Jump to content

Naknada štete državi


Damir3105

Preporučene objave

Poštovani! Ponosni sam vlasnik pravomoćne sudske presude po kojoj mi je MORH morao isplatiti 60-ak tisuća kuna na osnovu neisplaćenog prekovremenog rada. No, to je samo onaj dio koji je isplaćen meni, a ukupno je na ime sudskih troškova, odvjetnika i još koječega, iznos bio nešto više od 100 tisuća kuna. Dalje, u tijeku je još jedan sudski proces iste naravi u kojem su uloge iste samo je iznos manji, brutto oko 50 tisuća kuna. Nije uopće sporno da će ishod biti isti. Moj kolega je također dobio pravomoćnu presudu na iznos od 60-ak tisuća kuna. Druga dvojica kolega vode identične sudske procese koji su u svemu isti osim što je kod njih potraživanje još i veće. Dakle, penjemo se već do brojke od blizu pola milijuna kuna koje MORH treba ili je dijelom već isplatio na temelju izgubljenih sudskih presuda. Pitanje glasi: Da li se i kome može zalijepiti tužba za nastalu štetu i da li se odgovorne može prijaviti DORH-u USKOK-U, Vojnoj Policiji, Glavnom Inspektoratu OSRH ili pak Načelniku GSOSRH? Naime, kad netko od nas prouzroči MORH-u nekakvu štetu svojom krivnjom, nepažnjom ili ne znam već kako, e onda se "ekipa s vrha" sastane i odmah kreću stegovne prijave, Vojnostegovni sud i sve po redu dok se "zločincu" ne odreže mjera povrata cjelokupnog iznosa nastale štete uvećane za zakonske kamate pod prijetnjom ovrhe, itd.itd.itd...

 

Dakle, kome se obratiti da se u ovom slučaju dvojica "intelektualaca s nedvojbeno kupljenim diplomama" nađu licu u lice s istražiteljima koje će zanimati radi čega država mora iz svog budžeta izdvajati novac za ono što su po Pravilniku o službi u OSRH morali redovno sprovoditi u djelo kao Zapovjednici postrojbe? Kad vozač razbije službeno vozilo pri izvršenju službene zadaće, platit će svu nastalu štetu, bez obzira na okolnosti. Nastala je materijalna šteta koju MORH mora nekome nadoknaditi. Ako je tako, a za sada jest, postoji li reciprocitet pa da se takva pravila primjenjuju na sve one koji svojom krivnjom pričine štetu MORH-u? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zatezne kamate, troškovi sudskog postupka, nagrade odvjetnicima? Za svakog od nas ponaosob? U mom slučaju je to iznosilo preko 50 tisuća kuna. Mislim na tu razliku koja je isplaćena meni od brutto iznosa presude. Možda griješim ali mislim da je država itekako oštećena jer je postojala opcija korištenja slobodnih dana na ime prekovremenog rada, što je sad praksa, nakon svih ovih tužbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MORH ima svoju pravnu službu i oni dobivaju plaću neovisno o kvalifikaciji slučaja. Vi ustvari želite tužiti nekoga u MORH-u za nesposobnost ili one ,kako ih vi nazivate "s kupljenim diplomama".

U stvari ,ova tema dobrim dijelom spada u podforum "Radno i socijalno pravo" jer ste bili na sudu zbog potraživanja iz radnog odnosa. Ne znam koliko su povrede u svezi kršenj ZOR-a, u vašoj domeni jer su rokovi za prijavu prošli, ali pišite MORH-u vaše sumnje i pozovite medije kako bi pokušali stati na kraj toj praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija