Jump to content

ovrha na cjelokupnoj imovini


Neinformirana12345
 Dijeli

Preporučene objave

Zanima me slijedeće,imam neka dugovanja za režije koja su pod ovrhom na Fini,željela bih ta dugovanja podmiriti prodajom stana čija vrijednost daleko nadmašuje dug, pošto nemam nikakvih primanja na računu. Međutim kako na ovrhama koje su mi stigle uvijek piše "ovrha na cjelokupnoj imovini ovršenika" nije mi jasno znači li to da mi je i stan pod ovrhom a ne samo račun, zapravo me zanima mogu li prodati stan bez obzira što imam ovrhe na Fini? Na gruntovnici sam gledala i tamo su papiri uredni,i dalje sam vlasnik ali zbog tih ovrha neznam imam li i dalje pravo raspolagati svojom imovinom.Ako mogu dobiti odgovor bila bih zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete prodati stan i podmiriti dugovanja. Stan je ''čist'' od ovrhe sve dok ovršni postupak ne bude pokrenut putem suda, a na temelju javnobilježničkog rješenja o ovrsi koje je doneseno ''općenito na imovini ovršenika'' i dostavljeno FINA-i.

 

Ako bude pokrenuta ovrha nad stanom, ovrha će biti zabilježena u zemljišnim knjigama i od trenutka zabilježbe ovrhe u zemljišnim knjigama više nećete moći prenijeti vlasništvo stana na drugu osobu dobrovoljnim raspolaganjem.

 

Napominjem da obavezno po prodaji stana otplatite sva dugovanja koja imate (najčišći način je da vam se kupoprodajna cijena uplati na tekući račun i da se putem FINA-e jednostavno skine ukupan iznos po svim ovrhama), jer u suprotnom postoji mogućnost da vjerovnici protiv vas podnesu tužbu radi pobijanja pravnih radnji (raspolaganja stanom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom i jasnom odgovoru u tako kratkom roku,i u tom slučaju ako bi se dogovorila tako da novac sjedne na račun i Fina se naplati u cijelosti zanima me sljedeće;kako to obično biva,ljudi plaćaju račune kako i kad mogu,tako sam i ja,kada bih imala novaca platila bi ili dio neke ovrhe na opću uplatnicu i faksirala ili sam direktno u komunalnom poduzećima plaćala na uplatnice koje su mi oni ispisali,plaćala sam i na rate i po dogovoru i na taj način otplatila veći dio duga,a htjela bi se riješiti i ostatka tako da me sada zanima kako çe Fina naplatiti ovrhe koje su djelomično plaćene ili one kod kojih je putem opće uplatnice naknadno plaćena primjerice samo glavnica,tko o tim uplatam obaviještava Finu i kojim bi postupcima ja mogla regulirati što je plaćeno a što nije?kome se obratiti sa dokazima o uplatama? i to prije prodaje kako mi Fina nebi duplo naplatila svaku ovrhu odnosno naplatila dugovanja koja su plaćena?tko ima savjet bit ću zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, onda ovako:

 

1) Kada definitivno dogovorite prodaju stana, zatražite od svakog od vjerovnika da vam izračuna ukupan iznos duga na određeni dan (dan kada bi se vršila uplata kupoprodajne cijene).

 

2) Dogovorite s kupcem, ako to bude moguće, da na taj dan dio kupovnine uplati neposredno vašim vjerovnicima (svakome iznos o kojemu vas je taj vjerovnik obavijestio).

 

3) Obavezno zatražite od svakog od vjerovnika da vam dostavi potvrdu o povlačenju ovrhe s FINA-e.

 

4) Tek nakon što sve ovrhe budu povučene s FINA-e, zatražite od kupca plaćanje preostalog iznosa kupovnine.

 

5) Tek po uplati cjelokupnog iznosa kupovnine, kupcu izdajete tabularnu ispravu s kojom se može, na temelju kupoprodajnog ugovora i te isprave, uknjižiti kao vlasnik stana.

 

Napominjem da je ovakva procedura moguća ako kupac stan kupuje vlastitim sredstvima u cijelosti ili djelomično (za iznos veći od vaših dugovanja prema vjerovnicima), ali neće biti moguća ako kupac stan kupuje kreditom.

 

U svakom slučaju, ako se dogodi da se putem FINA-e ovrši i određeni iznos koji ste već platili dobrovoljno, zatražit ćete od vjerovnika povrat tog iznosa, a ako ga ne vrati dobrovoljno, podnijeti tužbu radi stjecanja bez osnove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle ne postoji nikakav drugi način da se to riješi bez involviranja kupca,ako sam dobro shvatila sve moje uplate su zapravo bile uzaludne jer na Fini i dalje stoji cjelokupan dug i ili?zar nemogu nikome dostaviti dokaze o uplatama i zar nitko ne obaviještava Finu da smanjuje iznos dugovanja kako stižu uplate,a koliko sam čula dugačak je proces vraćanja novca i često puta treba unajmiti odvjetnika za kojeg nemam novca da plaćam,ali svejedno hvala na odgovoru,barem znam kako stvari stoje.Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FINA-u je dužan obavijestiti vjerovnik o djelomičnoj dobrovoljnoj uplati (i povlačenju ovrhe za taj iznos), ali to jako rijetko rade dok cjelokupni iznos nije isplaćen. Možete ih pokušati tražiti da vam daju potvrdu da su povukli ovrhu za taj dio koji je plaćen, ali bojim se da to najvjerojatnije nije napravljeno.

 

Ne znam tko su vjerovnici, ali banke i telekomunikacijski operateri će vam u pravilu preplaćene iznose vratiti odmah po vašem zahtjevu (unutar tjedan dana). S ostalima biste se najvjerojatnije duže natezali s vraćanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riječ je o komunalijama,čistoća,voda itd.Dakle ja bi mogla od njih zahtjevati da obavijeste Finu o mojim uplatama?Jer sam to godinama otplaćivala i ako Fina o ničem nije obaviještena ispada da će mi uzeti možda i 100 000 kn više od dozvoljenog,a to mi baš nije svejedno.Ako imam pravo na to,tražit ću.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija