Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju između majke i sinova, kako ga osporiti?


Damir3105

Preporučene objave

Poštovani, zanima me pod kojim uvjetima je moguće da majka razvrgne Ugovor o doživotnom uzdržavanju koji je sklopljen između nje i nas sinova nakon očeve smrti prije 4 godine? Ona ima neke svoje neurotične ispade, liječi se psihijatrijski i sve češće prijeti raskidom Ugovora na štetu jednog od nas. Što napraviti kako bi se sačuvala obiteljska imovina jer ona namjerava tražiti nekog trećeg da je "uzdržava" do kraja. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljska mirovina? Ona je imala svoju, ali nakon očeve smrti je preuzela njegovu jer je bila nešto veća. Tako da ona na svoj tekući račun prima mirovinu koja je, usput rečeno, veća od mojih primanja jer sam na bolovanju već duže od 2 i po godine. Nije mi jasno kako dokazati neizvršavanje obveze iz ugovora? S nama u domaćinstvu živi i moj sin, koji radi tek sezonski, a režije dijelimo na tri dijela, tako da ne bude ni na taj način oštećena. To izađe ukupno oko 400 kuna svakog od nas. Hrani se po svojoj izričitoj želji sama, odbila je zajednički kuhati s nama još prije više od 2 godine i ne znam doista što bih još mogao napisati. Brat, koji je treći supotpisnik Ugovora živi u svom stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ufff, zašto sam ja dva-tri puta vidio "mirovina" :tikvan:

 

Ovako stoji stvar s imovinom...iza oca je ostao stan u Splitu od 78 četvornih metara u kojem živimo ja, majka i moj sin. Brat živi u svom stanu koji je otkupljen našim zajedničkim novcem. dalje, nedaleko Primoštena imamo teren 400 m2 i kuću od oko 130m2. Posjedujemo grobnicu na Lovrincu s 6 ležaja. Treba napomenuti da ovo vezano uz kuću u Primoštenu, svatko od nas je bio vlasnik 1/4. Nakon očeve smrti u diobu je išao samo njegov dio, dakle njegova 1/4. Pola od svega njegovog nasljeđuje majka jer je to bračna stečevina i tu ja i brat nemamo prigovora. Tako da je pola stana na njoj a od druge polovice smo na dijelu ja i brat s tim da se ne može osporit činjenica da je on već ranije dobio stan s tim da ovaj nakon smrti roditelja ostaje meni.

Šta sad napraviti i kako postupiti? Može li majka i pod kojim uvjetima zatražiti raskid tog Ugovora o doživotnom uzdržavanju jer zapravo nema stvarnog razloga, nema osnova a nema ni dokaza da je mi ne uzdržavamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na trudu i odgovoru, ali mislim da ne može ničim dokazati da je ne uzdržavamo. Ima svoju mirovinu s kojom raspolaže kako god želi, od ovog imanja u Primoštenu iznajmljuje dva apartmana već duže od 20 godina i sav prihod zadržava uvijek za sebe, makar je vlasnik samo manjeg dijela imanja. Meni i bratu to ne smeta, puštamo joj ali eto, i to joj izgleda nije dovoljno. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija