Jump to content

otkaz


zoja5555

Preporučene objave

Molim mišljenje

Poslodavac je radniku pismeno uručio otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika. Radnik ima 29 godina radnog staža kod istog poslodavca. Omogućena mu je obrana. Radnik nije dobio upozorenje pred otkaz, niti je ikada opomenut u 29 godina radnog staža. Radnik je otuđio imovinu poslodavca u vrijednosti od 25,00 kuna. Radničko vijeće je bilo protiv otkaza, jer vrijednost od 25,00 kuna ne smatra težom povredom.

Kakve su šanse radnika u eventualnom sporu pred Sudom ?

Hvala za mišljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta kaže to radničko vijeće jer prema ZR je dužno paziti na poštivanje Zakona, propisa ili KU, ali se ne smije miješati u isključenja s rada ( može biti samo savjetodavno tijelo).

Poslodavac je trebao upozoriti na kršenje ugovora o radu no i tu je Zakon neodređen :

 

Postupak prije otkazivanja

Članak 119.

(1) Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

(2) Prije redovitog ili izvanrednog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika, poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

 

E sad, kakve su mu šanse u sporu ......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve su šanse radnika u eventualnom sporu pred Sudom ?

 

Ukoliko je sporno samo tih 25 kuna, i nema drugih povreda ni oštećenih - smatram da su šanse vrlo dobre, obzirom fali pisano upozorenje, a nema okolnosti (odnosno ne spominjete ih) koje bi opravdavale izostanak istog.

 

Takve okolnosti bile bi primjerice da ste pravomoćno već osuđeni za pronevjeru i opet "maznete" novac poslodavcu, tada vas bez pardona može i bez upozorenja otpustiti, jer poslodavac ne mora trpjeti da se od njega radi bedaka. Koliko god da se radnik više štiti, nema pravo zloupotrebljavati takvu zaštitu do apsurda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija