Jump to content

dogovor o otplati duga


dosegović

Preporučene objave

Situacija je slijedeća: dug postoji kao i dogovor s ovrhovoditeljem o obročnoj otplati međutim odvjenica koja ih zastupa usprkos dogovoru s ovrhovoditeljem šalje ovrhe na finu i sudski utjeruje nove (nepotrebne) troškove budući da plaćamo dug u obrocima, ovrhovoditelj kaže da ne zna da odvjetnica šalje ovrhe i tim troškovima nema kraja. Dug je na ime moga supruga zbog neplaćene pričuve. Ako bi stan darovnim ugovorom prenio na mene da li bi odvjetnica, mogla ovrhom ići na moje ime, odnosno da li bi mi ovrha išla na plaću. Suprug je nezaposlen. Ističem da se dug plaća i da ga nemamo namjeru izbjeći već ga plaćamo u obrocima kako smo se dogovorili s ovrhovoditeljem, ali ovim troškovima nema kraja i kako to spriječiti. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li bi odvjetnica, mogla ovrhom ići na moje ime, odnosno da li bi mi ovrha išla na plaću.
nebi,no ako se nemogne naplatiti od ovršenika ima mogućnost u roku od 3 godine pobijati darovanje.
ovim troškovima nema kraja i kako to spriječiti.
ovrhovoditelj je licemjer,nek opozove punomoć odvjetnici i zaustavi ovrhu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da koristim ove "šprance" darovnih ugovora što ih mogu naći na internetu
ma nije problem špranca,ogledni primjerak vam se može prikazati i na forumu.kao npr:

 

(Ime i prezime, Br.OI, adresa) (u daljnem tekstu: Darovatelj)

i

(Ime i prezime, Br.OI, adresa) (u daljnem tekstu: Obdarenik)

sklopljen je u________,dana____________slijedeći

 

UGOVOR O DAROVANJU STANA

 

Članak 1.

Darovatelj je vlasnik dvosobnog stana u ____________________, a koji se sastoji od

dvije sobe, kuhinje, kupaone s WC-om, predsoblja i balkona u ukupnoj površini od_______ m²,upisan u(prepišete podatke iz zk izvadka,k.č.z.k.ul.K.O)

 

Članak 2.

Darovatelj daruje daje bez protučinidbe Obdareniku, a Obdarenik prima sa zahvalnošću,nekretninu stan iz članka 1. ovoga ugovora.

U posjed darovane nekretnine - stana Obdarenik stupa odmah.

 

Članak 3.

Darovatelj daje suglasnost Obdareniku da bez bilo kakvog daljnjeg odobrenja nekretninu/stan iz članka 1. ovoga Ugovora upiše u zemljišne knjige na svoje ime.

 

Članak 4.

Ugovorne strane su suglasne da je za sve nastale sporove vezane za ovaj Ugovor nadležan Općinski sud u _____.

 

Članak 5.

Poreze i druga davanja u vezi s darovanjem nekretnine stana iz članka 1.ovoga Ugovora snosi Obdarenik.

 

Članak 6.

Ovaj Ugovor sklopljen je u 4 (četri) istovjetna primjerka od kojih svaka ugovorna strana zadržava po 2(dva)primjerka.(po potrebi može i više primjeraka)

 

DAROVATELJ :____________

OBDARENIK:______________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma slažem se oprostite mislila sam da ne budem preopširna i ne gnjavim ljude s detaljima. Ali evo još pitanja u vezi mog problema. Ovrhovoditelj se pismeno složio s plaćanjem duga na rate i bez zateznih kamata kako glavnice tako i troškova međutim odvjetnica kaže da se zatezne kamate moraju platiti, ja plaćam dug za koji u konačnici još ne znam koliki će biti. Mogu li se odvjetnički troškovi i nakon pravomoćne odluke osporavati. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. Ovrhovoditelj se pismeno složio s plaćanjem duga na rate i bez zateznih kamata kako glavnice tako i troškova međutim odvjetnica kaže da se zatezne kamate moraju platiti,

 

ovrhovoditelj vama tvrdi jedno a radi drugo.

dobio je spor pa može kako hoće. obvezni ste na plaćanje po sudskoj odluci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o tome da je sud dosudio jedne troškove, dobar dio ih nije priznao, međutim ovrhovoditelj tvrdi da su odvjetnici isplatili daleko više i da to trebam platiti a nikako da dobijem specifikaciju tih troškova.

 

dužni ste platiti samo one troškove koje je sud naveo u odluci.

 

Ažurirano

 

Ovrhovoditelj je prihvatio da se glavnica duga i troškovi plate bez zateznih kamata i to je pisanim putem izrazio.

 

ako ste sa ovrhovoditeljem ugovorili način i visinu plaćanja potraživanja i troškoa tada sudsa oduka nije bitna.

 

čini mi se da ovrhovoditelj zafrkava.

pismeno od fine tražite nalog za izravnu naplatu.

pročitaj

http://www.zakon.hr/z/74/Ovr%C5%A1ni-zakon

čl.209.st.4.,5.,6. , čl.210.st.2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Da li su troškovi ovrhe zapravo odvjetnički troškovi? Po pravomoćnoj presudi naloženo mi je plaćanje troškova parnice troškova ovrhe i glavnice. Da li i pored toga moram platiti neke dodatne (visoke) troškove odvjetnika a što zahtijeva ovrhovoditelj a koji daleko premašuju sve navedeno. Da li se ako platim gore navedeno po presudi a ne i dodatne troškove odvjetnika obustavlja ovrha ili dok god ovrhovoditelj ne povuče ovrhu a bez obzira ako platim po presudi. Kome se plaćaju parnični troškovi sudu ili ovrhovoditelju. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TROŠKOVI OVRHE - odvjetnički i javnobilježnički trošak podnošenja prijedloga za ovrhu i donošenja rješenja o ovrsi

 

TROŠKOVI PARNICE - troškovi nastali pred sudom koji je vodio postupak povodom prigovora protiv rješenja o ovrsi (odvjetnički troškovi ovrhovoditelja i troškovi sudskih pristojbi)

 

Morate platiti sve što je navedeno u presudi, a sve platite na račun ovrhovoditelja (ne na račun ovrhovoditeljevog odvjetnika).

 

Posebno pazite da vam je presudom najvjerojatnije naloženo i plaćanje kamata, pa u tom slučaju morate platiti glavnicu s kamatama od dana dospijeća do dana isplate, ovršni trošak s kamatama od dana donošenja rješenja o ovrsi do dana isplate te parnični trošak s kamatama od dana donošenja prvostupanjske presude do dana isplate.

 

Dok svi iznosi zajedno s kamatama ne budu podmireni, odnosno dok eventualno ne dogovorite s ovrhovoditeljem da platite neki manji iznos i da se dug smatra podmirenim u cijelosti, ovrhovoditelj može pokrenuti ovršni postupak za preostali iznos duga, neovisno o tome odnosi li se preostali iznos na glavnicu, kamate ili trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se ako platim gore navedeno po presudi a ne i dodatne troškove odvjetnika obustavlja ovrha ili dok god ovrhovoditelj ne povuče ovrhu a bez obzira ako platim po presudi. Kome se plaćaju parnični troškovi sudu ili ovrhovoditelju. Hvala

 

dužan si platiti iznos navedenu u odluci suda onako kako je navedeno.

više troškova (troškova odvjetnika) od onih navedenih u odluci plaća ovrhovoditelj .

ustvari ovrhovoditelj plaća svog odvjetnika ali iznose navedene za troškove potražuje od ovršenika. iznosi iz odluke suda uvečan za kamate plati na račun ovrhovoditelja.

sa odvjetnikom ovrhovoditelja nemoraš komunicirati.

sud dosudi trošak po uspjehu u postupku. ako je dio tužbenog zahtjeva povučen ili odbijen zbog zastare i troškovi ovise od ostvarenog iznosa iz tužbenog zahtjeva.

napr. ovrhovoditelj je tražio 1.000,00 kuna da dobio 700,00 kuna. usjeh je 70% i toliko potrebnih troškova sud odredi za ovrhovoditelja.

 

po odluci suda uplati iznos na račun ovrhovoditelja a ne račun njegovog odvjetnika.

dopisom obavjesti suda da si isplatio dug i priloži uplatnici(i ovrhovoditelj) i ovršni nalog bi trebao biti povučen

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle radi se o tome da se zbog nekih nedostataka stan nije mogao upisti u zemljišne knjige te se kroz to razdoblje - tri godine - nije plaćala pričuva te je pokrenuto tri postupka u dva je išla žalba na činjenicu da nismo vlasnici stana a što je temelj za plaćanje pričuve ali ipak je sud donio odulku o plaćanju pa je uložena žalba Županijskom sudu koji je u jednom predmetu vratio na ponovno odlučivanje zbog utvrđivanja vlasništva a u drugom predmetu zbog male vrijednosti spora samo potvrdio odluku prvog stupnja. I eto nakon toga a kako je u međuvremenu izvršen upis vlasništva u zemljišnim knjigama, dogovaramo se s ovrhovoditeljem o plaćanju na rate bez zateznih kamata uz napomenu ovrhovoditelja da se plate odvjetnički troškovi. Sve je to u pisanom obliku Pristajemo i jedno vrijeme plaćamo obročno međutim i pored toga odvjetnk navodno bez znanja ovrhovoditelja i dalje šalje ovrhe pa i prijedlog zabilježbe na nekretnini, i to nakon što smo zatražili da nam daju ukupne troškove odvjetnice da platimo sve odjednom da se više ne rastežemo. Mjesecima nikako da dobijemo iznos tih troškova i sada ih konačno dobivam i to u iznosu od cca 32.000 kuna, i to samo iznos bez ikakvih obrazloženja i stavki, plus naravno parnični troškovi, troškovi ovrhe i glavnicu. TI se troškovi ne spominju u presudama. Pa sad ne znam što da radim znam da su zatezne kamate visoke, ali isto tako nije fer da ako se parnični troškovi i troškovi ovrhe zapravo plaćaju odvjetniku da još i to platimo ili da troškove ovrhe i parnične troškove platim a te iznose odbijem od odvjetničkih troškova i razliku platim na ime odvjetničkih troškova budući su mi oni uvjet za plaćanje bez zateznih kamata. Glavnica bez zateznih iznosi oko 12000 kuna. Evo ne mogu spavati Svakako to želim riješiti i platiti ali ovo je previše Što bi ste

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija