Jump to content

Izgradnja krova nad balkonom


Atman

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me trebam li tražiti neku posebnu dozvolu ako u zgradi namjeravam staviti mali krov nad otvorenim balkonom tako da mi voda i vlaga ne probijaju kroz zidove. Znači ne bih zatvorio cijeli balkon, nego bi samo ponad balkona stavio krov radi zaštite od kiše. Balkon je površine nekih 8 m 2.

 

Trebam li imati za to neku posebnu građevinsku dozvolu? Koliko mi susjeda treba dati suglasnost, je li 51%?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

kako se radi o zgradi za početak bi vam valjalo zatražiti lokacijsku informaciju u upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju, da li je to moguće odredbama prost.plana, izgrađenosti čestice i sl. jer samim natkrivanjem mijenjate korisnu vrijednost balkona, time i stana (dobijate više m2).

 

Za suglasnost, kako bi se radilo o izvanrednim poslovima, trebala bi vam od svih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Mislim da se ovdje postoji "rupa" - napraviti varijantu koja "ne dodiruje" zgradu i vodi se kao "pomični" krov.

 

Pokušajte napraviti laganu konstrukciju od rostfrei cijevi koja bi se pričvrstila vijcima za ogradu balkona i zid ('montažna'!), te preko toga čvrstu prozirnu ceradu (ali dajte napraviti po mjeri onu jaku, kamionsku).

Tako je cijeli zahvat zapravo vizualno skabo uočljiv, i montažni - možete ga ukloniti ako se netko pobuni, pa ga opet postaviti slijedeće godine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se ovdje postoji "rupa" - napraviti varijantu koja "ne dodiruje" zgradu i vodi se kao "pomični" krov. Kao recimo da kupite sjenicu sa 4 stupa koja stoje na balkonu, samo što stupove zašrafite za pod (što naravno nitko ne može vidjet da ste napravili).

 

Ne postoji rupa. Jedino što se može svrstati pod "pomični" krov je tenda. No, tenda je montažni objekat koji spada pod nastrešnicu (sobodnostojeća ili konstruktivno povezana sa zgradom) . A nadstrešnicu ne možete postaviti na balkon. Mora biti van gabarita postojeće zgrade. Sjenica je jasno definirana kao vrtna sjenica i mora biti povezana s tlom. Dakle, to nije "rupa", nego nešto nelegalno, zbog ćega vam svatko kad se sjeti može praviti probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Nastavno na temu. Imamo ovakav balkon manji od 15m2. http://i63.tinypic.com/33w9w9e.jpg koji imamo želju natkriti. Kako bi se gledalo na to kada bi se osim natkrivanja napravile i staklene pomične stijene ispred ograde kao npr. na ovoj slici. http://i62.tinypic.com/2zs1h6h.jpg

 

Imali li razlike između ne ostakljene i ostakljene varijante?

 

Drugo, da imao sve dozvole, od ovih za urbanizam, arhitekta zgrade, ali nemamo dozvolu jednog jedinog susjeda koji je ispod (kojemu bi to inače koristilo zatvaranje jer je šansa da mu prokisne u stan puno manja), ali je čovjek go*no, pa neće dati suglasnost, što je najgore što se može dogoditi? Da nas tuži privatno? I koje su šanse da takvu tužbu dobije? Da li da angažiramo odmah odvjetnika i prije početka radova zbog svih potrebnih dozvola i odobrenja?

 

Ako se natkrivanje i napravi, da li se mijenja namjena balkona (tako je definiran u zemljišnim knjigama)? Da li je se onda mora novi etažni elaborat raditi?

 

Hvala na odgovorima i ako netko ima preporuku za odvjetnkom koji bi možda u ZG pruzeo slučaj, neka javi na PP! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija