Jump to content

Odgađanje rasprave zbog lošeg planiranja državnog odvjetništva i suda


Frank Castle

Preporučene objave

Poštovanje,

 

znam da u zakonu stoji kako se postupak ne smije odugovlačiti ni od koje strane i isto tako znam (iz nažalost već dugogodišnjeg iskustva u ovom postupku) da zakon i pravosuđe se prečesto razilaze, no zanimaju me mišljenja na temelju vrlo konkretne situacije. Bez ulaženja u detalje, postavio bih dva citata i molio bih mišljenja da li je "u redu" (po praksi, po tome da li podizanje nekakve žalbe na temelju takvog ponašanja bi urodilo kakvim plodom, itd...).

 

Dakle, rasprava je bila zakazana za 9:00h, na koju su pozvani, između ostaloga, svjedok i vještak.

Rasprava je završila odgodom, a kako bih čim manje subjektivnoga unio u ovo pitanje, taj dio ću prenijeti citatima:

Nakon toga ZODO Zagreb navodi da moli sud da vještaku postavi pitanja u pisanom obliku, na temelju čega predlaže dopunu nalaza i mišljenja po vještaku [ime vještaka], a uzimajući u obzir da ima nekoliko desetaka pitanja a u 10,00 sati mora prisustvovati optužnom vijeću kod ovog suda.

 

Nakon toga odgovor suda na zamolbu:

današnja rasprava se odgađa, a slijedeća će se zakazati pismeno nakon što vještak izradi dopunu nalaza i mišljenja.

 

Dovršeno u 09,55 sati

 

Ima još nešto što smatram VRLO relevatnim, no to na žalost nije ušlo u zapisnik (iako se radi o nečemu lako vidljivom iz određene evidencije), pa ne želim u ovom trenutku uvađati to u ovo pitanje kako bi pitanje ostalo fokusirano na najegzaktniji dio koji se može iščitati iz zapisnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na iskrenom mišljenju!

Tako sam nekako i mislio...

Odvratno je kako se poigravaju sa ljudskim životima (nisam ovdje dao nikakve naznake o čemu se zapravo radi pa ne možete simpatizirati u konkretnoj situaciji, ali s obzirom na odgovor vjerujem da Vam je generalno jasno o čemu pričam)...

 

Ono što me zaintrigiralo je to što spominjete zamjenu tužitelja - u mom postupku se promijenio državni odvjetnik. To se dogodilo nakon što je prvostupanjska presuda na drugostupanjskom sudu vraćena prvostupanjskom, a tada je na mjestu suca ostala ista osoba, ali iz državnog odvjetništva je došla druga osoba. Nekako mi nije logično da se pozicija suca ne mjenja, a pozicija državnog odvjetništva da - tim više što ste mi ukazali na činjenicu da se zamjene tužitelja u Zagrebu teško događaju.

Pretpostavljam da zakonski nema nekakvih prekršaja što se toga tiče, no bilo bi mi vrlo interesantno znati kako je to u praksi jer mi neke stvari definitivno "smrde" ovdje, a ta činjenica me mučila od kada je došlo do promjene, no nisam nikako joj pridodavao neku "važnost" jer sam bio zaokupljen stotinama drugih gadosti koje su mi bile pripremljene...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod zamjenom mislio sam na situaciju da dotičnog zamjenika DO-a na raspravi zamijeni drugi zamjenik iz istog DO-a, što se znade raditi, primjerice kod bolovanja ili GO-a uređujućeg zamjenika.

 

Međutim, to je praksa u DO-ima manjima od Zagreba, Splita (pretpostavljam Rijeke i Osijeka), a u ovim većim DO-ima obzirom na brojnost predmeta i potkapacitiranost kadrova - gotovo pa nemoguće. Pritom se još dešava da suci (ne svi, ali velik broj) uopće ne vode računa o eventualnom preklapanju rasprava kada je DO u pitanju, ali glede branitelja se izlazi u susret sve u 16. Jer računaju da će DO-a netko zamijeniti, dok branitelja ne može. A mijenjati nekoga nije lako, jer nemate pojma o predmetu i ulijećete k'o padobranac u minsko polje.

 

Tako da je ovakav postupak u vašem predmetu, sasvim u redu. Razumijem vas da vam je već dosta svega, pogotovo ako traje godinama, ali ne vidim drugu alternativu ovdje. Nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepša Vam hvala! Zaista traje već godinama i zaista mi je dosta svega, no tip sam osobe koji ne voli donašati odluke pod utjecajem emocija, pa tako pokušavam i biti što objektivniji u ovome slučaju. Zato se i raspitujem, kako bih imao bolji uvid u objektivnu situaciju, a ne samo u "moju objektivnu situaciju" što naravno nije i ne može ni biti kompletno objektivna situacija, koliko god stavio svoju subjektivnost na stranu.

Za razliku od pojedinih kotača u tom sustavu, čovjek sam i svjestan sam da ljudi griješe i imam poštovanja prema ljudima - dok mi ne dokažu da ga zaista ne zaslužuju, pa tako i u ovom slučaju želim biti apsolutno siguran da zaista ne zaslužuju moje poštovanje. Lako je zaboraviti na "detalje" kao što su nečija prenatrpanost poslom i slično, a u tom slučaju je najbolje potražiti mišljenje nekoga tko nije pristran. Na tom mišljenju Vam se iskreno zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija