Jump to content

Oznaka brzine na gumama


Gadoschi

Preporučene objave

Može li mi, molim Vas, netko odgovoriti - smije li se (pravno promatrajući) u prometu nalaziti vozilo na kojem su gume s oznakom brzine VEĆOM od one koja je u prometnoj dozvoli pripadajućeg vozila?

 

npr. u mojoj prometnoj dozvoli upisana je oznaka T

 

Znači li to da baš MORAM imati gume s oznakom T ili može i neka guma s višom oznakom (npr. H,V) - logika nalaže da, što guma ima veću oznaku brzine, ne može nikako biti manje sigurna od gume s nižom oznakom (indeksom) brzine.

 

Molim Vas da, ako možete, uz odgovor napišete i kojim propisom je isto regulirano.

 

Kolega koji se kreće u mehaničarskim krugovima i pozna osobe koja rade u stanicama za tehnički pregled vozila tvrdi da "prave probleme" u takvim situacijama.

 

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da sam i sam pronašao odgovor.

 

Naime, u čl. 63. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama stoji sljedeće:

 

Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ILI VEĆA od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo.

 

To bi, po mojem mišljenju, nedvojbeno dalo za pravo da korisnik gumu s oznakom brzine VEĆOM od one navedene (od strane proizvođača) u prometnoj dozvoli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gadoschi, sami ste si dali odgovor, dakle možete ići na U pa sve do Y. Jasno, stavljati Y na auteka koji jedva potegne prek 180 je smiješno, ali ako čovjeka veseli... :sofer:

 

A sa zezanjem Sivko, nažalost pojedinci znaju zezati, međutim ako čovjek poznaje propise, nema brige. Jedino kaj je bitno da se nema guma dimenzija koje nisu upisane u knjižici, što je zapravo i najčešće slučaj kad ekipa "pimpa" svog auteka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vrlo jednostavno pitanje.....ako je brzina ograničena na AP na 130 km/h ( ujedno je i max dopuštena) čemu se uopće prave i pradu automobili s brzinom većom od 155 km/h?????...dakle, neka prosječna snaga bi tribala biti do 60KW ili 75-80 KS što je dovoljno za dozvoljene brzine.

 

A kako će se onda pojedinci hvaliti tko ima bolji auto? Taština radi svoje, a statusni simboli će uvijek imati svoje mjesto na ovom svijetu.

 

Plus ovo o čemu Sivko piše, u Njemačkoj (kao i nekim drugim državama) ograničenja nema na Autobahn-u, kao i činjenica da je jedno proizvođač, a drugo vozač.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija