Jump to content

Keana
 Dijeli

Preporučene objave

Molim za pomoć i savjet. Može li me netko uputiti što je potrebno napraviti u ovakvoj situaciji;

 

  1. u ZK od osnutka (1886. god.) je u ZU postojala cijela čestica zemlje (npr. čest. zem. 333)
  2. u katastru je 1894. godine sastavljen popisni list koji se tada zvao ''Protocollo di calccolo del comune di …''''Zapisnik proračunanja općine …'' sa skicom premjera u kojem se cijela čest. zem. 333 cijepa na čest. zem. 333/1 u površini od 5.695 m² i čest. zem. 333/2 u površini od 841 m², što je temelj sadašnjeg identičnog stanja u katastru
  3. bez prethodne provedbe navedene preparcelacije u ZK, iz ZU se 1962. godine temeljem odluke XY otpisuje se čest zem. 333/2 u površini od 841 m² i prenosi u drugi ZU, čime cijela čestica kao takva prestaje postojati, te u ZU nije proveden upis čest. zem. 333/1 u površini od 5.695 m² i ne postoji u ZK
  4. čest. zem. 333/1 u površini od 5.695 m² postoji u katastru i u naravi

 

Molila bi za savjet da li netko zna što se treba napraviti u ovakvoj situaciji kada je zbog propusta u pisanju ''nestala'' čestica da se ponovo pojavi u ZU. Unaprijed hvala! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

U gruntovnici potražite povijesni izvadak tih čestica ,kako bi mogli si pojasniti tijek događanja .

U katastru također potražite posjedovni list za te čestice ili kako su mijenjane .

1953.g. osnovan je katastar zemljišta i tada su se dešavale promjene kako vlasnika tako i posjednika .

Danas kada se nešto proda naslijedi ili stekne na drugi način mijenjaju se zk.ul.

Vi bi mogliza početak uputiti se u katastar i zatražiti kopiju plana za te čestice za razdoblje koje Vam je poznato .

 

Uglavnom morate istraživati . Savjetujem Vam daza početak tražite povijesni izvadak u gruntovnici , zatim kopiju katastarskog plana iz tog razdoblja u katastri i tada ćete imati početak za daljnje traženje .

Čestica ne može nestati bez traga , ali može se desiti da Vam se "omaškom" prenese na drugoga .

Ima puno toga u zemljišnim knjigama i katastru što bi trebalo pojasniti . Meni je u svoje vrijeme jednostavno izbrisana iz posjedovnog lista , ali nakon moje trenutne reakcije vračeno je ranije stanje .

Nadam se da kod Vas nije to slučaj i da ćete sve riješiti na zadovoljavajući način.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S neta sam skinula obrazac ''Zahtjev za izdavanje zemljišnoknjižnog izvatka'', ispunila sam ga i zaokružila: b) povijesni z.k. izvadak za te tri čestice. Zahtjevu sam priložila i kopiju katastarskog izvoda iz popisa katastarskih čestica kao ''dokaz'' da tražena čestica postoji u katastru i naravi. Pogledala sam na netu i vidjela da je pristojba 20,00 kn.

 

Otišla sam na Zemljišnoknjižni odjel i osobno referentu predala zahtjev. Zajedno smo pogledali originalni Zemljišni uložak i referent je sam utvrdio da je 1962. godine tadašnji referent bez razloga ukinuo jednu česticu. Pitala sam ga hoće to u povijesnom izvatku biti vidljivo da je u zemljišniku napravljena pogreška, na što mi je odgovorio da će biti vidljivo onome tko zna čitati. Na pitanje što se treba napraviti da se čestica ponovo pojavi u zemljišnim knjigama, slegao je ramenima, ono kao nije ga briga. Pitala sam koliko će me to koštati. Prvo je rekao 20-30 kuna, a kasnije mi je rekao da u četvrtak donesem 200-300 kuna.

 

I sad se ja pitam što će mi taj dokument kad s njim ništa ne pokrećem? Zar ne bi trebalo napraviti ispravak (ili kako se to već zove) po nekakvoj automatskoj službenoj dužnosti kad se to ustanovi? :tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

….suze liju plave oči. Baš sam ogorčena. Sirotinjo i Bogu si teška. :place:

 

Sad sam potražila Zakon o sudskim pristojbama i tamo fino piše:

4. Zemljišnoknjižni izvadak Tar. br.18.

(3) Za povijesne izvatke iz digitalne zemljišne knjige i za povijesne izvatke iz Baze zemljišnih podataka, plaća se pristojba u iznosu od 30,00 kuna.

Napomena:

1. Kada je izvadak sastavila sama stranka i podnijela ga sudu na potvrdu, plaća se polovica pristojbe iz ovoga Tar. br.

4. Pristojba za izvadak iz zemljišne knjige i Baze zemljišnih podataka lijepi se na izdanom izvatku.

 

Čovjek se jednostavno ne sjeti, ne snađe se. Ne zna. Na kocu, zašto bi morala biti snalažljiva i zašto bi morala sve znati? Ne mogu se oteti dojmu kao da imam posla sa šibicarima, a ne s Općinskim sudom.

 

2005. godine, danima sam odlazila na Zemljišnik s velikom tekom na crte, pernicom s ravnalom i kemiskama u boji, i na nogama satima prepisivala iz originalnih Zemljišnih uložaka A Posjedovnicu prvi i drugi dio, B Vlastovnicu i C Teretovnicu, koji su pisani krasopisom na talijanskom, da bi sakupila potrebne podatke. 2006. godine zk referent mi je iz sažaljenja rekao da smijem donijeti fotoaparat, jer je vidio da tome neće biti kraja, tako da na sreću imam fotografije originalnih Zemljišnih uložaka. A ono što sam sve našla u tim ulošcima, duga je priča. Tako sam i vidjela da su iz neobjašnjivog razloga ukinuli česticu koju već godinama pokušavam vratiti u Zemljišne knjige. Nisam pravnik. I o tome ne znam ništa. Eto učim na vlastitim greškama i kada me se jako lupi po prstima.

 

Srce mi je u grlu od osjećaja tuge i nemoći. Danas sam napravila niz grešaka. :bang: Osobno sam odnijela zahtjev za povijesni izvadak na kojem sam navela 3 čestice, br. ZU i Zemljišničkog bića (npr. 333 – cijela čestica koja više ne postoji jer je prešla u podčestice 333/1 i 333/2). Da sam samo tražila podatke za čest. zem. 333/1 dobila bi odgovor da ne postoji, jer ne postoji. To sam već prošla s njima. Da sam navela samo podatke za čest. zem. 333, ista je priča. Tek kod čest. zem. 333/2 je vidljivo što se dogodilo s česticom 333/1 koju ja tražim, dok me povijesni slijed za česticu 333/2 uopće ne zanima. O njoj sve znam i ona nije sporna, ali dokazuje ovu zavrzlamu. Dok smo referent i ja danas gledali originalni ZU rekao je: ''A ovo će biti fino kopirati, donesite vi u četvrtak 200-300 kuna.'' – nije samo radi novaca. Naravno da nemam novaca, to se ovih dana nosi u Hrvatskoj. Nego radi načina na koji mi je to rekao, osjetila sam se kao u zamci, i na koncu, zašto bi se tako trebala osjećati? Sad mi je palo na pamet zašto. Napraviti će mi povijesni izvadak za česticu 333/2 koja me ne zanima. Što hoće reći da ako se traži povijesni izvadak iz ručno vođene zemljišne knjige, izdaje se kao preslik zemljišne knjige, a pristojba za preslik ručno vođene zemljišne knjige iznosi 30,00 kn u državnim biljezima po poluarku tj. listu papira. Nakopirati će mi kartušine samo tako. Naravno, crno bijele kartušine, s kojom opet mogu samo rit obrisati jer se ne vide crvene crte.

 

Ustvari, kad bolje promislim, sve se dobro dogodilo. Ja ću sad fino iz svoje arhive napraviti povijesni slijed u boji i sutra ujutro odnijeti ga sudu na potvrdu, kako piše u 1. napomeni, što mi referent nije rekao da se to može. A ove državne biljege koji se lijepe na izdanom izvatku, ruku na srce, nikad nisam vidjela.

 

Samo i dalje ne znam što ću dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da zapišem ovo još dok mi je friško i dok ne izgubim volju. Jučer me je uhvatila opravdana panika. Popodne sam napravila i izlistala, iz svoje arhive kolor fotografija uredan povijesni slijed na 4 stranice A4. Izlistala sam iz gore spomenutog Zakona o sudskim pristojbama 4. Zemljišnoknjižni izvadak Tar. br.18. za svaki slučaj. Jutros sam se s tim uputila na Zemljišnoknjižni odjel i pokucala na vrata. Kaže referent: ''Oho, pa vi ste uranili, očekivao sam vas tek sutra, ali nema veze, ja sam to ionako jučer napravio.'' – i pruži mi kupus od nejednako rezanog, priheftanog i ispečatiranog A3 papira kojeg kao da je krava žvakala. Previše sam sad iscrpljena da još opisujem i neizostavnu bahatost, pa ću samo nastaviti pisati gdje sam stala, kaže on meni – ''To vam je 450,00 kn biljega.'' Ja sam se jučer uspaničila radi 200,00 kn, a sad kad mi je zapjevao 450,00 kn ukočila sam se s onim fasciklićem u rukama kao da me je netko oblio hladnom vodim ili kao da se igramo ''Crvena Marica 1, 2, 3''. Nisam znala što bi rekla, da li da odem, da ostanem ili da se jednostavno počnem plakati? Samo sam izustila: ''Nemam 450,00 kuna.'' On me pita: ''Nema te kod sebe?'' – na što sam mu tiho odgovorila – ''Nemam ih uopće.'' Trebalo mi je malo vremena da se priberem. Pružila sam mu fascikl. Pogledao ga je i počeo nešto govoriti. Ja sam izvadila onaj dio iz Zakona o sudskim pristojbama i stavila ga pred njega: ''Trebali ste me upozoriti.'' – i on je tek tada prestao biti bahat, a onaj kupus od papira je zafitiljio na drugi stol sebi iza leđa. Tek kada sam ponovo počela normalno disati rekla sam mu da sam se jučer kada je rekao da to treba kopirati od šoka paralizirala jer sam već znala da ima puno materijala i nisam izustila ono što mi je taj tren bilo na pameti da ja to imam u arhivi, niti sam tog trena znala da je to moguće. Tada je prvi put počeo govoriti o tome da je bivši referent napravio kardinalnu pogrešku. Na moje pitanje što trebam napraviti da se njihova greška ispravi i da se čestica pojavi u ZK, rekao je da se treba pokrenuti postupak, što god to značilo. Pitala sam ga tko je bio dužan dostaviti popisni list iz katastra, stranka ili katastra? Odgovorio mi je da je to trebao napraviti katastar. Ostavila sam mu povijesni slijed da mi ga ispečatira i na miru provjeri, pa ću po njega otići sutra.

 

Mi smo prošle godine pokrenuli Pojedinačni ispravni postupak koji nam je prvi put već odbijen, na što smo se žalili, pa agonija još traje, ali neće još dugo. Prema Zakonu o zemljišnim knjigama Pojedinačni ispravni postupci se vode kada za to postoji opravdani razlog po prijedlogu stranke. Sutkinja traži da joj se dostavi dokument koji se zove Prijavni list, ne priznaje ''Protocollo di calccolo del comune di …'' – ''Zapisnik proračunanja općine …'' sa skicom premjera iz 1894. godine koji je temelj sadašnjeg stanja katastarskog operata, a na katastru nam samo to mogu dati. Voditelj katastarske ispostave dipl.ing.geod., v.r. nam je čitao Zakon da od 2006. ili 2007. godine, ne znam točno, držani katastarski ured više ne radi nove Prijavne listove, već da su za to zadužene privatne geodetske tvrtke. Otišli smo privatnom geodeti koji kaže da izlazak na teren i izrada elaborata košta brat bratu 6.000,00 kn za tu česticu što je suludo i šalje nas ponovo u katastar, a katastar nas vraća geodeti. Odemo do sutkinje i sve joj to izložimo. Ona kaže da nam ne može udovoljiti bez Prijavnog lista te da će ovih dana donijeti negativno rješenje. Svi se snebivaju. Svi potvrđuju da se dogodila pogreška i nikome ništa.

 

Mi smo pokušali srediti naše papire. Izgleda da bi za nas bilo pametnije da nismo. Voditelj katastarske ispostave kaže da je svega 10% točnih i usklađenih podataka sa zemljišnikom. Kako sređivati papire kada ih nije moguće srediti? Nadala sam se da netko možda na ovom portalu zna izlaz iz ove van pameti situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija