Jump to content

naknada za godišnji


lulijana

Preporučene objave

Ovako, imala sam ugovor o radu na određeno vrijeme u jednoj firmi (j.d.O.o.) od 04.01. ove godine do 04.04. Ugovor je istekao i odmah sam poslije tog posla zaposlila se 05.04. kod jednog obrtnika i tamo sad radim. Kod bivšeg poslodavca nisam iskoristila godišnji odmor a nisam ni dobila nikakvu naknadu za neiskorišteni. Moj novi poslodavac mi je rekao da imam pravo tražit tu naknadu za neiskorišteni dio godišnjeg odmora razmjerno pa sam nazvala bivšu firmu i zamolila da mi to isplate na što su rekli da će to riješit s knjigovodstvom. I prošlo je dva tjedna od tog razgovora i nisu mi ništa uplatili pa sam ih opet nazvala na što su rekli da oni misle da ja ipak nemam na to pravo jer ću koristit cijeli godišnji ionako za ovu godinu kod novog poslodavca kod kojeg imam ugovor na neodređeno - u prijevodu da ne mogu imati i ovce i novce. I sama sam pravnica ali mi opet nisu skroz jasne te odredbe Zakona o radu. Po onom što čitam ispada da nigdje nije određeno da ja na to nemam pravo, ali opet mi ima logike što mi stari poslodavac kaže da ne mogu imati i naknadu za neiskorišteni dio godišnjeg i onda iskoristit cijeli godišnji kod novog poslodavca. Da li je netko imao ovakav slučaj da zna? Mali je iznos u pitanju pa mi je malo neugodno zvati svog odvjetnika oko toga jer sam tog čovjeka tijekom godina već izgnjavila uzduž i poprijeko oko svega, a ovo mi se čini nekako prejednostavno pitanje iako ja nisam sigurna u odgovor:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, nemate pravo na cijeli godišnji odmor kod novog poslodavca, nego samo na razmjerni dio. Dakle, ako raniji poslodavac nije omogućio korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora kod njega, mora isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor.
Hvala na odgovoru Ljubo! Al sad sam malo zbunjena oko ovog godišnjeg kod novog poslodavca. On mi je sam rekao da imam pravo kod njega na cijeli godišnji od 4 tjedna i da ću ga dobit krajem godine. Znači nemam pravo ipak na cijeli
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ukoliko ćete nastaviti raditi kod novog poslodavca cijelu ovu godinu, protekom 6 mjeseci neprekidnog rada steći ćete pravo na puni GO kod njega. Kada ćete ga iskoristiti, stvar je dogovora između vas i poslodavca.

 

Stari poslodavac dužan vam je isplatiti naknadu za neiskorišteni dio GO-a kojeg ste ostvarila kod njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da ipak onda nije tolko jednostavno pitanje čim vi G-man i Ljubo imate različita mišljenja a isto tako i moj bivši i trenutni poslodavac.Pošto je 2-2 u mišljenjima morat ću onda ipak opet smetat svog odvjetnika pa da vidim što on misli i jel imao takav slučaj. Hvala vam na mišljenjima obojici puno!:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Kada tijekom kalendarske godine dođe do prestanka ugovora o radu, radnik kod svakog poslodavca ostvaruje razmjeran dio godišnjeg odmora, bez mogućnosti da godišnji odmor prenosi na novog poslodavca...." Ovo je dio odgovora na moje pitanje koje sam postavila ministarstvu. Smatram da kod novog poslodavca imate pravo na samo razmjerni dio godišnjeg, a hoće li vam on odobriti i više od toga, to je stvar samo između njega i vas, i stari poslodavac s tim nema baš nikakve veze. Stari poslodavac vam je MORAO isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji. Tamo ste stekli pravo na 3/12 godišnjeg odmora. Zahtjev uputite pisano, šaljite poštom s povratnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je logično rezoniranje, ali isto tako ne proizlazi iz teksta aktualnog Zakona o radu (po meni). Iz onog ranijeg već da, jer je bio puno jasniji po tim pitanjima.

 

Vidite što kažu i drugi - primjer1 i primjer2.

 

Ali očito našem zakonodavcu odgovara da ljudi nabadaju što je pjesnik htio reći i zato sada imamo što imamo. Uostalom, sjetite se onog svog primjera sa "duplim" GO-om.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mom se slučaju radilo da je prvi poslodavac već u prva tri-četiri mjeseca radniku omogućio korištenje punog godišnjeg odmora, ne računajući da bi moglo doći do prestanka radnog odnosa. A drugi je poslodavac radniku trebao omogućiti samo razmjerni dio godišnjeg - jer, drugi poslodavac nit je dužan radniku nadoknaditi nešto što mu je prethodni poslodavac trebao omogućiti nit se smije okoristiti nečim što je radniku omogućio prethodni poslodavac - to što je kod nas ispalo da radnik kod drugog poslodavca radio veći dio godine, i time se nakupilo dosta razmjernih dana, mislim da je druga priča. Osobno mislim da je stvar jasna kada ne dolazi do prekida u stažu, kada radnik promjeni posao u jednom danu (što je ovdje slučaj), ili kad se prvi put zaposli. No mući me onaj "prekid duži od 8 dana" jer stavlja u bolju poziciju radnika koji je imao prekid od 9 dana u odnosu na onog koji nije imao prekida.

Ali, kako god bilo, Lulijani prethodni poslodavac mora isplatiti naknadu za neiskorišteni dio GO jer se nema pravo pozivati na to da će joj novi poslodavac omogućiti nešto što joj je trebao on.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni se dogodila zanimljiva stvar, stari poslodavac je isplatio svih 22 neiskorištenih dana GO, a novi dao 22 dana. Prestanka staža nije bilo :D

 

Stari poslodavac je svima tako isplatio (da li je ovo određeno KU ne znam). Ali novi je isto tako svima dao 20 ili koliko god dana.

 

Svaka čast na odličnim poslodavcima :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da i ja javim. Poslala sam bivšem poslodavcu mail i opet su mi odgovorili da nemam pravo i da me neće ništa isplatit. Onda sam ih opet zvala da su dužni pa su mi i preko telefona rekli da oni to neće platit i da ih prestanem zvati oko toga pa sam ipak nazvala svog odvjetnika da ga pitam jel su mi dužni platit. On je rekao da su svakako dužni i da ne brinem, kad on napiše neki oštar dopis da će platit. I jutros čim im je stigo dopis od odvjetnika su me nazvali i rekli da će mi sutra biti sve isplaćeno tako da se definitivno ima pravo na naknadu.:cager:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija