Jump to content

Izrada i prodaja računalnog programa koji se može zloupotrebljavati


pirat

Preporučene objave

Pozdrav,

 

dakle, autor sam određenog softwarea koji služi za daljinsko upravljanje računalima (Remote Administration Tool) pa me zanima da li postoje kakve kaznene/prekršajne sankcije za prodaju takvog programa na internetskim forumima. Taj program se može upotrijebiti za neovlašteno upravljanje drugim računalima iako u uvjetima pružanja usluge jasno stoji da se smije koristiti samo na vlastitim računalima ili na računalima za koje imate dopuštenje vlasnika.

 

Sad mene zanima, jel postoji nekakav zakon/propis u RH po kojem bi me se moglo kazneno goniti samo za izradu i prodaju tog programa. Ja ga ne koristim u maliciozne svrhe, koristim ga samo na svojim racunalima i korištenje na racunalima od drugih ljudi ne dolazi u obzir.

 

Bio bih zahvalan ako bi me netko mogao uputiti na pravi put ili dati više informacija na ovu temu!

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teoretski govoreći, moglo bi se raditi o kaznenom djelu zlouporabe naprava iz čl. 272. KZ-a (iznimno kažnjiva pripremna radnja sui generis).

 

Kažem teoretski, jer ako pažljivo pogledate navedeno kazneno djelo, vidjet ćete da kod njega na strani počinitelja mora postojati namjera da se program izradi s ciljem da bude korišten u svrhu počinjenja niza kaznenih djela iz navedene glave KZ-a (protiv računalnih sustava, programa i podataka).

 

Obzirom na vaše navode, u ovom slučaju ne vidim da bi vas se moglo goniti za navedeno kazneno djelo, ali bih vam sugerirao da pokušate dobiti dodatne informacije kod Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), s naglaskom oko prirode i dopustivosti samog programa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija