Jump to content

Dostava rješenja


dijvuk

Preporučene objave

Molim Vas da me premjestite ako ova tema postoji ( a ja je ne mogu naći). Mene zanima da li ja kao oštećena strana imam pravo podnijeti tužbu ili žalbu -tj koliki vremenski rok imam za to učinit..da li postoji zastara ili ne? Ovršena sam,a nisam primila ''vjerodostojnu'' ispavu po kojoj mi je orha napravljena (tj.Rješenje). Znači nisam znala šta mi se sprema(inače bi se na vrijeme žalila). Da li to mogu nakadno učinit

Hvala

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na FINA-i zatražite presliku Rješenja o ovrsi kojim vam je blokiran račun. Tako ćete saznati koji bilježnik je izdao rješenje o ovrsi, nakon čega možete otići kod bilježnika i zatražiti uvid u spis.

 

Ako je došlo do nekog propusta prilikom dostave, možete podnijeti prijedlog za ukidanje klauzule ovršnosti na Rješenju o ovrsi.

 

Ako živite na adresi različitoj od adrese prebivališta ili boravišta koja je evidentirana u MUP-u, najvjerojatnije je dostava pokušavana na tu adresu i na kraju izvršena putem oglasne ploče. U tom slučaju nećete moći učiniti ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani LjuboZG, hvala na odgovoru, ali ja ću preciznije postaviti pitanje: koga treba tužiti za poništenje ovršnog postupka zbog neuredne dostave pismena usljed čega mi je bilo uskraćeno pravo na pravovremenu žalbu. Znači nisam se mogla žaliti jer nisam dobila pismeno jer je poštar ubacio u susjdov sandučić,a izvršena je izravna naplata jer su imali od čega se naplatit :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne podnosite tužbu nego zahtjev za ukidanje potvrde o ovršnosti općinskom sudu na čijem je području ured javnog bilježnika koji je donio rješenje o ovrsi. Radi se o izvanparničnom postupku u kojem ćete sebe označiti kao podnositelja zahtjeva, a ovrhovoditelja kao protustranku.

 

U tom postupku ćete morati dokazati na koji način je došlo do propusta u dostavi rješenja o ovrsi (dakle, bilo bi dobro da susjed svjedoči jer osim toga ne vidim drugi način da se to dokaže).

 

Također, to sve skupa vam se isplati raditi samo ako imate dokaze da je potraživanje iz rješenja o ovrsi neosnovano i da ga niste bili dužni platiti.

 

Savjetujem vam da se konzultirate s odvjetnikom u vezi toga, kako ne biste pokretali postupke ako postoji mogućnost neuspjeha u njima, jer biste si time samo nagomilali troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ako se radi o istom predmetu, onda sam mišljenja da bi trebalo predložiti obnovu postupka prema ZUP-u, ali se u upravnim postupcima baš ne snalazim najbolje, pa nemojte tu ideju uzeti kao definitivnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svima Vam hvala na trudu.Svi ste vrlo ljubazni,ali sigurno je da trebam obnovu postupka (ako imam na to pravo)-a to ne znam. Ukidanje(ne znam kako da to nazovem) ovrhe,vračanje svega u početno stanje i postupak može početi ispčetka jer mi je u (nazovimo to tako - prvom postupku) uskraćeno pravo na žalbu.Znači tražim ukidanje onog što su napravili,kako bi tu pravnu stvar stavila u početno stanje i počela ispočetka :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači tražim ukidanje onog što su napravili,kako bi tu pravnu stvar stavila u početno stanje i počela ispočetka :)

ne tražiš obnovu postupka (ne ispunjavaš zakonske uvjete)

postupiš po uputi iz posta #5 .kad i ako sud ukine klauzulu pravomoćnosti imaš pravo izjaviti prigovor protiv rješenja javnog bilježnika (koje nisi dobila). predhodno tražiš dostavu tog rješenja i prijedloga za ovrhu (da znaš o čemu se radi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani bovu,zbog čega mislite da ne ispunjavam zakonske uvjete za obnovu postupka? Ne mogu prigovoriti javnom bilježniku jer mi on nije izdao Rješenje(nema g u mom slučaju).Ovdje je išlo direktno Min.financija(carina)-Fina-ja. Znači (u tom Rješenju je pisalo da mogu izjaviti žalbu MF),ali je nisam mogla izjavit kad je pismeno završilo u susjedovom kasliću(svjedok) i kad je došlo meni u ruke (taj rok je prošao).MF odradilo svoj dio(skinuli m nofce preko svoje izvršne ruke fine),a ja ostala blejat. Mene sad samo zanima da li ja imam pravo pokrenut nešto što bi vratilo situaciju na početak jer kao stranka u postupku nisam mogla ostariti svoje pravo na tu žalbu (iz tog Rješenja) zbog neuredne dostave. Hvala na pokušaju dami pomognete(ali i meni samoj je ovo sve komplicirano).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači (u tom Rješenju je pisalo da mogu izjaviti žalbu MF),ali je nisam mogla izjavit kad je pismeno završilo u susjedovom kasliću(svjedok) i kad je došlo meni u ruke (taj rok je prošao)stave.
netko je morao potpisat primitak jer je takve pošiljke dostavljaju uz dostavnicu da se zna kada je primljeno i od kad teći postupak za žalbu/prigovor.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu, i ja sam na prvu mislio da se radi o rješenju javnog bilježnika, ali ovo je izgleda rješenje o ovrsi doneseno u upravnom postupku.

 

Tu je problem što je onda i dostava vršena po pravilima ZUP-a, pa bi se smatrala uredno izvršenom da je ubačena u ispravan sandučić (bez ostavljanja žutog papirića i preuzimanja na pošti). Dakle, treba dokazati da je ubačeno u susjedov sandučić.

 

Moja ideja je obnova postupka temeljem čl. 123. st. 1. t. 5. ZUP-a, ali opet kažem da se u upravnom ne snalazim najbolje, pa da se moje mišljenje uzme s rezervom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome je cirkus moje ovrhe veči JER NITKO NIJE POTPISAO PRIMITAK. Poštar je ubacio u susjedov kaslić i napisao svojom rukom..citiram KOVČEŽIĆ...i to je sprdnja od cijele situacije. Susjed mi je to uručio kad je došao sa puta,ja se nisam stigla žalit jer je ROK ŽALBE PROŠAO i ovršili me. Ovdje je ,riječ o toj ovrsi u upravnom postupku,kako piše g-din LjuboZG.Susjed će svjedočiti da je bilo tako.Da sam dobila pismeno na ruke tj.da sam potpisala pismeno,stigla ih se žaliti a ovako sam blejala i suze puštala.Kad pišete o ZUP-u jeli ima odjeljak u tražim odvjetnika pod tim svojstvima? tj koji se razumije u to(molim samo navesti pod koji stupac da tražim)Hvala vam još jedanput svima što ste razmrsili moj čvor :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani sivko citiram:Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba MF,Samosltalnom sektoru za drugostupanjski postupak,Zagreb,Frankopanska 1,u roku 15 dana od dana dostave rješenja(ono je poslano ali ga ja nisam primila-kada sam ga primila u ruke -isteklo je 15 dana).Žalba se podnosi putem ovog Carinskog ureda,a predaje se Carinskom uredu Zagreb II osobno ili preporučeno poštom,a može se izjaviti i usmeno na zapisnik,uz prilog upravne pristojbe u upravnim biljezima u iznosu od 50 kn prema tarifnom broju 3.Zakona o upravnim pristojbama. Evo to je bila pouka o pravnom lijeku u cijelosti :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je ubacio - susjed nije bio u Zgb,vrijeme ide,susjed dolazi ,nalazi to,predaje mi to,a carina priznaje to KOVČEŽĆ UP kao ''uredno'' DOSTAVLJENO PISMENO i 15 dana nakon toga tzv datuma ''mojeg'' PRIJEMA kovčežića Ovršna odluka upravnog tijela..to fantomsko rješenje koje ne pročitah..postaje ...ovršno :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovrhu sam saznala pogledom na svoj tekući račun na kojem mi je zorno bilo vidljivo oduzimanje sredstava. Trčim na Finu i tražim preslike iz očevidnika (1stranica papira 18,75 kn). I tu vidim to rješenje koje sam i dobila od susjeda (kad mi ga je dao). Nakon 7 dana što sam ovršena od Fine dobijam obično pismo u kojem me obaviještavaju (ovako se zove taj list papira) Zahtjev za izravnu naplatu-zahtjeva se -bla,bla-ovršna odluka upravnog tijela Rješenje klasa..bla,bla,ovršna odluka ovršna je i na nju je stavljena potvrda ovršnosti. Novčana sredstva radi naplate tražbine iz priložene ovršne isprave (valjda to rješenje)=u cijelosti s računa ovršnika (mene) prebaciti na ovrhovitelja(ministarstvo financija područni carinski ured). Da sam znala da će me ovršiti-otvorila bih zaštićeni račun a ovako sam gladovala do slijedeće plače :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija