Jump to content

prijelaz na crveno: 2 vrste prekrsaja


IvyZg1

Preporučene objave

Pozdrav svima, ovo nije pitanje nego moje razmisljanje nakon sto sam se 2 dana mucila sa svojim slucajem....pa sam zeljela podijeliti sa svima jer mislim da sam shvatila bit zakona o sigurnosti u prometu:

 

Prema visinama kazni moguce je procijeniti koji prekrsaj je pogubniji za sigurnost prometa, to je jedino logicno da se opasniji prekrsaj kaznjava vise.

Dakle postoje dva tipa prolaska na crveno :

 

 

  1. Crveno na pjesackom prijelazu sa semaforom (to je semafor samo za pjesake) koje uvijek i jedino moze biti naplaceno 1000 kuna, i cak i tu postoji blazi oblik prijestupa za 500 kuna cl. 133
  2. Crveno na bilo kojem drugom prijelazu je 2500 kuna i oduzimanje dozvole i dobivanje kaznenih bodova cl 59

Logika zakona je jasna , i poklapa se sa praksom, nije jednaka opasnost i ugroza u ova dva slucaja

 

Zato kad napravite prolaz na crveno pod 1. Trebali bi uvijek pobijati to na sudu na ovaj nacin! Ako slucajno policajac ne zna propise.

U mojem slucaju dakle jer sam ja presla na pjesackom prijelazu sa semaforom, koji se ukopcava kad ga pjesak stisne, nije nikako moguce da me kaznio po clanku 59! Kao sto je tu jedan stalni clan meni rekao, pa mi je kao policajac ipak dosudio manju kazni i kaznio me po clanku 133. jer eto bio je dobar pema meni!!

 

Dakle po meni je to osnovno nepoznavanje svrhe i sustine propisa koji je zapravo odlicno gradirao prekrsaje,imozemo reci u tom smislu da je zakon pravedan i da ga nitko ne mora arbitrarno tumaciti, erje o vec gradirao 2 slucaja!

 

Sad je za prometne inzenjere pitanje jesu li sve kazne dobro gradirane, ovako ovlas se cini da postoje dobri razlozi, ali i cistom logikom kad idete i promisljate promet vidi se razlika izmedju ova dva tipa prolaska na crvenoJ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pojasnila bih jos jednom....dakle kod prijelaza na crveno bitno je utvrditi cinjenicno stanje:

 

1. jel taj prijelaz napravljen na pjesackom prijelazu obiljezenom semaforom

2. na pjesackom prijelazu obiljezenom semaforom sa skretanjem u desno

3. na semaforu bilo koje vrste

 

ako ste ucinili prijelaz na semaforima koje je zakon propisao u cl. 133 a policajac koji ne poznaje propise vam nalijepi kaznu po cl. 59, mozete to vrlo lako pobiti da cinjenicno stanje nije utvrdjeno prema zakonu jer ste vi napravili prekrsaj po cl.133.

 

zasto je to logicno?

 

zato jer ako promisljate promet znate da je puno jednostavnija situacija na semaforima koji obiljezavaju samo pjesacki prijelaz i nista drugo, nego semafori koji obiljezavaju krizanja gdje ima n varijabli. to je dio prometne struke a i logike, pa mi se cini da je to svima intuitivno jasno , ali mozda i nije.

 

pravo + struka= dobar zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija