Jump to content

Nekretnina prodana dva puta


Only me
 Dijeli

Preporučene objave

Molim za pomoc i savjet..moj otac je preko posrednika kupio vise nekretnina. Posrednik bi pronalazio parcele i obavljao uknjizbu u ocevo ime. No, parcelu kupljenu prije 5god posrednik nije upisao iako je za to bio placen..cekao je da se sredi susjedna parcela i da je kupi i pripoji i uknjizi zajedno s predmetnom nekretninom..u medjuvremenu je tu kupljenu nekretninu opunomocenik(necakinja) osobe koja je prodala ocu parcelu, istu prodala jos jedanput! Taj kupac je odmah nekretninu uknjizio. Otac je pokrenuo spor protiv prodavatelja ali i osobe koja je kupila nekretninu jer tvrdi da su istovremeno licitirali za nju..ali je ta osoba odustala jer je otac ponudio 3puta visu cijenu i kupio je. Sud je donio presudu u korist osobe koja je odmah uknjizila nekretninu..moze li otac na bilo koji nacin dobiti odstetu ili neki drugi oblik satisfakcije?! Puno hvala na pomoci:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim za pomoc i savjet..moj otac je preko posrednika kupio vise nekretnina. Posrednik bi pronalazio parcele i obavljao uknjizbu u ocevo ime. No, parcelu kupljenu prije 5god posrednik nije upisao iako je za to bio plaćen)

 

tužbom od posrednika (koji nije odradio posao za koji je plaćen)tražit naknadu štete.

ili od vlasnika nekretnine tražit povrat stečenog bez osnove uvečano za zakonske kamate.

zastara potraživanja štete je 5 godina od saznanja za štetu.

 

protiv bivšeg vlasnika može podnijeti kaznenu prijavu zbog prijevare.obrati se nadležnom općinsko državno odvjetništvo.

 

Ažurirano

 

. Sud je donio presudu u korist osobe koja je odmah uknjizila nekretninu..moze li otac na bilo koji nacin dobiti odstetu ili neki drugi oblik satisfakcije?! Puno hvala na pomoci:)

 

normalno. vlasnik je onaj ko se prvi upiše u zemljišne knjige kao vlasnik.

kupio je nekretninu od vlasnika (onoga ko je upisan kao vlasnik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji li ikakav pravni lijek po kojem bi se moglo od prodavatelja dobiti povrat novca?! Da ne spominjem da su tu jos troskovi javnog biljeznika za kupoprodajni ugovor, novac za posrednika koji nije odradio svoj posao, troskovi suda..misljenja sam da bi prodavatelj trebao po svojoj savijesti(ako je imalo ima!) vratiti dani mu novac..a da bi posrednik trebao dati novac za troskove suda i javnog biljeznika..kao i vratiti novac koji mu je otac dao da odradi posao koji nije odradio i koji je najveci krivac za nastalu situaciju!

U presudi je navedeno da se tati ocito nije zurilo s uknjizbom pa me zanima postoji li zakonski rok u kojem se mora upisati vlasnistvo ili ne?! Tata se time nije zamarao jer je smatrao da je ta stvar rijesena i da je posrednik odradio svoj posao..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 230.ZOO

Tražbina naknade štete zastarijeva za tri godine otkad je oštećenik doznao za štetu i

za osobu koja je štetu učinila.

 

(tri godine) je tzv. subjektivni rok, jer se računa od dana kad je oštećenik saznao za štetu i štetnika. No, postoji i tzv. objektivni rok koji teče od dana kad je šteta nastala i taj rok iznosi pet godina (st. 2. čl. 230. Zakona o obveznim odnosima).

 

Objektivni rok zastare tražbine naknade štete od pet godina od nastanka štete primjenjuje se i kad subjektivni zastarni rok od tri godine od saznanja za štetu i počinitelja istječe izvan toga roka, a primjenjuje se i kad je oštećenik doznao za štetu, ali ne i za počinitelja.

 

ODLUKA VRHOVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE, BR. Rev 921/2007-2 i Rev 1350/2007-2 OD 19. STUDENOGA 2008.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(tri godine) je tzv. subjektivni rok, jer se računa od dana kad je oštećenik saznao za štetu i štetnika.
koji se ima primjeniti na konkretan slućaj,oštećeni ima saznanja o šteti i štetniku.
postoji i tzv. objektivni rok koji teče od dana kad je šteta nastala i taj rok iznosi pet godina (st. 2. čl. 230. Zakona o obveznim odnosima).
protekom ovog roka se može samo plakati uz izuzetak kaznene odgovornosti štetnika i situacija kad zastara ne teče.
ODLUKA VRHOVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE, BR. Rev 921/2007-2 i Rev 1350/2007-2 OD 19. STUDENOGA 2008
odluke nemogu biti jasnije,nevidim vezu na konkretan slučaj.

U prevodu Vrhovni sud obrazlaže situaciju,kad proteknu tri godine unutar 5 godina,a oštećeni nema informaciju o štetniku,glede čega mu se subjektivni rok proteže do isteka objektivnog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija