Jump to content

nasljedstvo po očevoj smrti


kikila

Preporučene objave

Otac je umro u 4. mjesecu i očekujemo ostavinsku raspravu. Osim mene nasljednici su još majka i brat. Oni žive zajedno i nismo u baš najboljim odnosima. Dogovor je nemoguć. Pokušala sam ali neuspješno. Otac nije ostavio oporuku. Što mogu očekivati u ostavinskoj raspravi ? Iza oca je ostao stan (u kojem i dalje žive majka i brat), vikendica, i nešto zemlje u okolici grada u kojem živimo. Koja su moja prava? Ne znam kako ide s prijavom imovine u ostavinskoj raspravi, iskreno, ni nemam pojma što je sve na očevo ime, jer se to skriva od mene.

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. Koja su moja prava? Ne znam kako ide s prijavom imovine u ostavinskoj raspravi, iskreno, ni nemam pojma što je sve na očevo ime, jer se to skriva od mene.

Zahvaljujem na odgovoru.

 

pravo na nasljeđivanje ako ostavitelj ima imovine ( ako sa nekim nije napravljen ugovor o doživotnom uzdržavanju).

nebi ti savjetovao da se odrekneš svog djela nasljedstva (radi boljih odnosa).osobito u korist majke (koja tu imovinu može prepustiti bratu ugovorom o doživotnom uzdržavanju). ako se odrekneš nasljedstva nema mogućnosti da ga vratiš.

 

u gruntovnici možeš provjeriti šta je ostavitelj posjedovao od nekretnina.

možeš pokušati u poreznoj. tražiš uvjerenje o imovnom stanju za oca.

 

ako je otac darovao imovinu nekom (sin ili supruga) kao nužni nasljednik imate pravo na nužni dio (tražite ga na raspravi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imovinu nasljeđujete svi u omjeru 1/3,izuzev ako majka potegne pitanje bračne stečevine.

 

 

 

OK, hvala na odgovoru. Jedino me još zanima kada majka treba potegnuti pitanje bračne stečevine. Je li prilikom ostavinske rasprave ili prije ?

 

Ažurirano

 

Hvala puno na brzom odgovoru. Svaka mi je pomoć dobrodošla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Molim Vas za savjet. Otac mi je umro prije mjesec dana. Ostavinska rasprava još nije bila. Otac nije napravio nikakvu oporuku. Imam brata i šogoricu koji su živjeli sa roditeljima. Bolje reći pored njih jer za njih nisu marili ni razgovarali osim svađa i tučnjava zbog kojih su često vodili i sudske sporove. Niti samnom nisu komunicirali osim svađa koje sam ja na svaki način izbjegavao. Kada sam rekao bratu da nam je otac umro rekao je da ga se ne tiče,ni na sprovodu se nisu pojavili. Svi u okolici znaju kakav je i mnogi ga se boje. Zanima me kakva prava nasljeđivanja ima on koji se nije brinuo za roditelje već ja koji živim 15km od njih? Čak se i šogorica prijeti da ima nasljedno pravo jer zajedno žive 25 godina. Što mogu ocekivati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me kakva prava nasljeđivanja ima on koji se nije brinuo za roditelje već ja koji živim 15km od njih?
imate ista nasljedna prava

Čak se i šogorica prijeti da ima nasljedno pravo jer zajedno žive 25 godina

tvrdnja koja će ostati isključivo u željama,no ne i u zakonu,budući da nije ni "N"od nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Kada roditelj umre a ne ostavi oporuku tada njegovi nasljednici nasljeđuju ostaviteljevu imovinu na jednake djelove u skladu sa zakonom .

Ako dokažete da ste Vi imali troškova u vezi uzdržavanja roditelja tada bi trebali to istaknuti da se taj dio odbije od ostavinske mase .Taj zahtjev treba postaviti unaprijed .Ako ste pomogli u izgradnji kuće i poboljšanju uvjeta stanovanja također ,ali sve morate dokumentirati i potkrijepiti svjedocima .

Ako je brat bio očito nezahvalan i rasipan ,tada ne bi bio podoban za nasljeđivanje . Navjesta nema nikakvo pravo,njoj pripadaju samo bratovi muški atributi.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

Imam još pitanje što je sa imovinom koju mi je otac dao još za života? Npr.trakror kojeg je on kupio (nije bio novi i nemam računa), a zajedno smo ga koristili ja i otac. Prije par mjeseci otac mi je rekao da ga uzmem što sam i učinio, sad mi brat poručuje da ga vratim jer je i njegov. Kako da postupim? Dođe mi da sve ostavim zbog majke koju sad napadaju,a sa druge strane mislim da mu ništa neću pustiti jer nije zavrijedio ni najmanje.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dođe mi da sve ostavim zbog majke koju sad napadaju,a sa druge strane mislim da mu ništa neću pustiti jer nije zavrijedio ni najmanje.

 

Mislim da bi trebali vrlo, vrlo ozbiljno porazgovarati s majkom o svemu ovome.

 

Vaš brat je zadnji šuft i go*no od čovjeka ako se nije udostojio doći ocu na pogreb.

Valjda i vaša majka to sada vidi, i valjda je svjesna da ako bude spala na to da se taj brine o njoj kad bude nemoćna da će biti jako, jako loše.

 

Vaša majka bi trebala tražiti da se iz ostavinske mase izdvoji njena bračna stečevina (ako su kuću zajedno stekli, nema veze ako je upisana na oca , pola kuće je majka stekla).

Zatim bi se majka trebala na ostavinskoj raspravi odreći suprugovog nasljedstva u vašu korist, i nakon toga sklopiti s vama ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Tako će brat dobiti samo relativno manji dio nasljedstva iza oca.

 

 

 

Imam još pitanje što je sa imovinom koju mi je otac dao još za života? Npr.trakror kojeg je on kupio (nije bio novi i nemam računa), a zajedno smo ga koristili ja i otac. Prije par mjeseci otac mi je rekao da ga uzmem što sam i učinio, sad mi brat poručuje da ga vratim jer je i njegov. Kako da postupim?

 

Može li majka posvjedočiti da vam je otac darovao traktor?

Ako možete dokazati dar, i ako darom ne bi bio povrijeđen bratov nužni dio (u ovom slučaju ne bi, jer je traktor male vrijednosti u odnosu na ostavinsku masu).

Ako to ne možete dokazati, a brat može dokazati da je traktor bio očevo vlasništvo, traktor ulazi u ostavinsku masu .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka może posvjedočiti, imam i svjedoka koji je sa nama kupovao traktor,ali kako je brat takve naravi voli se svđati i fizicki nasrtati ne želim nikoga uplitati u to. Ako i majka posvjedoči bilo što u moju korist ona se više moći vratiti u kuću koju je zajedno sa ocem stekla. Ne mogu reći da ni on nije pomogao u gradnji jer je stariji od mene 8god.ali ulagao nije ništa osim u svoju sobu. Od režija nikad nije platio ni kune sve je otac od mirovine placao,neznam kako će sad pošto će majka o ocu imati oko 1400,00kn. Htio bi pod svaku cijenu izbjeći sukob jer znam na što je sve spreman, jednom prilikom je rekao da nema djece i da mu je svejedno kako će zavrsiti,ali sud i zakoni su njegov život. Meni je samo žao majke jer je imala težak život i takvu starost pored njega nije zaslužila,a iz svoje kuće ne želi nikud ići,bar za sad. Makar se bojim i za njezin život.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija