Jump to content

Prijetnja smrcu sucu i strankama


dtadijanovic

Preporučene objave

Postovani, molim da mi netko pomogne razjasniti buduci da dobivam proturjecne informacije.

U tijeku rocista tuzenik je nekoliko puta zaprijetio smrcu sucu i strankama. Sudac nije na to kaznio tuzenika, a na moje inzistiranje da se to unese u zapisnik opomenuo me je i rekao kako ce me kazniti s 5000 kn.

Ja se na tom sudu vise ne osjecam sigurno. Imam li pravo traziti da se sudjenje premjesti na drugi sud/grad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko su doista izrečene prijetnje smrću sucu i strankama, obzirom je riječ o kaznenom djelu prijetnje koje se progoni ex offo, sučeva dužnost bila je da u zapisnik unese prijetnje dotične osobe, prekine i odgodi raspravu te pozove pravosudnu policiju kako bi uhitila osobu koja je prijetnje izrekla i da DORH napravi svoj dio posla.

 

E sad, ima sudaca koji se sa takvim ponašanjem susreću gotovo na dnevnoj bazi i već su na neki način "oguglali" na takva ponašanja pojedinaca, ali ni to nije opravdanje za "gledanje kroz prste".

 

Ukoliko sudac već nije htio da postupi na opisani način, same stranke trebale su inzistirati na tome da se u zapisnik unesu te prijetnje, pa i pod cijenom da ih sudac kazni za procesnu nedisciplinu novčanom kaznom, jer i takvo njegovo rješenje može se pobijati.

 

Sad vam jedina mogućnost preostaje da obje stranke zajedno podnesu kaznenu prijavu, ali i to pod uvjetom da od predmetnog događaja nije proteklo mnogo vremena. Jer ako je proteklo mnogov vremena, vaša prijava gubi na vjerodostojnosti.

 

Glede delegacije nadležnosti, možete pokušati, ali osobno sumnjam da će vam biti udovoljeno takvu zahtjevu plus nemate prava žalbe na to rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu razumjeti suca da se nije htio zezati s prijetnjom njemu osobno, ali sa prijetnjom drugim osobama u svojoj sudnici - to nije smio propustiti da riješi.

 

Problem danas s prijetnjama je što nikad ne znate hoće li se ostvariti ili ne, pa ako se pojedinac želi kockati, nema problema, kada je u pitanju njegov život. Ali sa životima drugih nitko se nema pravo kockati, jer je to na neki način izigravanje Boga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razmisljam o tome da iskoristim ovaj vas pasus i uputim to sudu u vidu podneska.

Problem je u tome sto ta stranka svaki puta prijeti, neki puta koristi izraz 'zavrnut cu sijom', a neki 'ubit cu Vas' ili 'ubit cu svakog tko mi uzme i milimetar'.

A radi se o etaziranju i on tvrdi da su nosivi zidovi samo njegovi. Tako da ce sudac, koji se izgleda boji, donjeti rjepresudu u kojoj ce stajati da je taj zid njegov. Sto ja mogu uciniti po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim već istaknutog u postu #4, mogu samo dodati da ukoliko se to ponovi, inzistirajte pod cijenu novčane kazne da se navedeno unese u zapisnik i zatim po okončanju rasprave, sa primjerkom zapisnika otiđite do DORH-a i podnesite kaznenu prijavu.

 

Riječi "ubit ću vas" su nedvosmisleno prijetnja i tu nema spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina, ali svejedno je bolje od alternative kojom ne činite ništa i samo čekate.

onaj koji je spreman nekoga ubiti,njega neće spriječiti kaznena prijava,štoviše može ga dodatno potaknuti....a onaj koji nije spreman,taj ionako se prijeti bezveze.....

 

a alternativa u prvom slučaju je jedino da se priredite za taj trenutak....

 

stranka se treba izvući od "budale" sa što manje problema...ili se spremiti ići do kraja....

 

a ,sudac je plaćen za svoj posao i on nema pravo na kalkuliranja ili strah.....tako da bi on trebao raditi svoj posao,a ne da stranka dodatno ulazi u konflikt....trebalo bi suca kazneno prijaviti.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...a alternativa u prvom slučaju je jedino da se priredite za taj trenutak....

 

To se uvijek mora napraviti.

 

....trebalo bi suca kazneno prijaviti.......

 

Ne vidim svrhe u tome, jer će se postaviti pitanje dokazivanja, a pritom će se izvući ona stara dobra "ako toga nema u zapisniku, nije se dogodilo". A vi dokažite da je.

 

Doduše, da se odmah poslije rasprave otišlo direkt k DORH-u i prijavilo, možda bi i bilo šanse, ovako sada post festum nekog vremena prijavljivati, gubite na vjerodostojnosti i prijava vam bude bila odbačena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono sto me zanima jest mogu li prije otici u dorh/uskok i traziti da me se ozvuci i sluzbeno sve snimi ili navedenog ima samo u filmu.

 

Radilo bi se o tzv. posebnim dokaznim radnjama koje se mogu odrediti u strogo određenim situacijama, pod koje vaš slučaj ne spada. Dakle, od te varijante ništa.

 

Eto, sad sam bas razgovarao s odvjetnikom i upitao sam ga zbog cega nije odregirao na navedene prijetnje. On je na to rekao da bi se ovo okarakteriziralo kao kazneno djelo moraju biti prisutni jos neki elementi. Koji su to elementi? Ako netko ima kakvu ideju...

 

Ovo upućuje na to da se vaš odvjetnik uopće ne bavi kaznenim pravom i iz tog razloga ovakva paušalna ocjena. Osim, ako ste nešto prešutili, a u to ne ulazim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad se malo sagleda sve,tad je još sve skupa nejasnije.......sudac tolerira prijetnje iako po zakonu na to nema pravo....ako se i prijavi prijetnja od strane ugroženog,koliko je za očekivati da će sudac to potvrditi jer onda i sam sebi pravi probleme...ako sudac to neče potvrditi,a prislušivanje za ovakve stvari teško prolaze...kako čovjek onda uopče tu šta napraviti.....ako prijavi prijetnju,a sudac još bude to negirao ,može još dobiti i kaznenu prijavu za lažnu prijavu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija