Jump to content

Susjed proširuje zid, smije li ?

fsasvari

Preporučene objave

Pozdrav ljudi,

nadam se da mi netko može pomoći.

Dakle, radi se o jednoj čestici, tj. jednoj parceli, gdje susjed ima 2/3, a moja je 1/3 zemljišta. Moja kuća je označena zelenom bojom, njegova crvenom. Ulaz koji vidite i ulica su označeni plavom bojom. Znači ulaz je zajednički - 1/2 svakome i tu postoji određeni predprostor.

Zemljište prije gradnje zida:

zemljiste_prije.jpg

Zemljište poslije gradnje zida:

zemljiste_poslije.jpg

Nisam baš najbolje nacrtao ali su ulazna vrata prije gradnje bila jednaka meni i njemu - 1/2 i 1/2, znači zajednički predprostor te ulazne kapije jednake. Sada bi susjed proširio još zid za 1,5m, ali kreće na moj dio predprostora. Time bi smanjio sami predprostor, a kapija bi tada njemu bila 2m, a meni bi ostavio 1.2m.

E sad je pitanje, ima li on pravo na to, pošto to čak i odgovara dogovoru njegove 2/3 i moje 1/3, ali je meni smanjio sami izlaz prema ulici, a sebi ostavio isti. Mora li taj ulaz biti pola-pola također ili ne mora, pošto se nalazimo 2 metra u samoj čestici, a tu odgovara logika 2/3 i 1/3. Znači, kapija nije na samom ulazu parcele gdje vrijedi 1/2, 1/2... Ima tko kakav pravni prijedlog ? Hvala puno!

Dijeli na drugim stranicama

E sad je pitanje, ima li on pravo na to, pošto to čak i odgovara dogovoru njegove 2/3 i moje 1/3, ali je meni smanjio sami izlaz prema ulici, a sebi ostavio isti. Mora li taj ulaz biti pola-pola također ili ne mora,

Nema pravo.

To je ulaz, i svaki od vas ima pravo na ulaz neovisno o veličini čestice.

Osim toga, to je bilo postojeće stanje i on to mora poštivati.

Recite mu odlučno da ogradu vrati u prvobitno stanje , u protivnom slijede prijave i mogući spor koji će on izgubiti.

Dokumentirajte (poslikajte) radove da imate dokaz.

Nema pravo.

To je ulaz, i svaki od vas ima pravo na ulaz neovisno o veličini čestice.

Osim toga, to je bilo postojeće stanje i on to mora poštivati.

Recite mu odlučno da ogradu vrati u prvobitno stanje , u protivnom slijede prijave i mogući spor koji će on izgubiti.

Dokumentirajte (poslikajte) radove da imate dokaz.

Hvala puno na odgovoru!

Na svu sreću, radovi još nisu počeli, ali se prijeti da će početi slijedećih dana pa me zanima gdje tu stojim u cijeloj priči.

Šta se uopće smatra zajednički ulaz, do koliko metara unutar parcele ? Na slici je samo plavom bojom označen zajednički ulaz, ovo dalje je sama parcela.

Problem je također što je u legalizaciji naveo taj novi zid koji još nije sagrađen. Obje kuće su sagrađene prije više od +20 godina, ništa nije bilo legalizirano. Mi smo svoj dio rješili, legalizirali i platili. Ne znam smije li susjed uvesti u legalizaciju nešto što još nije sagrađeno, tj. prvo treba građevinska dozvola ? Nije li i to protuzakonito ?

Problem je također što je u legalizaciji naveo taj novi zid koji još nije sagrađen. Obje kuće su sagrađene prije više od +20 godina, ništa nije bilo legalizirano. Mi smo svoj dio rješili, legalizirali i platili. Ne znam smije li susjed uvesti u legalizaciju nešto što još nije sagrađeno, tj. prvo treba građevinska dozvola ? Nije li i to protuzakonito ?

Ako je rađeno prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, može se legalizirati samo ono što se nalazi na DOF5/2011 ili na prijašnjim orto foto kartama izrađenim do 21. lipnja 2011.

Usput, ne znam čemu sve to jer zadnjim izmjenama Zakona o gradnji i Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima za izgadnju ogradnog zida do 1,6m ne trebaju mu nikakva papirologija, no u ovakovom slučaju suvlasništva treba mu vaša suglasnost.

Ako je rađeno prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, može se legalizirati samo ono što se nalazi na DOF5/2011 ili na prijašnjim orto foto kartama izrađenim do 21. lipnja 2011.

Usput, ne znam čemu sve to jer zadnjim izmjenama Zakona o gradnji i Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima za izgadnju ogradnog zida do 1,6m ne trebaju mu nikakva papirologija, no u ovakovom slučaju suvlasništva treba mu vaša suglasnost.

Da, mi smo svoj dio legalizirali i rješila, susjed svoj dio još rješava. To je i problem, što je zid do 1.6m dužine, što ulazi na našu stranu i nama to nikako ne odgovara, smanjuje predprostor, nama smanjuje ulaz s 2m na 1.2m.

No, tu postoji i pozadina cijele priče:

Naime, trenutno je na susjeda cijela parcela. Moj djed i baka tamo žive već 40+ godina i djed sa svojim bratom (otac od susjeda) nikad nije rješio papire o 1/3 vlasništva. To se sve odigralo pred smrt djedovog brata prije 5-6 godina gdje je potpisao izjavu da mom djedu i baki ostavlja 1/3 zemljišta i to je sve tada rješeno s javnim bilježnikom.

Nedugo nakon toga, brat je umro, njegov sin je sve nasljedio kroz ostavinsku i mi smo nakon ostavinske podnijeli tužbu prema susjedu kako bi nama pripala 1/3 čestice.. Da je išao darovni ugovor na djeda/baku morali bi plaćati 5% poreza tako da bi to sve puno skuplje izašlo nego trenutna tužba gdje je susjed trebao pristati kako je bio dogovor i to je to. Međutim, sad susjed baca grbu, kaže da je to sve njegovo, sve se iskompliciralo tako da ne znam šta dalje, pa tražim savjet sa strane.

1,6m se odnosi na visinu. Btw, stvarno ste ga zakomplicirali.

Visina je oko 2-2,2m. Što znači da bi novi zid bio nelegalno sagrađen ? Haha znam malo se puno to sve zakompliciralo kad se stvari nisu na vrijeme rješavale. Svi smo rod, a veliko sranje ispalo od ovoga...

Također, zanima me može li se parcela od oko 450m2 razdvojiti na dvije manje parcele ?

Bez glavnog projekta izrađenog od strane ovl.arh., potvrđenog od upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju, je.

Razvrgnučem suvlasništva da, no vi ste napisali da je trenutno sve na susjedu.

Novi zid je naveden u legalizaciji, znači arhitekta ga je ucrtao u projekt, ne znam je li to to ?

Da, ali kada 1/3 bude naša nakon sudskog postupka ne bi trebalo biti problema u razdvajanju parcela, jer je 1/3 od 450 m2 = 150 m2, a koliko znam za Osijek je minimum da parcela bude 200 m2 ili se možda varam ?

Novi zid je naveden u legalizaciji, znači arhitekta ga je ucrtao u projekt, ne znam je li to to ?

U zahtjevu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju? Nije

Da, ali kada 1/3 bude naša nakon sudskog postupka ne bi trebalo biti problema u razdvajanju parcela,

Kada bude...

jer je 1/3 od 450 m2 = 150 m2, a koliko znam za Osijek je minimum da parcela bude 200 m2 ili se možda varam ?

"(2)Najmanja površina građevne čestice za obiteljske stambene zgrade je 180 m2, a za

višestambene zgrade i zgrade mješovite namjene s više od tri stana 400 m2."

te za vas bitnije (kada bude),

"(4)...Iznimno od stavka 2. ovog članka građevna čestica s postojećim građevinama koja u pogledu najmanje površine ne udovoljava navedenim uvjetima može se smatrati građevnom česticom postojeće veličine."

PPU Grada Osijeka

Dobro, znači ako susjed krene graditi fino građevinsku inspekciju pa neka dobije kaznu i neka ruši zid...

Dokumentirajte snimanjem slika i video materijala postojeće stanje, a u sliku recimo uhvatite i 'današnje' novine (naslovnicu) tako da ne bude dvojbe ako se susjed smisli tvrditi da je 'tako bilo oduvijek'.

Dokumentirajte snimanjem slika i video materijala postojeće stanje, a u sliku recimo uhvatite i 'današnje' novine (naslovnicu) tako da ne bude dvojbe ako se susjed smisli tvrditi da je 'tako bilo oduvijek'.

Već je sve poslikano, hvala lijepo ;) imam EXIF podatke fotografije jer je slikano mobitelom, ali ne bi bilo loše uslikati trenutno stanje s današnjim novinama, kako ste i rekli. Ako budu krenuli radovi slikat ću i majstore.. A i kroz satelitske snimke se također može vidjeti kakvo je stanje zida bilo. Hvala!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

No members to show

• Napravi novi...

Važna informacija