Jump to content

Kako kupit zemljište?


tuvi

Preporučene objave

Pozdrav svima, dakle imam u planu kupit nekakvo zemljište(prvi put sam u tome) ali problem je što je zemljište u hrvatskoj, a vlasnik živi u americi, kako bi se to sad izvelo, što je sve potrebno?Sad nema smisla da vlasnik dolazi ovamo jer više košta karta za avion nego to zemljište, dakle postoji kakav način da se to nekako riješi pismenim putem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad dogovorite cijenu, vlasnik može izdati specijalnu punomoć nekome u Hrvatskoj, ovjeriti potpis na punomoći u Americi, ishoditi apostille i dostaviti punomoć s ovjerom i apostilleom poštom u Hrvatsku.

 

Tada osoba kojoj je izdana punomoć za sklapanje ugovora potpisuje ugovor i ovjerava svoj potpis u Hrvatskoj, a uknjižbu prava vlasništva ishodite na temelju sklopljenog ugovora, izvornika punomoći prodavatelja i ovjerenog prijevoda ovjere potpisa i apostilla na toj punomoći.

 

Druga opcija je da putem e-maila dogovorite sadržaj ugovora, da vi potpišete ugovor u Hrvatskoj (vaš potpis nije potrebno ovjeravati) i da potpisani ugovor poštom pošaljete prodavatelju koji će ovjeriti potpis na ugovoru u Americi (i poduzeti sve ostale radnje koje su napisane i u slučaju ovjere potpisa na punomoći).

 

Sad je samo pitanje kakav će biti vaš dogovor oko plaćanja i izdavanja tabularne izjave (odnosno hoće li tabularna izjava biti sadržana već u ugovoru), pa ovisno o tome treba vidjeti što je praktičnije. Vi naravno nećete uplaćivati niti kune dok ne dobijete ugovor kojim možete barem predbilježiti pravo vlasništva na nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad dogovorite cijenu...

 

:palac:..sve stoji, samo uz malu nadopunu, ukoliko prodavatelj ne posjeduje važeču hrvatsku putovnicu ili osobnu iskaznicu.

 

Ukoliko posjeduje, dovoljna je ovjera potpisa u konzulatu i kao takova pogodna za uknjižbu temeljem čl.52 Zakona o zemljišnim knjigama.

 

A što točno i kako u oba slučaja može korisnik pogledati na http://us.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/ovjera-potpisa/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se, išao sam s ovom opcijom ovjere potpisa kod bilježnika jer je, koliko mi je poznato, konzulat samo u Washingtonu, pa ako čovjek nije blizu će biti jeftinije da u svojoj saveznoj državi ovjeri potpis i ishodi apostille nego da putuje u Washington.

 

:palac::palac:..no i to su malko proširili pa možda neka od ovih mjesta i nisu daleko http://us.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/konzularna-nadleznost-ureda/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija