Jump to content

Podjela bračne stečevine, komplikacije!!!


Preporučene objave

Nadam se da mi netko može pomoći s bilo kakvim savjetom. Uglavnom, majka je pokrenula podjelu bračne stečevine prije razvoda braka da nebi otac muljao sa vlasničkim listovima itd. Imaju stan u Zg te kuću na MLošinju ali je sve na njegovom imenu. Nakon što je majka predala tužbu za pokretanje podijelu imovine 3 mjeseca kasnije otac je potpisao pozajamni ugovor sa svojom sestrom gdje kaže da je posudio novac od nje te je stavio stan kao jamčevinu, (sud u Zg nije plombirao stan ima samo zabilježba spora). S druge strane mi smo svi živjeli u inozemstvu za vrijeme kupnje kuće na lošinju, u to vrijeme nije se moglo lako izvesti novac iz te države te smo preko računa očeve sestre uplatili iznos vlasnici kuće (znači mi smo njoj poslali novac u njemačkoj te je ona onda uplatila u hrvatskoj na račun vlasnice). Znači u kupoprodajnom ugovor su moj otac kao kupac te vlasnica kuće. Nigdje se ne spominje njegova sestra s čijeg računa je uplačen iznos. Sada isto nakon predaja tužbe za podijelu kuće na lošinjiu (sud na lošinju nije stavio plombu na zemlju ali ima zabilježba spora) očeva sestra je predala tužbu protiv svog brata da je on to kupio za nju makar se ona nigdje ne vodi. Kuča je kupljena prije više od 15 godina te ona sada tek zalaže pravo na nju. To je sve dogovoreno između otca i njegove sestre da moja majka ništa ne dobije. Tako da se nadam da imate neki koristan savjet koji može pomoči. Puno havala.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Zabilježba spora je upisana i za stan u Zg i za kuću na lošinju. Za stan u zg je otac potpisao ugovor o zajmu sa sporazumom o zasnivanju založnog prava radi osiguranje novčane tražbine. U zemljišnim knjigama (zg) je upisana bez ikakvih problema uknjižba založnog prava (hipoteka) iako je zabilježba spora stavita 3 mjeseca ranije

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

U pravnom se prometu uzima da je suvlasnički dio samostalna stvar,što će reći da svaki od suvlasnika svoj suvlasnički dio može prodati,darovati,dati u najam i sl.,neovisno o volji ostalih suvlasnika.

Nadalje,svaki od suvlasnika u svako doba može zahtijevati diobu suvlasništva na jedan od načina uređenih odredbama Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima(fizička dioba,isplata,javna prodaja)

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Zabilježba spora je upisana i za stan u Zg i za kuću na lošinju. Za stan u zg je otac potpisao ugovor o zajmu sa sporazumom o zasnivanju založnog prava radi osiguranje novčane tražbine. U zemljišnim knjigama (zg) je upisana bez ikakvih problema uknjižba založnog prava (hipoteka) iako je zabilježba spora stavita 3 mjeseca ranije

 

U sporu će majka morati dokazivati da je kuća za koju je sestra 'dala' novac uistinu bračna stečevina.

Oca je očito netko savjetovao, tj. uputio da tako učini. On će kao nominalni vlasnik 'priznati' sestri njeno potraživanje.

Ovakvi sporovi obično završe tako da kuću uzmu odvjetnici i troškovi sudskog postupka.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Imamo kuporpodajni ugovor gdje se navodi moj otac kao kupac i to 1996g. roditelji su se oženili 1980g. tak da to spada u bračnu stečevinu. S druge strane odvjetnik koji je bio opunomočen da proda tu kuću je bio naš poznanik tako da on zna cijelu priću. Naime njega su stavili kao svjedoka a jedini način da kaže u njihovu korist je da laže ali na žalost svi su novci kod oca i s obzirom na prljavu igru nebih se čudio da potplati kojeg svjedoka. Hvala na savjetima.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Kuča je kupljena prije više od 15 godina te ona sada tek zalaže pravo na nju. To je sve dogovoreno između otca i njegove sestre da moja majka ništa ne dobije. Tako da se nadam da imate neki koristan savjet koji može pomoči. Puno havala.

 

dali možete od banke u njemačkoj ishoditi neku potvrdu o uplati novca na račun očeve sestre. ili posjedujete uplatnice. ili predložite sudu da službeno od banke zatraži te potvrde o uplati na račun očeve sestre.

 

ugovor o pozjamici osporavati uz tvrdnju da je ugovor fiktivan. sklopljen je nakon podnešene tužbe za podjelu bračne stečevine. ugovor je i ništavan.

bez obzira što majka nije upisana kao vlasnik ona je izvankjižni suvlasnik(što je bilo poznati očevoj sestri) i bez njenog odobrenja nije moguće nekretninu opteretiti(barem njenu 1/2). podnijeti tužbu za utvrđivanje ništavnim djela ugovora (određenog članka) o pozajmici kojim je

opterečen cijeli stan za iznos pozajmice.

ako ne podnese tužbu može se smatrati da je pristala na pozajmicu.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Objasnio mi je Matrix da ako dobije majka njezinu polovicu očeva sestra će samo teretiti njegov dio, tak da mislim da za zagreb neće biti problema dobiti ali za lošinj je problem. jer Od 1996 nemamo nikakvih dokaza o bankovnim transferima u njemačku dok očeva sestra ima dokaz o transferu novaca iz njemačke na račun bivše vlasnice kuće. U tome svemu jedina osoba koja zna sve i može opovrgnuti tvrdnje očeve sestre je odvjetnik koji je bio opunomočen za prodaju te kuće jer je ujedno bio i naš odvjetnik u to vrijeme.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: Mihac
   Prolazim identično ista iskustva kao i deseci tisuća očeva u Hrvatskoj, molim savjet.
   1. U braku sam višekratno zatekao bivšu suprugu u preljubu, radi djece je nisam prebio, izbacio iz kuće, niti počinio bilo kakvo nasilje.
   (očigledno sam pogriješio)

   2. Kod obiteljskog nasilja sa njene strane, koje je postajalo sve češće, verbalno, razbijanje po kući, vrištanje pred djecom, obratio sam se višekratno pismeno Centru za socijalnu skrb.
   ( Centar nije poduzeo ništa)

   3. Nakon ne poduzimanja radnji od Centra za socijalnu skrb, obratio sam se uredu za ljudska prava, pravobraniteljici za djecu i pučkom pravobranitelju.
   ( Odgovori su bili da se obratim Centru za socijalnu skrb, koji nije poduzeo ništa ili da pozovem policiju)

   4.  Pošto nisam mogao trpjeti da sada bivša razbija po kući, da uništava imovinu, da vrišti pred djecom, da od svoje plaće ne podmiruje režije i ne daje u kuću, pozvao sam Policiju.
   (Rezultat je bio da sam ja uvijek odveden u pritvor kao obiteljski nasilnik iako nisam počinio nasilje i iako je u kući bio video nadzor koji je evidentno dokazivao da sam nedužan i iako sam imao čak i tjelesne ozljede. sutkinje su me redovno osuđivale za obiteljsko nasilje koje nisam počinio. Ulagao sam izvanredne pravne lijekove i prilagao snimke video nadzora kao dokaz i liječničku dokumentaciju kao dokaz. Rezultat je bio uvijek identičan i da su mi se stavljale radnje nasilja na teret, a koje demantiraju dokaz.)

   5. Nakon takvih trajno poremećenih odnosa i uvida sa nepobitnim dokazima i desecima urudžbiranih predstavki državnim tijelima da sustav ne čini ništa u svrhu zaštite od nasilja od strane ženskog spola, pokrenuo sam brakorazvodnu parnicu.
   6. Na brakorazvodnoj parnici pred Općinskim sudom u Zagrebu, pozvan je Centar za socijalnu skrb koji nije učinio ništa, a sutkinja mi je zabranila otvaranje usta i odbila je sve moje svjedoke i sve moje dokaze.
   ( Rezultat presude je da je sutkinja presudila sljedeće, a to je da krediti sa kojima sam stekao dio bračne stečevine pripadaju meni na teret, a protivno OZ-u, da bivša ostaje živjeti u mojoj kući gdje nije prijavljena i koje ne spada pod bračnu stečevinu, a da ja moram plaćati uzdržavanje za dvoje djece, mada je tužena već višestruko isplaćena na ime uzdržavanja. Uložio sam žalbu i žalba je odbijena)

   7. Pokrenuo sam parnicu za solidarno potraživanje dugova na ime kredita sa kojima je stjecana bračna stečevina.
   ( rezultat je da sutkinja u Općinskom sudu poziva pravosudnu policiju i prije nego li sam došao u sudnicu i iako me nikad nije vidjela, niti ima i jednog slova u tužbi sa kojime bi se moglo nagovijestiti bilo što da treba zaštitu od policije, a sve dokaze odbacuje)

   8. pokrenuo sam tužbu za isplatu radi osobnog automobila kojega sam isplaćivao nakon razvoda braka i kojega je tužena zadržala, kasnije razbila i prodala.
   ( rezultat je bio presuda da je to imovina tužene, mada sam priložio račune da sam ja platio osobno vozilo i digao ga na kredit prije razvoda braka, a isplatio ga nakon razvoda.)

   9. Iako u presudi stoji da imam pravo održavati odnose sa djecom, bivša mi brani sve odnose, djeca me ne kontaktiraju godinama, ne mogu u svoju imovinu jer mi bivša prijeti policijom, ne plaća račune koji glase na moje ime, meni dolaze ovrhe na FINA-u za neplaćene račune.

   10. Saznajem da imam pravo na paušalnu naknadu za stanovanje za roditelja koji ne živi u zajedničkom domu, ja kao podstanar koji sam morao napustiti svoju kuću koja nije bračna stečevina i u kojoj bivša živi neprijavljeno i ne plaća račune, podižem tužbu i rezultat je isti. Sutkinja poziva pravosudnu policiju iako me nikad nije vidjela, ne dozvoljava otvaranje usta, ne priznaje dokaze niti račune da plaćam stan, a tvrdi da bivša ima pravo stanovati u mojoj kući, mada je Obiteljski zakon vrlo jasan, kao i to da ta kuća nije bračna stečevina.

   11. Nakon svih nedaća, nemam kontakata sa djecom, ne znam u kakvom mi je stanju kuća, ovršen sam preko 5 godina i kao invalid u invalidskim kolicima i podstanar, saznajem da mi je jedno dijete zaposleno i mada su prestali svi uvjeti za plaćanje alimentacije nakon završetka školovanja, punoljetnosti i zaposlenja djeteta, podižem tužbu za povrat uzdržavanja za godinu dana nakon prestanka uvjeta po presudi brakorazvodne parnice.
   ( Rezultat presude koju sam dobio jučer, je da se tužba odbija jer sam trebao tužiti punoljetno dijete, a ne majku koja je kao skrbnik primala novac na svoj račun iako je dijete zaposleno iako je punoljetno, iako je majka znala da su prestali svi uvjeti za uzdržavanje i trebala je povući ovrhu sa FINA-e)

   Dakle, zaključio sam da ja samo služim kao nepresušni bankomat, a djeca kao kreditne kartice bez limita. Što da radim dalje?

   Hvala
  • objavio: EnaR84
   Poštovani,
   Nakon 5 god odvojenog života složili smo se oko sporazumnog razvoda braka. Imamo dvoje mldb djece ( 9 i 15 ) i živimo 600km udaljeni, svatko sa prijavljenim prebivalištem u mjestu gdje stanuje.
   1. Kako se razvod pokreće u posljednjem mjestu zajedničkog prebivališta, a to je ujedno i mjesto sklapanja braka, da li je moguće zastupanje odvjetnika bez prisutnosti jednog od nas, jer zbog posla i udaljenosti nije u mogućnosti dolaziti svaki čas, niti ostati u mjestu dok se sve ne rješi?
   2. Da li je međusobnim dogovorom i izradom plana oko skrbi za djecu potrebno odlaziti na sastanke CZSSa, s obzirom na već navedene okolnosti i nemogućnost putovanja svako malo?
   Unaprijed zahvaljujem na odgovorima..
  • objavio: Arlyin
   U kojem vremenskom roku je osoba koja potražuje bračnu stečevinu (npr u vidu vlasništva kuće) potrebna pokrenuti sudski postupak? Naime, od procesa razvoda je prošlo više od 10 godina - ukoliko osoba sad uloži zahtjev, je li moguće da joj se to omogući bez obzira na taj dugi vremenski period?  Hvala
    
  • objavio: Matilda76
   Poštovani, sa izvanbračnim suprugom sam uložilia u izgradnju kata, sve smo plaćali pola/pola kao i cjelokupno opremanje kata (namještaj), u obiteljskoj kući koja je u vlasništvu mog oca. Nevječani suprug se nakon završetka izgradnje kata prijavio na moju adresu. Ništa nismo ovjerili kod javnog bilježnika ni etažirali nego smo zajednički mjesečno plaćali režije vlasniku kuće (mom ocu) za naš prostor stanovanja.  Nakon 8 godina od izgradnje našeg prostora, naknadno je legalizirana cijela nekretnina tj. kuća i naš prostor također. Legalizaciju je snosio u cjelosti  moj otac čija je kuća. Razdvojili smo se  i moje je pitanje koje su moje zakonske obveze glede isplate prema izvanbračnom drugu glede podjele zajedničke stečevine i što sve ulazi u to (nadogradnja, ulaganje i opremanje kata)?
   1. Da li ima pravo isplate pola svega što je uložio ( dolazi li u obzir amortizacija kod isplate njegovog djela pošto je prostor koji smo zajednički izgradili sada već 10 godina star)? 
   2. Može li moj otac potraživati 1/2 najamnine od nevjenčanog supruga za stanovanje na njegovom vlasništvu (8 godina)?
   3. Da li je nevjenčani suprug obvezan platiti (pola) troškova legalizacije za naš dio nekretnine/stana koji smo izgradili?

   Zahvaljujem i nadam se odgovoru!
  • objavio: Franjofr
   Poštovani molim pomoć oko razjašnjenja nekih nedoumica. Priča ide ovako, supruga i ja kupili smo stan prije godinu dana putem apn poticaja gdje država placa pola rate prvih 4 godine. Nakon 10 mjeseci zajedničkog života dogodio se jedan incident gdje supruga i ja vise nismo mogli funkcionirati pod istim krovom. Stan i kredit su na mene, ja sam joj predložio ili da ona ostane pa cu ja prestati plaćati sve obaveze prema banci ili da ona ode. Posto je ona iz Zagreba da meni olakša odlučila je otići kod svojih roditelja. Otplatili smo zajedno sa poticajima od države oko 4% nekretnine, ona i ja smo otplatili oko 2% sto znači da svatko od nas oko 1%. Sad već 3 mjeseca živim sam i sve sam plaćam dok mi pokušavamo spasiti brak na savjetovalištima. Problem je sto supruga sada svojata stan kao da je naš, a u biti je bančin i ja sam na sebe preuzeo obaveze od trenutka kada je ona otišla. Ja i dalje vjerujem da postoji mogućnost za pomirenje pa ne želim požurivati odluku, ali me brine ukoliko se taj period oduži da li ja moram za svaki mjesec savjetovanja njoj plaćati pola iako vise ne živimo pod istim krovom? U biti moje pitanje je, koliko sam joj dužan isplaziti ukoliko recimo za XY godina dodje do razvoda i da li mi je bolje požuriti razvod da me ne "oguli"? Bonus pitanje, dijete od 4 godine ostalo je živjeti samnom, ona je redovito posjećuje i tu nema problema ali po inerciji naših zakona majka ce vjerojatno dobiti skrbnistvo, zanima me opet ukoliko dodje do razvoda da li joj za sav ovaj period dok je dijete kod mene moram platiti alimentaciju u skladu sa sudskom odlukom, tj zanima me suma koju cu joj morati isplatiti ukoliko danas dodje do razvoda, u odnosu na recimo za 2 godine? Hvala unaprijed
    
×
×
 • Napravi novi...