Jump to content

Zapošljavanje učitelja


vicemar

Preporučene objave

Lijep pozdrav!

Interesira me jesu li učitelji koji se zapošljavaju putem natječaja na neodređeno prema čl.105.odnosno 107. Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i imaju VSS te učitelji koji imaju VŠS i ispunjavaju uvijete prema čl.155 stavak 3 u ravnopravnom položaju ili ovi prvi ipak imaju prednost pri zapošljavanju?

Hvala....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VŠS se može zaposliti tek ako se na natječaj ne javi kandidat s VSS, a to je nemoguće u zadnje vrijeme.

Dakle VSS ima "prednost" odnosno ravnatelj MORA predložiti kandidata s VSS.

Mada prijedlog novog Pravilnika o stručnoj spremi takve osobe stavlja u jednak položaj.

Ne znamo kad će izaći, luda kuća....

 

Ukratko, npr. nastavnik matematike s diplomom od prije 1991. a radi ili je radio kao učitelj matematike, ne smije biti (ponovno) zaposlen ako se na natječaj javio prof. matematike. Ako sad npr. da otkaz, praktički više neće raditi u školi jer svi kandidati imaju VSS..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.....

Osobno mi se ne čini u redu da bi u takvom slučaju kandidat s VSS spremom trebao biti u prednosti u odnosu na kandidata s VŠS. Znači, niti iskustvo, kvaliteta i stručnost, ili možda status Hrvatskog branitelja nemaju barem ravnopravni položaj već ravnatelj MORA predložiti kandidata s VSS?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskustvo, kvaliteta i stručnost ne mogu biti uvjet natječaja u školstvu. Po meni smiješno ali eto. Neki dan smo morali uzeti kao informatičara VSS dipl. učitelja s pojačanom informatikom koji nema pojma i riješiti se programera s VŠS koji je računalni guru. Eto.

 

Čl. 105. st. 6. ZOOOSŠ jasno kaže da je kandidat s višom praktički na trećem mjestu prilikom odabira ako se ne jave ostali.

 

Hrvatski branitelj bi imao prednost jedino ako ispunjava uvjete natječaja, drugim riječima VSS.

Primjer, jave se samo 2 kandidata, jedan kandidat ima VSS, drugi ima VŠS i pravo prednosti kao hrvatski branitelj - ravnatelj mora predložiti VSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskustvo, kvaliteta i stručnost ne mogu biti uvjet natječaja u školstvu. Po meni smiješno ali eto. Neki dan smo morali uzeti kao informatičara VSS dipl. učitelja s pojačanom informatikom koji nema pojma i riješiti se programera s VŠS koji je računalni guru.

 

I zato će sve te kurikularne reforme biti mlaćenje prazne slame.

Samo će se djecu učiti još više ideoloških gluposti, dezinformacija i političke korektnosti, a manje pravog znanja iz pravih 'hard science'.

 

Informatičar sa diplomom je u najboljem slučaju trećerazredni kadar - ako je profesor na FER-u.Za ovoga koji radi u školi, njegova diploma vrijedi koliko papir na kojem je napisana.

 

Bill Gates, Steve Jobs, ... i gomila drugih koji su gurui današnjeg svijeta nisu završili školu - jer nisu imali što naučiti...

Moj nećak je pred par godina napustio FER jer je shvatio da nema više što naučiti . Sad ima tvrtku sa 30-tak ljudi, i suvlasnik je još veće tvrtke preko oceana s kojom usko surađuje.

 

 

I tako, ako će roditelji imati želju da im djeca nešto nauče od informatike, poslat će ih na tečaj kod ovog gore VŠS gurua gdje će za mjesec dana naučiti više nego za 4 godine škole uz 'diplomiranog profesora'.

 

Toliko o reformi školstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom, puno hvala na odgovoru.....

Žalosno je da se u školstvu prilikom odabira kandidata prioritet ne stavlja na kvalitetu, stručnost, iskustvo već se samo zadovoljavaju zakonske forme. Osim toga, ovakvim načinom se degradiraju učitelji s VŠS. Zar su oni sada prisiljeni nikada više ne dobiti ili promijeniti posao za koji su se s puno ljubavi školovali?! Nadam se da će doći do "prosvjetljenja" i novim Pravilnikom o stručnoj spremi, a onda i Zakonom promijeniti ovu sramotu (jer to zaista i je sramota)....

Lp....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija