Jump to content

Vlasnička tužba - prisvajanje dimovodnog kanala


vrsak

Preporučene objave

Poštovani,

ovdje sam novi , sa prvim upitom, te molim za razumijevanje.

Živim u prizemlju zgrade koja ima ukupno 3 vlasnika . Etažirano . Nemamo upravitelja zgrade . Prvi i drugi kat u vlasništvu je osobe koja je prije cca desetak godina uzurpirala moj dimovodni kanala na način da je isti zabetonirala i u njemu instalirala meni nepoznate cijevi . Nisam za to znao . Dimnjak koji je sagrađen kad i zgrada , predviđen je za odvod dimnih plinova iz prizemlja na način da su napravljena dva domovodna kanala u jednoj cjelini dimnjaka . Dakle, moj stan , kao i susjedni stan imaju vlastite dimovodne kanale . U etažnom elaboratu sve uredno prikazano .

Lani sam pokrenuo tužbu za smetanje posjeda . S obzirom da sam povremeni korisnik službe za socijalnu skrb , nisam mogao naći dobrog odvjetnika. Isti me nije pripremio , te je tužba doživjela prekluziju.

Pokrenuo bih vlasničku tužbu, te sam pun straha da nebi nešto opet krenulo po zlu . Napominjem da sam dimnjak koristio prije tih desetak godina. Uporište , gospodina iznad , leži u izjavi kako je prije tridesetak godina proveo centralno grijanje kroz taj dimovod te da nikad nisam koristio dimnjak . Stan sam kupio prije 30 god.

Molim cijenjene stručnjake da me savjetuju na šta bih trebao paziti .

Hvala svima na doprinosu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi i drugi kat u vlasništvu je osobe koja je prije cca desetak godina uzurpirala moj dimovodni kanala na način da je isti zabetonirala i u njemu instalirala meni nepoznate cijevi . Nisam za to znao . Dimnjak koji je sagrađen kad i zgrada , predviđen je za odvod dimnih plinova iz prizemlja na način da su napravljena dva domovodna kanala u jednoj cjelini dimnjaka . Dakle, moj stan , kao i susjedni stan imaju vlastite dimovodne kanale . U etažnom elaboratu sve uredno prikazano .

 

Susjed je bespravnom pregradnjom prostora teško ugrozio protupožarnu sigurnost zgrade i zapravo ugrozio ljudske živote.

Netko je mogao priključiti peć i ogušiti se.

 

Prijavite građevinskoj inspekciji i protupožarnoj inspekciji.

Neka službe izvole odraditi svoj posao.

Neka suvlasnik izvoli pod hitno dovesti dimovodnu instalaciju u uporabno stanje prema projektu i etažnom elaboratu.

 

Lani sam pokrenuo tužbu za smetanje posjeda ....

Pokrenuo bih vlasničku tužbu...

 

A tko vas nagovara na takve besmislene tužbe?

Pa ovdje se radi o vrlo ozbiljnom djelu za koje su nadležne inspekcijske službe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada bih pisao šta sam sve poduzeo , niko mi nebi vjerovao . Problem sam uz povratnicu poslao općini, elektri, protupožarnoj inspekciji i građevinskoj inspekciji . Od te tri službe došla je samo protupožarna inspekcija . Kod mene je uredno napravila zapisnik o nedozvoljenim preinakama, koje su golim okom vidljive,te mi zabranu korištenja dimnjaka . Susjed iznad potjerao je inspektora pri pokušaju uvida . Čak je prijetio da će svakoga sačekati nožem i sjekirom tko pokuša ući u njegov stan . Dobio sam Rješenje od protupožarne inspekcije u kojoj navode kako su predmet proslijedili građevinskoj inspekciji . Od tada je prošlo više godina, ali nema pomaka .

Tužba za smetanje posjeda propala radi obveze iznošenja hrpe datuma koji su morali ići usmeno .

Sada, gdje god da se obratim svi govore " Vlasnička tužba " . Koliko bi ona mogla trajati ? Da li će imati kakvog utjecaja pokušaj Tužbe za smetanje posjeda ? Nebih psihički i materijalno podnio ponovni gubitak . Da li bi to mogao rješiti Upravitelj zgrade ?

I na kraju , kako pravdu istjerati ? Bahatost i uzurpacija očito imaju trenutnu snagu u nas .

Hvala ti felixx :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od te tri službe došla je samo protupožarna inspekcija . Kod mene je uredno napravila zapisnik o nedozvoljenim preinakama, koje su golim okom vidljive,te mi zabranu korištenja dimnjaka . Susjed iznad potjerao je inspektora pri pokušaju uvida . Čak je prijetio da će svakoga sačekati nožem i sjekirom tko pokuša ući u njegov stan .

 

Ukratko - vaš susjed/suvlasnik pokazao se kao opaki lik, i inspektori su krenuli linijom - brigo moja , prijeđi na drugoga. Već tada kad je prijetio inspektorima trebali ste i vi prijaviti da prijeti 'nožem i sjekirom' (inspektoru, ali i vama).

 

Ja bih k tome odmah prijavio inspektora nadređenima, jer je zabranio korištenje dimnjaka, umjesto da je susjedu naložio (tj. dao rok) da osigura da dimovod funkcionira.

 

 

Dobio sam Rješenje od protupožarne inspekcije u kojoj navode kako su predmet proslijedili građevinskoj inspekciji . Od tada je prošlo više godina, ali nema pomaka .

Tužba za smetanje posjeda propala...

 

Drugim riječima, tada su vas nagovorili na tužbu za smetanje posjeda, pa ste vi krenuli to ganjati, umjesto da ste svaki tjedan pisali novi dopis, prijavu i požurnicu...

 

 

 

Sada, gdje god da se obratim svi govore " Vlasnička tužba " .

 

Kad god to meni kažu, ja odgovaram da ću radije njih prijaviti i nastaviti ih prijavljivati - i njih i njihove šefove tako da jednog dana dobiju otkaz...

Jer moj problem nije susjed, nego to što oni ne rade svoj posao.

I vjerujte mi da to djeluje. Gotovo uvijek otprve, a ako ne onda kada njihove šefove počnu nazivati iz ministarstva zašto 'to' ne riješe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve kako ste napisali trebalo bi tako biti, ali nije . Vršio sam pritisak na građevinsku, ali i oni kažu da trebam utužiti . Kao , nemaju sa tim ništa jer zgrada ima uporabnu dozvolu . Općina kaže da nema sa time ništa . Elektra također ( mislio sam da su energetski el. kablovi )

Da , susjed je opaki lik, a inspektor podvio rep . Zamislite , taj inspektor je pri policiji i opet ništa .

Nema mi druge već " Vlasnička tužba " . Čitam kako postoji pošteni i nepošteni posjednik . Ako bi on dobio status " nepoštenog posjednika " moje brige momentalno prestaju . No, ja bih se složio da dobije status " poštenog posjednika " te da preda posjed u moje vlasništvo jer mi i pripada .

Da li ovdje postoji koji odvjetnik koji bi mi razumnom cijenom napravio tužbu ? Imam svu dokumentaciju počev od dimnjačarskog nalaza, etažnog elaborata, Rješenje sa uvidom Protupožarne inspekcije, policijskog očevida. Također , imam pouzdane svjedoke kako sam se grijao na drva. Ugovor o kupnji stana sa svim pripadcima i okućnicom . God 2005 renovirali smo, susjed i ja , sporni dimnjak .

Da mi je prava tužba, dobro sastavljena, usudio bih se . Ako se prepozna odvjetnik/ca iz okoline Rijekle, stavljam se na raspolaganje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Vlasnik sam stana u prizemlju zgrade koja ima još prvi i drugi kat . Ukupno 3 vlasnika . Etažirano . Nemamo upravitelja zgrade. Do prije cca 15 godina grijao sam se na drva pošto moj stan ima samostalni dimovodni kanala sa završetkom na krovu u vidu dimnjaka . Susjed iznad mog stana , neutvrđenog datuma , napravio je preinake na dimovodu, tako što je proveo cijevi centralnog grijanja kroz moj dimovodni kanala , a da bi spriječio eventualno moje ponovno loženje , isti dimovod je zabetonirao u svom dijelu stana . Sve je napravio u tajnosti i za vrijeme nekog od mojih boravaka na selu .

Došlo je do tužbe . Jedini njegov argumenet je kako je radove napravio 80-tih godina prošlog stoljeća, iako to nije ni blizu istine, te da je u mirnom posjedu . Tvrdi da ima dosjelost .

Molim sve koji bi mogli savjetima pomoći . Najviše me zanima može li se uopće steći dosjelost na neki zajednički dio zgrade, u ovom slučaju dimovodnog kanala.

Hvala svima !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix , hvala ti puno . Svaka informacija mi dobro dođe . Bojim se . Tužba za smetanje posjeda doživjela je preksluziju, jer mi sutkinja nije dozvolila da datume , a bilo ih je preko 6, iznesem uz pomoć papirića . Tražila je da navedem datume iz glave . Kad sam zadnji put naložio peć, kojeg datuma sam saznao za problem, kojeg datuma sam saznao da je to određena osoba učinila, kada sam predao tužbu itd . Samo na jednom mjestu pogriješio sam par dana i tužba propala .

Pozdrav sa Kvarnera !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužba za smetanje posjeda doživjela je preksluziju,
Tužba radi smetanja posjeda nije isto što i vlasnička tužba radi uznemiravanja vlasništva(actio negatoria),obzirom da pravo štititi vlasništvo nije ograničeno rokom,glede čega ta dva postupka nemožemo poistovjetiti,o čemu možete više pogledati u članku pod linkom http://www.legalis.hr/forum/entry.php/18-Odnos-posjedovne-i-petitorne-za%C5%A1tite-posjeda
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitavši tekst u navedenom linku sve mi je jasno . Gotovo da sam siguran kako ne ću izgubiti parnicu . Doista , koji bi to mogao biti sudac da dodijeli moj dimnjak vlasniku koji već ima svoj i koristi ga . Iz zlobe je ovo napravio i treba da snosi posljedice .

Kada parnica za koju godinu završi napisat ću ovdje ishod .

Još jednom hvala puno i pomoglo je !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija