Jump to content

Bolovanje za člana obitelji-majku


kbszeljko

Preporučene objave

Poštovani

Imam 65 g. i na kraju godine-srećom ili nesrećom idem u mirovinu, nakon 42 g. staža.

Zadnjih desetak godina sam zbog prirode svoje bolesti i preživljenih petnaestak operacija bio sveukupno skoro godinu, ako ne i više dana na bolovanju.

Sada se pred kraj radnoga vijeka susrećem sa problemom bolesne majke stare 85 g. a koja boluje od parkinsonove bolesti.

Mora napraviti cijelu hrpu analiza i nalaza, a za koje ju je potrebno voditi svaki drugi,treći dan kod drugoga doktora ili laboratorija.

To mogu jedino ja, budući nemam ni brata ni sestre,ali mi je problem što još uvijek radim,a moja pametna predstojnica mi ne dozvoljava da koristim svoj godišnji odmor za te svrhe, nego moram uzimati bolovanje.

E,sada bi molio od Vas pomoć u odgovoru-imam li ja pravo za vodanje majke po pretragama na dane bolovanja i jesam li ograničen sa kakvim brojem tih dana.

Molim pomoć i na njoj se posebno zahvaljujem,da bi sa njom nekako napravio sve te pretrage, da može još ovo malo života proživjeti na svojim nogama, a ne da legne u krevet i u njemu polako umire.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da biste u konkretnom slučaju svakako imali pravo na plaćeni dopust, u trajanju od 7 radnih dana godišnje (ako vam KU ili Pravilnik o radu ili ugovor o radu ne daje veći broj dana).

 

Ma, predivno.

Zahvalan do smrti na takvome odgovoru, a biti će sigurno i moja majka zahvalna na tome,ali usput da vas ipak pitam, znači na bolovanje ne bi imao pravo?

I da, evo sada iz druge sobe čujem od supruge da sedam dana imam pravo na sve u godini dana bez obzira o čemu se radilo,ali me ipak zanima više bolovanje, budući onda ne ovisim o nadređenima, budući su Vam moji nadređeni neka čudna bića-biti će da nisu ljudi normalni.

 

Željko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po toj osnovi uopće nemate pravo niti ste imali to pravo, koristiti privremenu nesposobnost za rad, naime prema pozitivnim propisima samo iznimno se taj institut koristi radi njege osigurane osobe – djeteta do navršene sedme godine života u trajanju najviše do 60 dana za svaku utvrđenu bolest, a za dijete od sedam do 18. godine života najviše do 40 dana. U slučaju djeteta iznad 18 godina života ili supružnika osiguranik ima za svaku utvrđenu bolest najviše do 20 dana. U slučaju roditelja tako nešto ne postoji.

 

Probajte prema poslodavcu postaviti zahtjev ili dogovoriti korištenje nečega iz sfere Kolektivnog ugovora ili Pravilnika o radu, a ovu priču vezanu uz bolovanje zaboravite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da, evo sada iz druge sobe čujem od supruge da sedam dana imam pravo na sve u godini dana bez obzira o čemu se radilo...

 

Nije baš tako, jer čl. 86. st. 1. Zakona o radu to ipak ograničava -

 

"Tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji."

 

Boldao sam vam dio koji se može odnositi na vas, a ostalo je Rubens objasnio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma,

oprostite mi, ali krivo ste me razumjeli.

Niste me razočarali u sumnji da krivo tumačite, nego sa samim sadržajem odgovora.

Nekako sam uvijek vjerovao da imam pravo za dijete,suprugu,roditelje pravo na njegu,pa ste me u tome samome sadržaju odgovora razočarali,ali ne i u sumnji na krivi odgovor.

 

Željko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija