Jump to content

Knjiga položenih ugovora

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav, molio bi pomoć

Zainteresiran sam za kupnju jednog stana koji je upisan u knjigu položenih ugovora.

Da li se takav stan i danas može normalno kupiti?

Guglajući naišao sam na razne informacije, ali nisam našao odgovor. Spominje se nekakav rok 31.12.2015. poslije kojeg se takvi stanovi više neće moći prodavati, nasljeđivati i sl..

Hvala

odgovoreno:

Poštovani,

rok koji spominjete određen je u izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 143/12) u odredbi čl.379 o upraviteljevim dužnostima i ovlastima. A kaže da je upravitelj dužan osobito u st.1

– pokrenuti sve potrebne postupke pred nadležnim tijelima državne uprave i sudovima u svrhu upisa zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama (obveza do 31.12.2015.g).

Kako se taj rok nekoliko puta pomicao, nema (bar meni nije poznato) pravnih propisa što nakon toga roka, pa o napisima o tome da se neće moći prodavat, dizati hipoteka ili da će se čak na takove stanove i zgrade upisivati RH (osim u slučajevima obnavljanja, dopunjavanja ili preoblikovanja zemljišne knjige gdje se nekretnina nalazi u društvenom vlasništvu a ako nije upisan u knjizi koja će se zatvoriti ili knjizi položenih ugovora.

Stoga bih vas ja uputio u ZK odjel po pojašnjenje oko kupnje i knjiženja vlasništva.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija