Jump to content

reWe

Preporučene objave

Poštovani,

 

nakon razgovora za posao sobarice u velikom hotelu odmah sam primljena i počela raditi sutradan. nakon par sati posla dali su mi da potpišem ugovor na mjesec dana i jesam, i plaća je naravno manja jer je to probni rok, ali ukoliko odustanem u tom probnom roku moram vratiti oko 1100kn firmi za stručno osposobljavanje. Da li imaju pravo naplatititi mi odustajanje s time da sam radila danas 2. dan?

Druga stvar su uvjeti o kojima se zaposlenice nekako boje govoriti na glas. Svaki dan se radi prekovremeno i po 2 sata i to sve neplaćeno, rečeno je na razgovoru da se u tjednu ima 1 slobodan dan, ali mi kolegice kažu da znaju i po mjesec dana raditi i tek onda dobiti oko 3 dana za redom slobodno. posao je toliko nagomilan da sam primijetila da sobarice normalno ne jedu nego trpaju u usta hranu i trče s pauze dalje raditi da bi stigli i dok rade trče osd sobe do sobe. jedna gđa. koja je radila ovaj posao godniama imala je po 10 soba u 1 danu, mi ih moramo napraviti oko 20, a vidim da cure rade manično, trčeći. također imam informaciju da im je bilo naređeno da lažu inspekciji oko uvjeta rada. ja radim samo 2 dana, ali bojim se u što se upuštam. stalno nas požuruju, meni je ovaj posao jako stresan i jednostavno sam spora osoba i ne mogu brže raditi, pa kad me uporno požurju ne znam više što bi, a ako odustanem morat ću platitti 1000kn.

Što možemo napraviti u ovakvim uvjetima i do koje mjere je ovo sve dopušteno?

 

Uistinu zahvaljujem na odgovoru,

Sneky,

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, Zakon o radu glede osposobljavanja za rad kaže samo da je poslodavac dužan osposobiti radnika za rad, a radnik je dužan osposobiti se za rad. O troškovima i drugim detaljima vezano uz osposobljavanje za rad, Zakon o radu kaže da se uređuje ugovorom o radu.

 

Zato, ako ste potpisali ugovor o radu u kojem je stajala takva odredba da u slučaju odustanka plaćate odustatninu u iznosu od 1.100,00 kn, vi ste po mom mišljenju svojim potpisom tog ugovora pristali na takav uvjet.

 

Što se tiče prekovremenog rada, Zakon o radu kaže da se prekovremeni rad mora platiti i ima druge odredbe što se tiče raspodjele radnog vremena - dnevnog, tjednog i godišnjeg odmora. Ako smatrate da poslodavac u tom smislu ne posluje u skladu sa zakonom po tim pitanjima, možete ga prijaviti inspekciji rada pri ministarstvu rada, te će oni u povodu vaše prijave izaći na teren, obaviti nadzor i, ako utvrde nepravilnosti, poslodavca kazniti novčanom kaznom.

 

No, iako to jest vaša mogućnost, ne bih vam savjetovala da to doista i učinite, jer tako ugrožavate svoje radno mjesto, ali na vama je da sami ocijenite kako ćete se postaviti u toj situaciji. Osobno smatram da je možda uputnije za vas da, ako možete, izdržite tih mjesec dana, pa onda odustanete ukoliko ocijenite da vam je neizdrživo.

 

Što god odlučili, želim vam puno sreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 6 godina kasnije...

Čitam neke zakone ali ništa nisam razumio a tako je i pisan da se može tumačiti kako se hoce...Radim u skladištu limenom gdje temp redovno ljeti prelazi 40c a zimi oko 0 c (dobro zimi se obuces i nekako radis pa se zgrijes)ali ljeti je pakao sunce od zore grije lim na krovu i u loše izoliranom skladištu brzo bude 30c i onda se kako dan odmiče ide i do 40 i više...  koliko je onda max dopuštena temp zatvorenog skladišta ljeti koliko ja shvacam do 40c...mogu ja napraviti propuh ali je ista stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija