Jump to content

promjena osnivača društva,žalba


kira

Preporučene objave

Uopce se ne radi o odluci trgovackog drustva nego o ugovoru o prijenosu poslovnih udjela jednog clana drustva drugom clanu drustva. Dakle, takav ugovor biste eventualno mogli pobijati, odnosno utvrdivati nistetnim ako za to imate pravni interes.

 

Bilo bi dobro da napisete tko ste vi u odnosu na to drustvo i zbog cega vam je problem sto je doslo do prijenosa poslovnog udjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate potraživanje prema društvu, a ne prema njegovim članovima, tada se ionako ne možete naplatiti od članova društva (bili članovi društva jedan, dvojica ili njih trideset), nego samo od društva.

 

Dakle, sasvim je svejedno tko je član društva i koliko članova društvo ima.

 

Ako je iz društva koje je vama dužno na bilo kakav način ''izvučena'' imovina, pa se zbog toga ne možete naplatiti, imate mogućnost podnošenja tužbe radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje je riječ o registraciji novog društva kada ste prethodna tolko zadužili da se nemože nitko naplatiti,(imovina/obveze),

No di je problem, registrira se novo društvo i prilaže se izjava koju ovjerava JB, da nemate dugovanja po osnovi poreza i doprinosa, dakle bez drugih vjerovnika,(pravnih osoba),

Što zapravo znači pravo na žalbu koju ima zainteresirana strana, je pretpostavljam upravo vjerovnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalbu propisuje čl. 59. Zakona o sudskom registru, ali sam mišljenja da vjerovnik jednog društva nema pravnog interesa za podnošenje žalbe protiv rješenja o upisu drugog društva (pa makar i ako su osnivači iste osobe) i to iz razloga što upis tog drugog društva ni na koji način ne utječe na mogućnost ili nemogućnost naplate od prvog društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Mozete pokusati zagorcati zivot poslovnom partneru i napisati anonimnu kaznenu prijavu zbog ovjeravanja izjave da nema drustava u vlasnistvu koja su duzna drzavi (pod pretpostavkom da jest duzan drzavi), a zatim podnijeti i prijavu Poreznoj upravi. Po Opcem poreznom zakonu vlasnik firme moze drzavi odgovarati za dugove firme po osnovi poreza i dr. ako ih izbjegava osnivanjem druge firme. Moguce da se radi i o kaznenom djelu utaje poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija