomenutim uvjerenjem i ne treba mi za ovakve obične stvari kroz život? Koliko treba da presuda postane pravomoćna? Moj branitelj želi taj slučaj razdužiti na još nekih 3 godine što je po meni suludo. Kad prođe rehabilitacija više neće mi nigdje to biti vidljivo nikada ili će postajati negdje o bilješka o tom činu. Ono što je još u svemu ovome, a zbog čega mi treba to uvjerenje jeste upis na taj doktorski studij gdje je to uvjerenje uvijet za upis, ali također prolazim i sugurnosnu provjeru nakon upisa doktorskog studija pa me malo to brine jer ovo moje bi moglo utjecati na to? Radi se stvarno o čistoj ocjeni, ali pravda je slijepa jer sam prekršio zakon. Uglavnom, puno Vam hvala jer ste mi već prvim odgovorom ulješali dan :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...jer koliko sam ja shvatio sve je išlo na brzo rješavanje pa sam osuđen bez održavanja suda...

 

Hoćete reći daje izdan kazneni nalog kojem ste vi prigovorili?

 

Sve je još na općinskom sudu, zadnje dvije godine.

 

Ovo je, čak i da je Zagreb u pitanju (a nije) - predugo. Pa što rade svo to vrijeme? Ako ste prigovorili nalogu, treba odrediti datum održavanja rasprave i početi s njom. Već je trebalo biti i gotovo.

 

Cijeli taj proces mi je postao tlaka jer u jednom dijelu oni su izgubili taj indeks pa čak postoji mogućnost da odbace sve, ali to ću znati tek ovih dana.

 

E, tu je ključ - ako nema indeksa, nema ni dokaza.

 

Taj izvadak iz kaznene evidencije nema nikakve veze s spomenutim uvjerenjem i ne treba mi za ovakve obične stvari kroz život?

 

To su dvije različite stvari, a detaljnije o tome možete vidjeti u našem članku.

 

Koliko treba da presuda postane pravomoćna?

 

Ako odustanete od prigovora, postat će pravomoćna odmah. Samo, dajte porazgovarajte s braniteljem, pa ima on valjda neke informacije što se desilo s ovim ključnim dokazom - indeksom.

 

Moj branitelj želi taj slučaj razdužiti na još nekih 3 godine što je po meni suludo.

 

Za njega razumljivo da ima interes da to čim duže traje.

 

Kad prođe rehabilitacija više neće mi nigdje to biti vidljivo nikada ili će postajati negdje o bilješka o tom činu.

 

Protekom rehabilitacije, vi se smatrate neosuđivanom osobom i nitko ne smije tvrditi suprotno.

 

Ono što je još u svemu ovome, a zbog čega mi treba to uvjerenje jeste upis na taj doktorski studij gdje je to uvjerenje uvijet za upis, ali također prolazim i sugurnosnu provjeru nakon upisa doktorskog studija pa me malo to brine jer ovo moje bi moglo utjecati na to?

 

Ako uvjet nije čisti izvadak iz kaznene evidencije - nema problema.

 

Radi se stvarno o čistoj ocjeni, ali pravda je slijepa jer sam prekršio zakon.

 

Da, tako je, zato sam i spomenuo u ranijem postu da se moglo imati malo više razumijevanja i ići na beznačajno djelo. Obzirom na detalje slučaja, osobno bih tako postupio, ali to je samo moje mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, 2013. je izdan kazneni nalog (presuda na uvjetnu godinu dana ili 3 mjeseca zatvora) na koji je moj prvi odvjetnik uložio prigovor. Zadnjih godinu dana su bile rasprave, ali nisu se pojavili predstavnici fakulteta pa onda nije mogao moj odvjetnik, pa sam uzeo drugog odvjetnika jer ovaj prvi nije shvatio svo to vrijeme da nema ključnog dokaza na koji je stalno sutkinja ponavljala da će poništiti optužnicu jer nema dokaza, a sada zadnje ročište je bilo s novim odvjetnikom koji to mislio razvlačiti još tri godine, ne znam kako, ali ide njima to razvlačenje. Uvjet je samo ta sporna potvrda koja mi treba bez evidencije, hvala Bogu. Dajte mi samo recite, moramo li priložiti pismeni zahtjev za odustajanje od prigovora na kazneni nalog ili je dovoljno da se ja izjasnim na ovom ročištu da odustajem od prigovora. Naravno to ću napraviti ako se ovaj put pojavi sporni indeks jer je sutkinja rekla ako nema indeksa na ovom ročištu da sve poništava jer je više puta DORHu ponovila da ne može nikoga osuđivati bez fizičkog dokaza. I koliko treba da se to ažurira u sustavu za spornu potvrdu? Moram puno čekati ili se to radi relativno brzo jer ja nakon ročišta imam još 4 dana da predam tu potvrdu na prvi rok za upis na studij. Ja sam više bio primjer fakultetu za druge studente jer su to radili i drugi studenti, ali ja sam prvi kažnjen pa su me stavili kao primjer da vide što je posljedica, ali taj dio sam probavio i prihvatio. Dajte mi još samo recite što je ta sigurnosna provjera (pretpostavljam da je to od tajne službe da ne ugrožavam sigurnost države) i ima li to sad veze s kaznenom evidencijom jer ako imam onda ću čekati 4 godine da se rehabilitiram i ići na studij... Danas sam o svemu ovome razgovarao sa svojim odvjetnikom koji mi nije vjerovao da je logično da nakon što budem osuđen potvrda bude čista, a sad dok nisam još osuđen (smatra se da si nedužan, dok nije suprotno ustanovljeno) da mi je "prljava"... Hvala Vam jer ste mi puno pomogli da već jednom završim taj pakao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, 2013. je izdan kazneni nalog (presuda na uvjetnu godinu dana ili 3 mjeseca zatvora) na koji je moj prvi odvjetnik uložio prigovor. Zadnjih godinu dana su bile rasprave, ...

 

Dajte mi samo recite, moramo li priložiti pismeni zahtjev za odustajanje od prigovora na kazneni nalog ili je dovoljno da se ja izjasnim na ovom ročištu da odustajem od prigovora.

 

Nažalost, od odustanka neće biti ništa, jer odustati više ne možete. Ja sam vas shvatio iz vašeg ranijeg posta da ste uložili prigovor, a da od onda po njemu nije napravljeno ništa, dakle nije provedena rasprava, a sada ste mi otkrili ključan detalj - rasprava je počela i traje, a nakon što rasprava započne, od podnesenog prigovora više ne možete odustati.

 

Da rasprava nije započela - mogli biste odustati i dobili biste željeni scenarij.

 

Naravno to ću napraviti ako se ovaj put pojavi sporni indeks jer je sutkinja rekla ako nema indeksa na ovom ročištu da sve poništava jer je više puta DORHu ponovila da ne može nikoga osuđivati bez fizičkog dokaza.

 

Na idućoj raspravi neka vaš branitelj inzistira na donošenju oslobađajuće presude, jer ovo je krajnje neozbiljno od tužitelja - ili imaju indeks ili ga nemaju, ako ga nemaju, nemaju ni dovoljno za osudu i svako daljnje suđenje je bespredmetno. Neka vam branitelj nastupi oštro, jer ovo je već lagano i tragikomično da se tako dugo vodi postupak zbog krajnje jednostavnog predmeta.

 

Ako vas odbiju, tražite razgovor kod predsjednika suda.

 

Dajte mi još samo recite što je ta sigurnosna provjera (pretpostavljam da je to od tajne službe da ne ugrožavam sigurnost države) i ima li to sad veze s kaznenom evidencijom jer ako imam onda ću čekati 4 godine da se rehabilitiram i ići na studij...

 

Ako se radi o delikatnim poslovima, onda će vam i osuda tj. izvadak iz kaznene evidnecije, također predstavljati problem. U tom slučaju bolja opcija bila bi oslobođenje, ali to će potrajati.

 

Danas sam o svemu ovome razgovarao sa svojim odvjetnikom koji mi nije vjerovao da je logično da nakon što budem osuđen potvrda bude čista, a sad dok nisam još osuđen (smatra se da si nedužan, dok nije suprotno ustanovljeno) da mi je "prljava"...

 

Opet naglašavam - jedno je izvadak iz kaznene evidencije (dosje), a drugo potvrda da se ne vodi kazneni postupak. No, kod sigurnosne provjere, gleda se jedno i drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za posao mi treba samo uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, ali za studij također isto to uvjerenje s time da nakon toga prolazim sigurnosnu provjeru jer nakon upisa doktorata jedan dio nastave i vježbi obavljam u ustanovama Ministarstva unutarnjih poslova te u Sigurnosno obavještajnoj agenciji. E, sad hoće li njima predstavljati osuda za krivotvorenje (iako je vezano uz prijašnji studij) dovoljan razlog da me ne puste na obavljanje nastave to ne znam i zato nisam pametan što mi je činiti. Ako mi zabrane obavljanje nastave i vježbi nakon rehabilitacije ću biti čist ili će me sigurnosna provjera opet izdvajati kao prijetnju sigurnosti? Kakogod ja ću na ovom ročištu reći odvjetniku da traži oslobađanje ako nema ključnog dokaza, a ako se napokon pojavio onda ću izraziti duboko žaljenje za cijeli čin i onda bih mogao dobiti prvobitnu presudu? ili zbog cijelog procesa me još više mogu kazniti? Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za posao mi treba samo uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, ali za studij također isto to uvjerenje s time da nakon toga prolazim sigurnosnu provjeru jer nakon upisa doktorata jedan dio nastave i vježbi obavljam u ustanovama Ministarstva unutarnjih poslova te u Sigurnosno obavještajnoj agenciji.

 

Ako mi zabrane obavljanje nastave i vježbi nakon rehabilitacije ću biti čist ili će me sigurnosna provjera opet izdvajati kao prijetnju sigurnosti?

 

Ovo bi moglo biti problematično. Osim ako vas oslobode.

 

Kakogod ja ću na ovom ročištu reći odvjetniku da traži oslobađanje ako nema ključnog dokaza, a ako se napokon pojavio onda ću izraziti duboko žaljenje za cijeli čin i onda bih mogao dobiti prvobitnu presudu? ili zbog cijelog procesa me još više mogu kazniti?

 

U vašem slučaju, teoretski je moguće izreći i težu kaznu od one iz naloga, ali sud iznimno rijetko to radi. Išla bi opet uvjetna osuda, ali pričekajte iduću raspravu, možda sve završi dobro po vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija