Jump to content

Darovnica i dugovi


pxenija

Preporučene objave

svekar je muzu i djeveru darovao lani u veljaci stan. Mi smo znali da svekar ima par dugova, ali tek sada je izaslo na vidjelo da se radi o skoro

200.000,00 kn (Dugovanje prema FINI, Mirovinskom i socijalnom).

Mi smo culi da se ako osoba umre nasljeduju i dugovi od pokojnika, ali kako je to sa dorvnicom (svekar je ziv) da li muz i djever sada dobivalju i svekrove dugove??

Ili ti dugovi ostaju svekrovi ?? U darovnom ugovoru nije navedeno nista da oni preuzimaju bilo kakve dugove.!

 

Hvaa Pozz

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne preuzimaju dugove, ali i dalje postoji mogućnost da vjerovnici podnesu tužbu radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji kojom će tražiti da se utvrdi da ugovor o darovanju prema njima gubi pravni učinak u dijelu u kojem je to potrebno radi namirenja njihovog potraživanja.

 

Hvala Ljubo..

 

da li sam tocno razumila..? porezna, socijalno ili mirovinsko mogu traziti da se ponisti darovni ugovor?? ili da se unese klauzula o prenosenju duga sasvekra na njih dvojcu?? ako je tako.. da li ima neki rok do kada oni to moraju napraviti, ili postoji mogucnost zastare?? Svekar bi mogao vracati dugove (radi u njemackoj) ali nece i nije ga briga.

Da ne ispadnemo bahati.. nije im darovao stan zato sto je dobar, vec da sam izbjene placanje poreza na neketnine a i mi smo mu posudili 50.000,00 € pa da nam ne mora vracati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o klasicnom ponistaju vec mogu pobijati ugovor u dijelu u kojem se oni ne mogu naplatiti i zahtijevati da se trpi namirenje iz vrijednosti stana, odnosno da se stan proda na drazbi, njima namire njihova potrazivanja, a vama ostane ostatak kupovnine. To mogu traziti u roku od 3 godine od sklapanja ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jos sam zaboravila nesto spomenuti..

u toj istoj darovnici je jos kuca na selu + nesto zemje i vinograd, stan su decki prepisali na sebe ( javi biljeznik + gruntovnica), imamo i Vlastovnicu, ali kucu na selu i zemlju sa vinogradom jos ne, znaci teoretski je to jos svekrovo vlasnistvo.

Da li postoji mogucnost da se dogovi namire od te nekretninen(zemlje)? da se to proda na drazbi??

 

hvala lijepa..

 

Xenija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci teoretski je to jos svekrovo vlasnistvo

 

Ne čak ni samo teoretski, nego to je njegovo vlasništvo, budući da se vlasništvo nekretnine na temelju pravnog posla (ugovora o darovanju) stječe tek uknjižbom u zemljišnu knjigu.

 

E sad je pitanje jeste li podnijeli prijedlog za uknjižbu, pa on još nije riješen ili niste ni podnosili prijedlog za uknjižbu.

 

Ako ste podnijeli prijedlog za uknjižbu, vaša uknjižba prava vlasništva imat će prvenstveni red od dana kada je prijedlog podnesen (znači prije eventualnog pokretanja ovršnog postupka od strane vjerovnika, ako isti još nije pokrenut).

 

Ako niste podnijeli prijedlog za uknjižbu i ako je vrijednost te nekretnine veća od ukupnih dugova, tada se vjerovnici mogu namiriti iz te nekretnine (ista je još uvijek vlasništvo svekra) i nemaju osnove za pobijati darovni ugovor u odnosu na stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, decki nisu (niti su planirali) to prepisivati na sebe.

Sto bi nam ti (nadam se da je ti uredu) savjetovao? Da li da mi vec nesto poduzimamo, tipa odemo u poreznu sve prijavimo ili jednostavno pricekamo kako ce se to sve dalje odvijti?? Mi onako grubo procjenjujemo (kucu +ostatak) na nekih 40-50.000,00 € sto bi trenuto podmirilo dugove, ali za nekih 15-20 godina vise ne, jer svekar je jos mlad 57god. i kao sto sam rekla nema ni najmanju namjeru placati bilo sto.. kada jedng dana umre to definitivno nece biti dosta... Ti svi dugovi se vuku jos od 2007-2008 god. i glavnice su bile nekih par tisuca kuna a ostalo su kamate...

 

puno hvala jos jednom!!!

 

Pozdrav Xenija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet:

 

Nek dečki podnesu prijedlog za uknjižbu prava vlasništva i to hitno! Vlasnikom nekretnine postaje se tek uknjižbom u zemljišnu knjigu, nek se na takav način zaštite. U tom slučaju vjerovnici ne mogu pokrenuti ovršni postupak na nekretnini.

 

Ako u roku od tri godine od sklapanja ugovora nitko od vjerovnika ne podnese tužbu za pobijanje dužnikovih pravnih radnji - super, sve je prošlo lišo, nekretnine su vaše i nemate nikakvih obveza.

 

Ako netko od vjerovnika podnese tužbu u tom roku, onda se s tim vjerovnikom dogovorite da vi platite njegovo potraživanje, a da on povuče tužbu (mislim da je bolje platiti par tisuća kuna tuđeg duga nego pustiti da se cijela nekretnina proda za puno manje novaca nego što vrijedi).

 

Naravno, možemo na ti, moje ''vi u tekstu se odnosilo na tebe i dečke skupno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija