Jump to content

ugovor o dosmrtnom uzdržavanju a potom i darovni ugovor.


Tonino6666

Preporučene objave

Poštovani,

 

2003. godine moja je majka potpisala sa mnom i mojim bratom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Inače imali smo i sestru koja je preminula 7 godina ranije a iza nje je ostao unuk jedinac koji danas ima 35 godina.

Naša mama je izričito zahtjevala da je mi uzdržavamo i nikako nije htjela da unuk dobije čak ni nužni dio pa je zato i sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Godine 2007. Sa našom majkom smo sklopili i darovni ugovor te se upisali u zemljišne knjige kao vlasnici stana svaki u ½.

Nakon mamine smrti unuk je zahtjevao nužni dio na temelju darovnog ugovora iz kojeg je razvidno da je predmetni ugovor osnova trenutnog upisa vlasništva. Brat i ja smo inzistirali na ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju koji je potpisan prije darovnog. Javni bilježnik je kao povjerenik općinskog suda utvrdio da iza pokojnice ne postoji ostavinska imovina koja bi bila predmet ostavinske rasprave.

Unuk nadalje ulaže prigovor i inzistira kod zahtjeva za vraćanje dara radi namirenja nužnog nasljednog dijela unuka ostaviteljice.

U konačnici općinski sud prihvaća prigovor unuka i u cjelosti ukida rješenje javnog bilježnika, određuje prekid ostavinskog postupka i upućuje unuka da u roku 30 dana pokrene parnicu protiv mene i mog brata.

 

Pitanje na koje Vas molim odgovor glasi, da li ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ima pravnu valjanost bez obzira što nije proveden u zemljišne knjige i ako ima da li to znači da je darovni ugovor koji je poslije sklopljen ništavan jer je ostaviteljica darovala nešto što više nije bilo njeno.

 

Hvala Vam na odgovoru.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje treba imati u vidu da je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju pravni posao,osnovom kojeg bi stjecatelj stekao pravo vlasništva tek upisom u zemljišne knjige,pa kako to u konkretnom slučaju nije učinjeno nemože se smatrati da primateljica uzdržavanja nije bila vlasnica nekretnine u trenutku darovanja i provođenja tog pravnog posla u zemljišnim knjigama.

Obzirom da su ugovorne stranke i imovina iz ugovora o dosmrtnom uzdržavanju identične sa onima iz ugovora o darovanju,to se iz navedenog nemože izvući nijedan drugi zaključak nego da su stranke sporazumno raskinule ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i sklopile novi besteretni pravni posao u vidu darovanja,koji je kao takav i proveden u zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija