Jump to content

Jamac preminuo-uplatnica na preko milijun kuna


djdado123

Preporučene objave

Poštovani, ovakva je situacija...

 

Naime moja majka je bila jedan od 4 jamca za kredit iz 1996. godine. 2001.godine glavnom dužniku je uzet stan koji je bio pod hipotekom za taj kredit i banka ga je uzela jer se kredit nije plaćao a oni su smatrali da bi se tim stanom mogli pokriti (izgleda nitko nije išao procijeniti vrijednost stana). Ja sam imao 6 godina kada je kredit dignut i naravno nisam imao pojma o tome. Od toga je prošlo dakle 20 godina. E sad moja majka je preminula 2012.godine i prije njezine smrti niti jedna obavijest, nekakva ovrha, uplatnica ili bilo što nije došlo na našu adresu. Ja sam naslijedio stan i dugove koje sam otplatio nakon ostavinska i oni iznose otprilike kao vrijednost pola nasljedenog stana. 3 godine nakon mamine smrti u kasliću pronalazimo uplatnicu od Eos matrica na preko milijun kuna na ime moje pokojne majke!

 

Saznajemo dakle 2015.godine, gotovo 3godine nakon ostavinska da je majka bila jamac za kredit. Odlazim u banku gdje je kredit dignut i oni taj ugovor imaju na računalu ali ga nemaju u njihovoj arhivi u originalu te mi kažu da su oni sve prebacili na eos matrix i da se odem s njima nagodit za to.

 

Naravno odmah sam angažirao odvjetnika kojemu je to sve bilo jako čudno i sumnjivo te je on prikupio papirologiju. Saznajemo da je taj slučaj negdje na sudu aktivan već više od 14godina ali nitko nikad ništa nije pokrenuo prema mojoj majci osim što su joj htjeli sjest na dio plaće 1998.godine ali to nikada nije potvrđeno od strane suda već je to samo bio kao neki interni prijedlog banke napisan na papiru ali nije ovjeren tj pravovaljan. Ovrha na stan koji sam naslijedio nikada nije bila i to je provjereno od strane odvjetnika, dakle banka se nikad nije

 

E sad prošlo je nekoliko mjeseci od svega jer je odvjetnik tražio svu dokumentaciju sa suda gdje slučaj leži pa me zovu ovih dana da vidimo što dalje.

 

E sad mene zanima vaše mišljenje o cijelom slučaju, nemam baš potpune informacije jer nikad nisam vidio ugovor o kreditu niti mi je bilo što spomenuto na ostavinskoj.

 

I zanima me koji je najgori scenarij koji mi se može desiti u ovom slučaju jer ja ni u jednom trenu nisam priznao taj dug na bilo koji način osim što prema zakonu nasljeđujem dugove u visini naslijeđene imovine, ali s obzirom da sam platio dugova 40000eura a vrijednost stana je mozda 70000eur, bi li to značilo da me oni mogu teretiti za eventualno 30000eura(i još je k tome u renovaciju stana uloženo preko 20000eura)? I mogu li oni meni na bilo koji način sjest ovrhom na stan jer iskreno jedina bojazan mi je gubitak krova nad glavom.

 

Hvala vam unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo je nezahvalno postavljati dalje pitanja s obzirom da nemam previše podataka još, ali što se može očekivati u ovakvom slučaju sa glavnim dužnikom i ostalim jamcima? Mislim račun na milijun i pol kuna na majku kao jednog jamca kojega sad pak navode kao suduznika(iako je u ugovoru navedena kao jamac), banka dug cesijom prenese na eos matrix, jako je čudno da nitko iz banke nije reagirao od 2001. pa sve do 2014. kad su to kakti prodali eosu. Pretpostavljam bilo kakva zastara tu ne dolazi u obzir? Jer ja taj dug ni u kojem slučaju ne mislim priznat niti placat a imaju glavnog dužnika koji je vrlo poznata i dobro stojeća osoba sa velikim primanjima (ali naravno na sebi nema nekretnine :) ) ispricavam se ako pišem malo zbrda zdola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

banka/eos matrix, moze teretiti Sve ili jednoga od duznika/suduznika za preostali iznos duga... pa si vi onda medjusobno regresno potrazujte naplacene iznose...

i tko kaze da nisu ostalim duznicima poslali iste dopise?!?!

 

to sto se platili dio dugova je izmedju ostaloga prekinulo neke procese zastare, ako je i doslo do njih, a moguce da ste i preuzeli neke obveze na sebe placajuci iste...

treba vidjeti sto ste tocno platili (s kojom svrhom, u cije ime, itd..)

 

a eos vas moze teretiti za sve, pa sto prodje-prodje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3 godine nakon mamine smrti u kasliću pronalazimo uplatnicu od Eos matrica na preko milijun kuna na ime moje pokojne majke!

 

Prvo pitanje:

Ovi dugovi koje ste plaćali - jesu li to ti majčini 'dugovi' kao jamca, ili su vezani uz nešto drugo? Kredit za stan?

 

 

Ako majka nije potpisala nekakve nestandardne obaveze nego je bila 'obični' jamac, to je osobna obaveza koja je prestale njenom smrću.

 

EOS vas pokušava prevariti da naivno preuzmete dug , a možda niti ne znaju da majka nije više živa.

 

 

Odlazim u banku gdje je kredit dignut i oni taj ugovor imaju na računalu ali ga nemaju u njihovoj arhivi u originalu te mi kažu da su oni sve prebacili na eos matrix i da se odem s njima nagodit za to.

 

Ni slučajno ne pregovarati s njima. Neka se izvole naplatiti od ostalih jamaca.

A taj milijun služi da se uplašite i budete 'sretni' (tj. glupi) pa prihvatite nagodbu da patite recimo samo petinu tog iznosa.

 

 

Naravno odmah sam angažirao odvjetnika kojemu je to sve bilo jako čudno i sumnjivo te je on prikupio papirologiju. Saznajemo da je taj slučaj negdje na sudu aktivan već više od 14godina ali nitko nikad ništa nije pokrenuo prema mojoj majci osim što su joj htjeli sjest na dio plaće 1998.godine ali to nikada nije potvrđeno od strane suda

 

Provjerite da slučajno nema kakva pravomoćna presuda da majka mora nešto platiti kao jamac. Ako se postupak još vodi, neka odvjetnik obavijesti sud da je jamac preminuo prije tri godine.

 

 

 

E sad prošlo je nekoliko mjeseci od svega jer je odvjetnik tražio svu dokumentaciju sa suda gdje slučaj leži pa me zovu ovih dana da vidimo što dalje.

 

Nažalost, nemojte previše vjerovati ni svom odvjetniku. Ne bi bilo prvi puta da odvjetnik lošim postupcima nekog zezne.

 

 

 

I zanima me koji je najgori scenarij koji mi se može desiti u ovom slučaju jer ja ni u jednom trenu nisam priznao taj dug na bilo koji način osim što prema zakonu nasljeđujem dugove u visini naslijeđene imovine,

 

Najgori scenarij bio bi da postoji pravomoćna presuda iz vremena kad je majka bila živa da majka kao jamac mora nešto platiti.

Ali kako niste do sada ništa dobili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je što su svi ti papiri od kredita bili na sudu dostupni pa su oni digli sve te papire kopirali, nemam pojma, pa pregledali i nedavno se javili da dođem. Predmet je na sudu ali ništa nije pokrenuto nikad u smislu suđenja, ali predmet kao stoji i kažu nije u zastari da to ne ide u zastaru.

 

Da, Eos nije imo pojma da je majka umrla jer su na nju i poslali uplatnicu, za mene kao nasljednika nisu ni znali dok se ja nisam njima javio jer sam se uplašio zbog te uplatnice (ali samo mailom javio da me nazovu i objasne o čemu se tu radi, al nisu zvali).

 

Dakle ništa ništa ništa nije došlo sa suda ili od bilo kuda i koliko sam upućen nema pravomoćne presude ali je predmet aktivan što god to značilo.

 

Ja kao nasljednik nisam platio ni lipe tog duga i niti ne namjeravam.

 

Ne znam, znat ću detaljnije ovih dana pa ću se javiti sa novim informacijama, a vama hvala na odgovorima. Ako se sjetite još neceg da bi bilo bitno, napišite, biću zahvalan :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Pozdrav, evo samo javljam mali update i par pitanja u vezi situacije oko nasljedstva jamstva. Do sada, a već je prošlo 8 godina od kada sam dobio famoznu uplatnicu od milijun kuna na pokojnu majku (u tom trenu je bila pokojna već 3 godine) nije se puno toga promijenilo. Eos Matrix je digao ovrhu na pokretnine međutim ovrha se nikad nije provela (ne znam iz kojeg razloga, samo su proveli ovrhu kod glavnog dužnika).

Nakon toga je odvjetnik poslao sudu podnesak kojim se očituje na podnesak ovrhovoditelja. Podnesak ovrhovoditelja kaže da je ovršenik u svom prijedlogu za obustavu ovrhe (dakle odvjetnik je poslao u moje ime podnesak jer radim sve preko njega) naveo da je sud donio odluku o subjektivnoj preinaci na način da je dopustio stupanje novog ovrhovoditelja a da donošenje takve odluke nije bilo dopušteno. Odvjetnik nadalje navodi: Nit je ovršenik naveo gore navedeno niti spisu predmeta prileži bilo kakva odluka suda o subjektivnoj preinaci, pogotovo ne pravomoćna i konačna odluka kojom se dopušta subjektivna preinaka, kako to pogrešno ističe ovrhovoditelj.

Nadalje, i to je onaj najbitniji dio o kojem se još dan danas nitko iz EOS-a nije očitovao a niti sa suda, kaže: na ovaj konkretni ovršni postupak primjenjuje se odradbe ovršnog zakona Narodne novine br. 112/12 i 25/13 koje ne predviđaju mogućnost da novi vjerovnik nastavlja ovršni postupak kao ovrhovoditelj umjesto prvobitnog ovrhovoditelja pa je očigledno da NIJE DOPUŠTENO društvu EOS Matrix da bude stranka u ovome postupku i da stupi na mjesto ranijeg ovrhovoditelja PBZ banke, a s obzirom da PBZ banka više nije vjerovnik u obveznom odnosu, ovršenik moli i predlaže sudu da u što kraćem roku donese rješenje kojim OBUSTAVLJA OAJ OVRŠNI POTUPAK i ukida sve provedene radnje.

To je poslano početkom 2022. te požurnica početkom 2023. ali za sada još ništa.  Kako se vama čini ova cijela situacija, je li EOS radio protuzakonito?

U periodu od 2016. od kada sam pisao ovaj post pa sve do 2022. ništa se nije dešavalo.

Još jedna stvar, ja sam promijenio adresu prebivališta jer sam počeo živjeti sa curom dok će se moj stan rentati. Postoji li ikakva šansa da na neki način cura bude upletena ni kriva ni dužna u ovu priču s obzirom da sada živim u njenom stanu, da njoj nešto mogu uzeti ili ju naganjati? U smislu da pokrenu ovrhu na pokretnine pa dođu njoj na vrata i takve neke ludosti?Živimo 2 mjeseca skupa.

I da, s obzirom da sam ja naslijedio stan 2013., i otplatio dosta dugova, koja bi bila procedura kada bih zaista na kraju morao odgovarati kao jamac i platiti taj dug? Dakle kako bi se uopće procijenilo kolko bih ja njima trebao platiti? Primjerice da je to vrijednost nasljeđene imovine 70000€ - ukupno plaćeni dugovi (bez ovog duga jer ja kao nasljednik jamac nisam ni lipe platio za to) nekih 30-40000€, oni bi mene mogli tražit cca 40000€, jel tako? I dal bi oni mogli tražiti neke kamate od dana kad sam ja naslijedio stan do danas? I kad bih ja to pristao platiti i platio, jesam li ja tada riješio sve iako se ukupna visina duga nije platila?

Hvala puno, bilo kakva nova saznanja i komentari na cijeli ovaj kaos će dobro doći s obzirom da sam sad u stadiju čekanja. Odvjetnik kaže da vjeruje da će se to uskoro riješiti jer već predugo stoji ali s obzirom na brzinu naših sudova, bojim se da će to još 8 godina potrajat a nekog konačnog zaključka nigdje na vidiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo dodatak na ovaj dopis koji je odvjetnik uputio. Prije toga mi smo naravno poslali prijedlog za obustavu ovrhe a kojega nisam spomenuo.

Tu je dakle odvjetnik naveo da je EOS Matrix u2015. dostavio spis kojim obaviještava sud da je sa PBZ-om sklopio ugovor o cesiji a to prema odvjetniku nije dozvoljeno zbog one promjene u zakonu od 1.rujna 2014. Jer ovaj konkretan ovršni postupak je pokrenut u vrijeme NN br. 57/1996 koji je još imao neke izmjene kasnije. 

I na kraju se navodi  kako je takva promjena moguća jedino u slučaju da je ovršni postupak pokrenut u listopadu 2014., dakle nakon donošenja ovog zakon od 1.rujna 2014. A to ovdje nije bio slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 25 minuta, djdado123 je napisao:

Eos Matrix je digao ovrhu na pokretnine međutim ovrha se nikad nije provela (ne znam iz kojeg razloga, samo su proveli ovrhu kod glavnog dužnika).

Tko je uopće sve naznačen kao ovršenik u tom ovršnom prijedlogu?

prije 27 minuta, djdado123 je napisao:

Nadalje, i to je onaj najbitniji dio o kojem se još dan danas nitko iz EOS-a nije očitovao a niti sa suda, kaže: na ovaj konkretni ovršni postupak primjenjuje se odradbe ovršnog zakona Narodne novine br. 112/12 i 25/13 koje ne predviđaju mogućnost da novi vjerovnik nastavlja ovršni postupak kao ovrhovoditelj umjesto prvobitnog ovrhovoditelja pa je očigledno da NIJE DOPUŠTENO društvu EOS Matrix da bude stranka u ovome postupku i da stupi na mjesto ranijeg ovrhovoditelja PBZ banke, a s obzirom da PBZ banka više nije vjerovnik u obveznom odnosu, ovršenik moli i predlaže sudu da u što kraćem roku donese rješenje kojim OBUSTAVLJA OAJ OVRŠNI POTUPAK i ukida sve provedene radnje.

A znate li da po obustavi oni mogu pokrenuti posve novi ovršni postupak?

prije 28 minuta, djdado123 je napisao:

To je poslano početkom 2022. te požurnica početkom 2023. ali za sada još ništa

Možete poslati ponovno požurnicu.

prije 28 minuta, djdado123 je napisao:

Kako se vama čini ova cijela situacija, je li EOS radio protuzakonito?

Ne.

prije 29 minuta, djdado123 je napisao:

Postoji li ikakva šansa da na neki način cura bude upletena ni kriva ni dužna u ovu priču s obzirom da sada živim u njenom stanu, da njoj nešto mogu uzeti ili ju naganjati?

Ne.

prije 29 minuta, djdado123 je napisao:

U smislu da pokrenu ovrhu na pokretnine pa dođu njoj na vrata i takve neke ludosti?Živimo 2 mjeseca skupa

Mogu doći na njena vrata po Vašem pokretnine.

prije 30 minuta, djdado123 je napisao:

I da, s obzirom da sam ja naslijedio stan 2013., i otplatio dosta dugova, koja bi bila procedura kada bih zaista na kraju morao odgovarati kao jamac i platiti taj dug? Dakle kako bi se uopće procijenilo kolko bih ja njima trebao platiti? Primjerice da je to vrijednost nasljeđene imovine 70000€ - ukupno plaćeni dugovi (bez ovog duga jer ja kao nasljednik jamac nisam ni lipe platio za to) nekih 30-40000€, oni bi mene mogli tražit cca 40000€, jel tako? 

Uložiti prigovor po čl. 139. st. 3. Zakona o nasljeđivanju, pa će Vas sud uputio da svoje navode dokažete u parnici.

prije 32 minuta, djdado123 je napisao:

I dal bi oni mogli tražiti neke kamate od dana kad sam ja naslijedio stan do danas?

Kamate cijelo vrijeme teku i tako do podmirenja duga.

prije 32 minuta, djdado123 je napisao:

Odvjetnik kaže da vjeruje da će se to uskoro riješiti jer već predugo stoji

Pod ovim misli na obustavu postupka zbog nemogućnosti subjektivne preinake u konkretnom predmetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 minuta, Borbena7 je napisao:

Tko je uopće sve naznačen kao ovršenik u tom ovršnom prijedlogu?

dužnik, ja kao nasljednik majke i još jedan jamac

prije 6 minuta, Borbena7 je napisao:

A znate li da po obustavi oni mogu pokrenuti posve novi ovršni postupak?

shvatio sam da je to mogućnost ali što da radimo, nema izgleda puno mogućnosti u ovoj situaciji

prije 7 minuta, Borbena7 je napisao:
prije 41 minuta, djdado123 je napisao:

Kako se vama čini ova cijela situacija, je li EOS radio protuzakonito?

Ne.

dakle oni su mogli na sebe prepisati sa PBZ-a iako se u zakonu od 1.rujna 2014. navodi to što se navodi? Super

 

prije 7 minuta, Borbena7 je napisao:
prije 41 minuta, djdado123 je napisao:

I dal bi oni mogli tražiti neke kamate od dana kad sam ja naslijedio stan do danas?

Kamate cijelo vrijeme teku i tako do podmirenja duga.

to znači da ja zapravo ne nasljeđujem dugove do visini nasljeđene imovine nego i više?

prije 8 minuta, Borbena7 je napisao:
prije 42 minuta, djdado123 je napisao:

Odvjetnik kaže da vjeruje da će se to uskoro riješiti jer već predugo stoji

Pod ovim misli na obustavu postupka zbog nemogućnosti subjektivne preinake u konkretnom predmetu?

da, ali sve mi se više čini da to neće biti baš tako. Što je Vaše mišljenje u ovom slučaju, nagodba na kraju krajeva? I je li zbilja moguće da bih ja morao vraćati ovaj tuđi dug u većem iznosu nego što sam naslijedio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 minuta, djdado123 je napisao:

dužnik, ja kao nasljednik majke i još jedan jamac

Napravite uvid u taj spis, pa vidite gdje im je zapela provedba i u kojem pravcu ide njihovo postupanje za buduću naplatu duga od Vas.

prije 6 minuta, djdado123 je napisao:

shvatio sam da je to mogućnost ali što da radimo, nema izgleda puno mogućnosti u ovoj situaciji

Bitno je znate da to nije gotova stvar, iako je doneseno rješenje o obustavi.

prije 8 minuta, djdado123 je napisao:

to znači da ja zapravo ne nasljeđujem dugove do visini nasljeđene imovine nego i više?

Ne, ali oni mogu tražiti, a Vi osporiti potraživanje koje prelazi vrijednost visine nasljeđene imovine.

prije 9 minuta, djdado123 je napisao:

da, ali sve mi se više čini da to neće biti baš tako. Što je Vaše mišljenje u ovom slučaju, nagodba na kraju krajeva?

Razgovor sa glavnim dužnikom. Ako to ne ide, nagodba i otplata, te tužba u odnosu na glavnog dužnika. 

prije 10 minuta, djdado123 je napisao:

I je li zbilja moguće da bih ja morao vraćati ovaj tuđi dug u većem iznosu nego što sam naslijedio?

Ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nažalost razgovor sa glavnim dužnikom nije urodio plodom niti kada sam saznao za to jamstvo a ne očekujem niti sada s obzirom da ta osoba nema ništa na sebi već je sve na ženi njegovoj. Tako da se on dobro osigurao a i nije mu prvi puta da dovede ljude u ovaj položaj koliko sam uspio saznati.

Drugi jamac također nema nekih primanja niti nekretnina tako da sam vjerojatno ja na tapeti do kraja.

 

Drago mi je makar čuti da ide do visine nasljeđene imovine i da je gotovo nemoguće da se pređe taj iznos osim ako ja ne platim nešto i ne priznam taj dug u cijelosti.

Morat ću sačekat rasplet trenutne situacije pa ako vidim da to ide u krug bit će nagodba jedina solucija.

Imate li saznanja kako to obično ide kod ovakvih slučajeva? Je li najpametnije to sve odraditi sa odvjetnikom, u vezi nagodbe mislim?

Samo da se to sve napokon završi i da me se makne sa liste jer ovo je zbilja agonija konstantno razmišljati već godinama o tome i kako će se završiti.

 

I da, hvala Vam puno na brzim i konkretnim odgovorima, kolko ona to mogu biti s obzirom na moja štura pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , djdado123 je napisao:

nažalost razgovor sa glavnim dužnikom nije urodio plodom niti kada sam saznao za to jamstvo a ne očekujem niti sada s obzirom da ta osoba nema ništa na sebi već je sve na ženi njegovoj. Tako da se on dobro osigurao a i nije mu prvi puta da dovede ljude u ovaj položaj koliko sam uspio saznati.

Takav stil života. 

prije 1 sat , djdado123 je napisao:

Drago mi je makar čuti da ide do visine nasljeđene imovine i da je gotovo nemoguće da se pređe taj iznos osim ako ja ne platim nešto i ne priznam taj dug u cijelosti.

Po ovom pitanju ste zakonski zaštićeni, jedino treba te iznose dokazati, ako ih ovrhovoditelj sporazumno ne prihvati. Nije isključena mogućnost, jer je parnici i za njih dodatni i nepotrebni trošak.

prije 1 sat , djdado123 je napisao:

Morat ću sačekat rasplet trenutne situacije pa ako vidim da to ide u krug bit će nagodba jedina solucija

Ide u krug, jer ni oni nemaju drugih opcija.

prije 1 sat , djdado123 je napisao:

Imate li saznanja kako to obično ide kod ovakvih slučajeva? Je li najpametnije to sve odraditi sa odvjetnikom, u vezi nagodbe mislim?

Svakako pregovarati pomoću odvjetnika.

prije 1 sat , djdado123 je napisao:

Samo da se to sve napokon završi i da me se makne sa liste jer ovo je zbilja agonija konstantno razmišljati već godinama o tome i kako će se završiti

Razmišljali ili ne, isto Vam, pa je bolje putiti te misli dok ne dođete u mogućnost sporazumne otplate svog iznosa.

prije 1 sat , djdado123 je napisao:

I da, hvala Vam puno na brzim i konkretnim odgovorima, kolko ona to mogu biti s obzirom na moja štura pitanja.

Zato smo tu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija