Jump to content

mkneze

Preporučene objave

Poštovani,

otvorio sam obrt za trgovinu hranom bez početka

 

Obrt nema zaposlenih, budući da sam ja u punom radnom odnosu u jednoj privatnoj firmi. U trgovini će raditi (volontirati) brat, supruga, sestra i ja.

 

Obrt je otvoren bez početka rada. Uređujemo prostor kako bi bio što uredniji za početak rada i opremljen svom potrebnom opremom (trgovačka vaga, police, rashladna vitrina, aparat za gašenje požara, kutija prve pomoći, naljepnice)

 

Pitanje 1: Mogu li prijaviti početak rada (aktivaciju) obrta bez da otvorim trgovinu za kupce? Što ako dođe inspekcija, a mi nismo još završili s radovima? Aktivacija je potrebna za ugovaranje interneta, fiskalne blagajne (Bnet, Vip), ugovor s knjigovođom, ulaz robe na stanje i slično.

Logika mi nalaže da je moguće aktivirati obrt bez da trgovina počne s radom, jer nitko nigdje ne uvjetuje da trgovina radi. Pretpostavljam da mogu staviti informacije o obrtu na ulaz te staviti da je trgovina zatvorena i tako držati sve dok nisam spreman za otvorenje? Tada nalijepim radno vrijeme i radim...

 

Pitanje 2: HACCP - što, kako i odakle početi? pronašao sam VODIČ DOBRE HIGIJENSKE PRAKSE ZA TRGOVINU U POSLOVANJU S HRANOM u pdf-u ali bih volio info iz prve ruke od nekoga tko je to već prošao. Pronašao sam online kako nije potreban elaborat nego je dovoljno samo primjenjivati taj vodič, kako to sve točno treba raditi nisam 100% siguran. Želio bih izbjeći plaćanje velikih iznosa konzultantskim firmama ako je ikako moguće...

 

Pitanje 3: Postoji li pravilnik o svjetlećoj reklami na fasadi zgrade na poslovnom prostoru? Prostor se nalazi u Novom Zagrebu i u ugovoru o najmu imam dopuštenje oglašavati se na pročelju zgrade. Postavio bih jednostranu svjetleću reklamu dimenzija 150x50cm ispod prozora...

 

Pitanje 4: Kutija prve pomoći - kakva treba biti za trgovinu hranom, koji TIP (nema rezanja salame i slično, pakirane namirnice + svježe voće i povrće)?

 

Pitanje 5: Naljepnice - koje sve trebam imati u trgovini ovog tipa? Kupio sam naljepnicu za izlaz, zabranjeno pušenje, zabranjena prodaja alkohola maloljetnicima i požarni aparat. Trebam li još neku možda i gdje se moraju postaviti?

 

Pitanje 6: Zaštita od požara, zaštita na radu, nešto treće - je li ovo nužno obzirom da nema zaposlenih? Svi koji ćemo volontirati ćemo imati važeću sanitarnu iskaznicu jer se ipak rukuje hranom, ali je li potrebno da imamo i ovo položeno? Također, ja kao vlasnik obrta ću napraviti po jedan dokument za svakog volontera kojim potvrđujem da ima dozvolu kao brat/sestra/supruga obavljati sve dužnosti u mojem odsutstvu.

 

Nadam se da sam obuhvatio većinu nedoumica, iako sam siguran da ću imati još poneko pitanjce. Ako netko ima znanje ili iskustvo, volio bih stupiti u kontakt da mi pomogne. Naravno, sve što saznam objavim i ovdje kako bi i drugi imali koristi bar koliko sam ja do sada.

 

Molim vas za pomoć!

Hvala puno i srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija