Jump to content

Nasljedno pravo bez oporuke


Drazen Sulimanec

Preporučene objave

Poštovanje, imam pitanje o, u mojem slučaju, tri nasljednika (Mama, brat i ja), dakle tri jednaka djela po nasljednom pravu. no pitanje je Kako se računa ukupnost naslijeđa?. radi se o dvije nekretnine u dva različita mjesta i različite svrhe. prva Obiteljska kuća i Kuća za odmor. Kad saznam način obračuna imam još pitanja. Hvala:glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam, znači ukupnost naslijeđivanja je formalno djeljiv na naslijednike a naslijednici se međusobno dogovore o koeisnosti "kvadrature". dali se u slučaju kasnijih ne dogovora, odnosno neslaganja u toj jednako pravnoj djeljivosti može doći do komplikacija u bilo kojem smislu. Htjedoh predložiti bratu isplatu te 1/3, Koji je postupak?. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Poštovanje mladi ljudi, imam pitanjce, Nakon rasprave dogovorili smo se da mami ustupimo naše pravno gledano ,djelove te kasnije vidimo što ćemo. Pitanje je lijedeće: dali je javnobilježnički potpis na dokument, gdje je ispisano da djelima na pola brat i ja svu imovinu ima jaču ili slbiju snagu u odnosu na eventualni testament mame gdje Mama iskazuje svoje želje. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali je javnobilježnički potpis na dokument, gdje je ispisano da djelima na pola brat i ja svu imovinu ima jaču ili slbiju snagu u odnosu na eventualni testament mame gdje Mama iskazuje svoje želje.
brat i Vi dijelite nasljedstvo kojemu se nadate,što je bez pravnog učinka,obzirom da je majka živa i upravo ona kroz oporuku odlučuje u konkretnoj stvari.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, oporuka je, u načelu, uvijek jača od zakonskog nasljednog reda, izuzev u slučaju povrede nužnog dijela, gdje on ima prednost pred oporukom do namirenja njegove visine, a onda i dalje vrijedi oporuka, pod pretpostavkom da nužnim dijelom nije obuhvaćen čitav sadržaj oporuke.

 

Vašu ovakvu, rekao bi i ad hoc anticipiranu podjelu, osobno ne smatram ikakvim relevantnim faktorom, jer ćete biti pozvani po otvaranju nasljedstva pred JB-a i tamo će vas se pitati prihvaćate li se ili ne nasljedstva, kao i pitanje eventualnih ustupa i sličnih dogovora. Jasno, ako nema oporuke, koja znatno mijenja na stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,nakon smrti majke ja i brat smo nasljednici,no kako sam ja pod ovrhom,prepustio bih svoj dio nasljedstva bratu kako ne bi došlo do ovrhe imovine.Da li to mogu na ostavinskoj izjavom da se odričem nasljedstva u korist brata i da li se u tom slučaju plaća porez? puno hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imajte na umu kako se odricanje od nasljedstva može pobijati tzv. kvazipaulijanskom tužbom od strane vaših vjerovnika, i to u roku od 3 godine od učinjena odricanja.

 

Samo bih dodao "ako vjerovnici znaju za činjenicu da ste postali nasljednik i da ste se odrekli nasljedstva u korist brata" pa onda pokrenu takvu tužbu!

U praksi ne vjerujem u pretjeranu ažurnost i informiranost ovrhovoditelja jer ne prate u stopu svakog dužnika a vi nemojte davati svoje postupke na sva zvona kako do vjerovnika ne bi došla takva informacija! :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

,a što je s plaćanjem poreza u ovom slučaju odricanja nasljedstva u korist brata?
u biti Vi nasljeđivanjem niste stekli imovinu pa tako nemate ni poreznu obvezu,za razliku od brata koji je dužan prijaviti poreznu obvezu,no jasno da će osnovom odredbi čl.13.Zakona o porezu na promet nekretnina biti oslobođen od plaćanja poreza,neovisno o vašem ustupanju.

p.s.:kad već želite ustupiti svoj dio,zašto se ne odreknete nasljedstva bez ustupanja,budući da ste jedini nasljednici brat i Vi.

Ovo iz razloga što postižete isti cilj,a vi ste dodatno pravno osigurani po nekom drugom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija